Az okok, amiért senkinek sem kell Cristiano Ronaldo

32C86Y4-highres
2022.07.30. 15:43
Cristiano Ronaldo szombaton még nem lépett pályára az oslói Ullevaal Stadionban a Manchester United–Atlético Madrid felkészülési mérkőzésen, vasárnap 17.00 órakor viszont már ott lesz a Rayo Vallecano ellen az Old Traffordon. Ezek szerint marad a vörös ördögöknél, dacára annak, hogy ügynöke, Jorge Mendes körbeházalta egész Európát, de sehol sem tartottak igényt minden idők leggólerősebb labdarúgójára. Vajon miért nem? Erre keresi a választ az Index.

Ahogy az Index is megírta, a „király” – ahogy önmagát titulálta Cristiano Ronaldo a rá jellemző visszafogottsággal – vasárnap már méltóztatik pályára lépni a Manchester United színeiben a Rayo Vallecano elleni felkészülési találkozón. Azaz egyelőre marad az Old Traffordon. De hogy meddig, azt még senki sem tudja, valószínűleg ő maga a legkevésbé. Egy biztos: az MU nem végzett BL-indulást jelentő pozícióban a Premier League előző kiírásában – csak hatodik lett Ronaldóstul –, a portugál gólvágó pedig sajtóhírek szerint oda akar szerződni, ahol szerepelhet a legrangosabb európai sorozatban. 

Ezért utasította ügynökét, Jorge Mendest, hogy szerezzen védencének új munkahelyet, jóllehet Ronaldót a szerződése még jövő júniusig a Vörös Ördögökhöz köti.

Eddig azonban mindenhol visszautasításra talált, hiába rendelkezik olyan pedigrével, mint senki más. Hiába szerzett 1121 hivatalos mérkőzésen 815 gólt, hiába 0,73 a meccsenkénti gólátlaga. Valamiért sehol sem tartanak rá igényt. Nézzük, hol és miért nem.

  • Bayern München. Először a bajorok jelentették be, hogy nem fogják leszerződtetni Ronaldót. Oliver Kahn, a Bundesliga rekordbajnokának ügyvezetője udvariasan fogalmazott: „Minden elismerésünk Ronaldóé, tisztában vagyunk vele, mekkora futballista, de a szerződtetése a jelen helyzetben nem illik bele klubunk filozófiájába.” Puff neki. Hogy ez mit takar? A Bayern mindig is az a klub volt, amely szem előtt tartotta az alaptételt: egy játékos, bármekkora sztár is, nem lehet nagyobb, mint az egyesület. Márpedig ebbe a profilba nem igazán illik bele a portugál. Nem beszélve a heti 592 ezer dolláros fizetéséről...
  • PSG. Párizsban megbukott a Pochettino és Leonardo nevével fémjelzett projekt, és amikor Nasszer al-Kelaifi klubelnök bemutatta az új edzőt, Christophet Galtier-t, akkor az is elhangzott, hogy sztárparádé helyett más irányt vesz az egyesület fejlesztésének politikája. És ez az irány nem Ronaldo leigazolása felé mutat.
  • Chelsea. A kettővel ezelőtti BL-győztesnél is felmerült Ronaldo neve, Thomas Tuchel menedzser azonban egyszerűen nincs oda a portugálért, így aztán ez az út is zsákutcának bizonyult. Pedig Mendes személyesen találkozott Todd Boehlyvel, a kékek új tulajdonosával, és a szurkolók is követelték Ronaldo leszerződtetését az Arsenaltól elszenvedett, múlt vasárnapi 4–0-ás vereség után, Tuchel azonban hajthatatlannak bizonyult. 
  • Atlético Madrid. A matracosok szurkolói olyannyira felháborodtak, amikor felvetődött Ronaldo leszerződtetésének még csak a lehetősége is, hogy a következő szövegű transzparenssel jelentek meg az edzésen: „Simeone, Simeone! Escuchad a la afición! Si fichamos a Cristiano, vais todos al paredón!” Magyarul: „Simeone, Simeone! Halljátok a szurkolókat! Ha leigazoljátok Cristianót, mehettek a kivégzőosztag elé!” Hosszú évekre, a Bajnokok Ligája-összecsapásokra tekint vissza a gyűlölet az Atlético drukkerei és Ronaldo között, úgyhogy szó sem lehet a szerződtetéséről. Enrique Cerezo elnök különben is bejelentette Nahuel Molina bemutatásakor, hogy lezárta az Atlético keretét, ami az új évadot illeti. 
  • Real Madrid. A klub történetének legeredményesebb góllövője akár 30 százalékot is engedne jelenlegi fizetéséből, mégsem sikerült még tárgyalóasztalhoz ülnie ügynökének Florentino Pérez klubelnökkel. Még úgy sem, hogy az egyesület szurkolói kimondottan szeretik Ronaldót. 
  • Szpartak Moszkva. Ugyan nem került szóba az orosz klub mint Ronaldo lehetséges célállomása, az egyesület szurkolói mégis közzétettek egy mémet, ami óriási sikert aratott az interneten:

Vagyis Moszkvában sincsenek oda Ronaldóért, igaz, Messiért sem...

Összegezve: több okból sem akarják a portugált sehol sem.

A legfőbb ok a kora, 37 évesen ő már semmiképpen sem a jövőt jelenti, köré nem lehet építeni egy új csapatot. A másik ok a mentalitása. Eddig bárhol is játszott, mindenhol fontosabb volt az ő személyes sikere, dicsősége, mint a csapaté. Igaz, a kettő sokszor egybeesett: az öt aranylabda és az öt BL-diadal. A harmadik ok az, hogy nem vesz részt megfelelő intenzitással a védekezésben, a gegenpressingben, a magasra tolt letámadásban, és ezt a luxust ma már egyetlen topcsapat sem engedheti meg magának. És végül a negyedik ok: a hatalmas fizetése, a heti 592 ezer dollár, ami még akkor is sok a mai világban, ha 30 százalékot engedne belőle.

(Borítókép: Cristiano Ronaldo. Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP)