Nem jött össze a bravúr, ezüstérmes a magyar kardcsapat a vívó-vb-n

K EPA20220721099
2022.07.21. 19:08
A Kairóban rendezett vívó-világbajnokságon a magyar kardcsapat bejutott a döntőbe, miután fordulatos és látványos mérkőzésen 45–42-re legyőzte az olasz csapatot az elődöntőben. A fináléban a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes dél-koreai válogatottal találkozott a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András összetételű négyes. A magyar csapatnak végül reális esélye nem volt a világbajnoki címre, 45–37-re maradt alul a dél-koreaiak ellen.

Elsőként Szilágyi Áron lépett a palástra Kim Dzsun Ho ellen, és győzte le 5–4-re az első körben. Ezután Gémesi Csanád következett, ellenfele Oh Szan Guk volt, kettejük csatáját a dél-koreai nyerte 6–4 arányban, amivel az első két kör után egy tus előnnyel vezetett a címvédő. Szatmári András 5–4-re maradt alul a harmadik asszóban, így a dél-koreai előny már két tus volt ebben a pillanatban.

Gémesi Csanád második asszójára érkezett, ezúttal Kim Dzsun Ho ellen, de nagyon hamar három tust adott a dél-koreai, és ezzel együtt kezdett elhúzni a címvédő csapat. Szilágyi következett, és lépett újra a pástra, most Gu Bon Gil volt az ellenfele, de a magabiztos kezdés ellenére csak egyetlen találattal sikerült csökkenteni a hátrányt. A hatodik kör után már hét tus volt a dél-koreai előny, egyre távolabb került a világbajnoki aranyérem a magyar csapat számára. 

A tartalék Decsi Tamás is pástra lépett Gu Bon Gil ellen, de elveszítette asszóját 5–1 arányban. Szatmári András kicsit kozmetikázott az eredményen három gyors találattal, végül 6–5-re nyerte az aktuális asszóját, de ezzel sokkal közelebb nem került a magyar csapat a riválisához. Az utolsó asszóhoz Szilágyi Áron érkezett Oh Szan Guk ellen, és magabiztosan nyert 7–5 arányban, de ez sem volt elég a fordításhoz, összesítésben a dél-koreai csapat nyerte a világbajnoki döntőt 45–37-re.

A magyar kardcsapat sorozatban az ötödik vb-t zárta éremmel. Az előző négyen háromszor második, egyszer harmadik lett: 2016-ban az oroszoktól, 2017-ben és 2019-ben a dél-koreaiaktól kapott ki a döntőben, 2018-ban pedig bronzérmet szerzett.

Vívó-világbajnokság, férfi kardcsapat, döntő:
Magyarország–Dél-Korea 37–45

(Borítókép:  Szilágyi Áron és Gémesi Csanád a kairói vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének Olaszország elleni elõdöntõjében 2022. július 21-én. Fotó:  Mohamed Hoszam / EPA /  MTI)