Szerződést hosszabbított a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya

DEBRE20220224024
2022.08.05. 19:06
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) szerződést hosszabbított Ivkovics Sztojannal, az augusztus végi világbajnoki selejtezőkre, illetve a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával.

A nemzeti csapat sajtótájékoztatóját Kecskeméten tartották, ahol a magyarok 18 órától az Eb-társrendező Georgiával vívnak felkészülési mérkőzést. Az eseményen – melyről az MTI adott hírt – Szalay Ferenc, a szövetség elnöke bejelentette, hogy Ivkovics Sztojan megbízatása 2025-ig szól.

Az ő hozzáállása, eredményei azt mutatják, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda. A szövetségi kapitány mentalitása, habitusa meghatározza a válogatottat: a férfiember küzdjön, szedje fel a parkettát, ez a csapat pedig képes erre. Az elmúlt 50 évben nem voltunk egymást követő két Eb-n

– fogalmazott a szövetség elnöke, aki hozzátette: nehéz helyzetben vannak olyan szempontból, hogy a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgás itthon nagyon népszerű, a kosárlabdát viszont világszinten csak a labdarúgás népszerűsége előzi, számtalan országban játsszák. Az utánpótlásszabállyal kedvezni akarnak a fiataloknak.

„A cél az, hogy olyan játékosok nőjenek fel, mint Hanga Ádám” – tette hozzá Szalay Ferenc.

Ivkovics Sztojan közölte: másodszor szerepelnek a vb-selejtezők harmadik körében, ami azért is fontos, mert a következő nyáron olimpiai selejtező lesz. „Érdekes, izgalmas nyár lesz, a csapat mögött tíz év munka van, élvezzük az együtt töltött időt” – mondta a szakvezető, hozzátéve: az Eb-n minden eddiginél több NBA-játékos szerepel, és hatalmas élmény lesz ebben a mezőnyben játszani.

Hosszú szünet után újra pályára lép itthon Hanga Ádám

A hat év után ismét hazai válogatott mérkőzésen pályára lépő Hanga Ádám elsőként arról beszélt, hogy hosszú és eredményes karrierrel büszkélkedhet, de kevésszer adatik meg neki, hogy a nemzeti csapat rendelkezésére álljon.

Nagyon hosszú várakozás volt ez a hat év, örülök, hogy végre itt tudok lenni. Összességében remek programot állított össze a szakmai vezetés, a srácok rendkívül jó munkát végeztek eddig. A 2017-es Európa-bajnokságon kiharcoltunk a legjobb 16-ba jutást, ezúttal nagyon kemény csoportba kerültünk, de most is ez a célunk. Van egy hónapunk, kemény ellenfelek lesznek, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, és reméljük, sokan elkísérnek minket Kölnbe

– fejtette ki a Real Madriddal júniusban spanyol bajnok légiós. Horváth Péter csapatvezető kiemelte: a magyarok hat Eb-selejtezőből csak egyet játszottak idehaza, így sikerült kijutniuk, ami bravúr volt. 

(Borítókép: Ivkovics Sztojan 2022. február 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)