Kubatov Gábor: Szégyellhetik magukat, akik kirekesztő rigmusokat kiabáltak

2022.08.06. 12:45
Kubatov Gábor, az FTC elnöke elfogadja, és egyetért az Európai Labdarúgó-szövetség pénteki szankcióival, melyeket a Slovan Bratislava elleni, sikerrel megvívott Bajnokok Ligája-selejtezős párharc két mérkőzése alatt történt szurkolói rendbontások miatt kapott a magyar klub.

Az UEFA 79 ezer eurós (31 millió forintos) pénzbüntetéssel és részleges szektorbezárással sújtotta a Ferencvárost. A magyar bajnoki címvédőnek 15 ezer eurót kell fizetnie szurkolói rasszista megnyilvánulásai miatt, továbbá a következő hazai európai kupamérkőzésén, az azeri Qarabag ellen a lelátó egy részét (legalább ezer széket a B lelátón) le kell zárnia.

Az FTC a drukkerek tűzijátékozása, valamint tárgyak játéktérre dobálása, anyagi kár okozása és támadó hangnemű, provokatív megnyilvánulások miatt 50 ezer eurós pénzbírságot kapott, 14 ezer eurót pedig a nyilvános közlekedőfolyosók lezárása miatt kell átutalnia.

Az FTC nem árusíthat jegyeket a csapat egy jövőbeli idegenbeli európai kupamérkőzésére, de ezt az intézkedést két év próbaidőre felfüggesztették. A zöld-fehér klubnak harminc napon belül fel kell vennie a kapcsolatot a Slovannal a pozsonyi stadionban a szurkolói által történt károk rendezése ügyében.

A Ferencváros 5–3-as összesítéssel búcsúztatta a Slovan Bratislavát a BL-selejtezősorozat második körében.

Egyszerre vagyok mélységesen csalódott és rendkívül dühös most. Maximálisan igazat adok az UEFA-nak, nem is vitatom a döntés jogosságát. Több mint tíz éve, amióta elnöknek választottak, küzdünk a kirekesztés minden formája ellen a Fradiban. Folyamatosan kampányolunk, nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is harcolunk

– kommentálta a döntést Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

A kizárás azokat a szurkolókat érinti, akik a B1 szektorba vásároltak jegyet, de nem rendelkeznek a bajnokságra érvényes szezonbérlettel. A klubelnök elmondta: az érintett drukkereknek azt ajánlják fel, hogy automatikusan átfoglalják a jegyüket a következő hazai nemzetközi mérkőzésre.

Kubatov: még mindig vannak, akik megfeledkeznek magukról

„Hiányzik majd a lelátóról mások miatt ezer ember, aki buzdítaná a csapatot, ezt is nagyon sajnálom. Ha szektort kell bezárnunk, mert kirekesztő rigmusokat hallani a lelátón, akkor így fogunk tenni. Azt hittem, már a legvérmesebb szurkolóink is megtanulták, hogyan kell viselkedniük egy Fradi-meccsen, de még mindig vannak, akik megfeledkeznek arról, hogy mi a Fradiban egyek vagyunk. Szégyellhetik magukat, akik kirekesztő rigmusokat kiabáltak” – nyilatkozta Kubatov Gábor az Origónak.

A klubelnök elnök arra számít, hogy az esetből minden szurkoló tanul, és többé nem fordul elő hasonló eset, azaz tényleg sikerül végérvényesen száműzni a kirekesztő rigmusokat.

A Ferencváros szerdán idegenben 1–1-es döntetlent játszott a Qarabag csapatával a BL-selejtező 3. fordulójában, a visszavágót augusztus 9-én, kedden játsszák a Groupama Arénában.