Búcsú a Bajnokok Ligájától, csődöt mondott a Fradi-védelem

D KOS20220809002
2022.08.09. 21:55
Sok mindenre számítottunk, de arra nem, hogy a Qarabag 3–1-re győz a Groupama Arénában. Márpedig ez történt kedd este, a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében az azeriek simán megnyerték a visszavágót, és 4–2-es összesítéssel bejutottak a BL-selejtező rájátszásába. A Fradi vagy az Európa-ligában, vagy a Konferencia-ligában vigasztalódhat. Egy főtábla így is biztos, az utóbbi sorozaté.

A bakui 1–1 után – mivel az új lebonyolítási rendben nem számítanak duplán az idegenben szerzett gólok – lényegében nulláról vágott neki a Ferencváros és az azeri Qarabag a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, annak is a harmadik körében a visszavágónak. A két csapat bajnoki szerepléséből túl sok következtetést nem lehet levonni, eddig mindkét együttes egy mérkőzést játszott hazája pontvadászatában, mindketten győztek, azaz ezen a téren sincs különbség.

A játékoskeret értékében persze van, a Fradié háromszor annyit ér, mint a Qarabagé, de hát, mint tudjuk, a meccseket nem papíron, hanem a zöld gyepen vívják. 

A bakui Tofik Bahramov Stadionban lejátszott első összecsapáshoz képest némileg változtak az összeállítások. Samy Mmaee sérült, ezért nem került be a keretbe, fivére, Ryan Mmaee viszont felépült sérüléséből, 109 nap után most újra ott volt a kispadon. Sztanyiszlav Csercseszov a múlt szerdaihoz képest két helyen megvariálta a kezdőcsapatot: Mmaee helyett Adnan Kovacevic, Mats Knoester helyett Rasmus Thelander erősítette a védősort.

Qurban Qurbanov, az azeri bajnok mestere a sérülésből visszatérő Kadyt berakta a kezdő tizenegyébe, Owusu Kwabena helyett viszont Ramil Sheydayev játszott.

A tét nagy volt: továbbjutás esetén a Fradit már csak egyetlen lépcsőfok választotta el a Bajnokok Ligája csoportkörétől, de a kiesés sem lett volna tragédia.

Ebben az esetben is biztos a Konferencia-liga csoportköre, és még ott van az Európa-liga rájátszása is, egy lépésre annak a sorozatnak a főtáblájától. Szóval annyi bizonyos volt, hogy nem maradnak főtábla nélkül a zöld-fehér szurkolók, és természetesen maga a csapat sem. 

A két csapat az alábbi összeállításban kezdett: 

FTC: Dibusz – Botka, Kovacevic, Thelander, Civic – Esiti, Laidouni – Zachariassen, Tokmac, A. Traoré – Boli.

Qarabag: Mahammadaliyev – Vesovics, Mustafazade, B. Hüseynov, Bayramov – Qarayev, Jankovics – Kady – Sheydayev, Wadji, Zoubir.

A játékvezető a spanyol Del Cerro Grande volt.

A kezdés előtt fantasztikus élőképet varázsolt a Fradi B közép a hazai csapat kapuja mögötti szektorba. a hangulatra nem lehetett panasz, minden adott volt a kellemes estéhez, még a hőség sem volt elviselhetetlen.

Mégis majdnem gólt kapott a Ferencváros már az első perc végén, óriási helyzet alakult ki Dibusz kapuja előtt, de túlkombinálták az azeriek, végül Sheydayev fölé lőtt. Meglepetésre tétován kezdett a Fradi, az első öt perc egyértelműen a vendégeké volt. Aztán már a szerencse sem segített, a 7. percben Kovacevic eladta a labdát a középpályán, és a vendégek gólig játszották a szituációt, Zoubir lőtte be a jobb alsó sarokba a labdát. 0–1.

Ekkor ébredezett csak a Ferencváros, és a 9. percben majdnem ki is egyenlített, Boli közeli lövését bravúrral ütötte szögletre  Mahammadaliyev. A 14. percben újabb ferencvárosi labdaeladás, újabb vendéghelyzet, de szerencsére Wadji lesre futott. A mintegy 200 azeri drukker lelkesen fogadta csapata újabb lehetőségét.

Most már az FTC játszott fölényben, de egyelőre veszélytelenül, a Qarabag rutinosan húzta az időt előnye birtokában. A 30. percben Tokmac középen kiugrott. 10 méterről lőtt,  Mahammadaliyev hatalmas bravúrral kiszedte a labdát a jobb sarokból. Csak nem akart megszületni az egyenlítő gól... Olyannyira, hogy a 32. percben Wadji majdnem 2–0-ra alakította az állást, Dibusz nagy védése kellett a gól elkerüléséhez. A 38. percben Zachariassen fölé fejelt jó helyzetből.

Az azeriek is el tudják adni a labdát, ki is alakult a Fradi-helyzet, de csak szöglet lett belőle. 

A 44. percben egy támadásból két gólt is szerezhetett volna a Qarabag, Dibusz újabb bravúrja kellett a mentéshez. Négy percet hosszabbított a spanyol bíró, de szünetig már nem változott az eredmény, pedig a vendégeknek akadt még egy helyzetük. 

Közben a Viktoria Plzen 2–1-re legyőzte a Sheriff Tiraspolt, és 4–2-es összesítéssel bejutott a BL-selejtező rájátszásába, ahol a Fradira várt – már amennyiben Tokmacék megfordítják az állást a Qarabag ellen. 

Az 51. percben a sérült Esitit Vécsei, a pocsékul játszó Kovacevicet Knoestler váltotta. 

Az 54. percben tovább mélyült a gödör, amelybe beleásta magát a Ferencváros. Kady elment a jobb oldalon, középre játszott, és Wadji Vécseit megelőzve a léc alá lőtt, 0–2. A Fradi középső védelme Thelanderrel és a már lecserélt Kovaceviccsel, valamint a helyére becserélt Knoestlerrel értékelhetetlen teljesítményt nyújt ezen az estén.

Egy biztos: másfél mérkőzés után egyértelmű az ítélet: a Qarabag sokkal jobb csapat, mint az előző körben felülmúlt Slovan Bratislava. 

A 61. percben Csercseszov ismét cserélt, beküldte Ryan Mmaeét az eddig nem sok vizet zavaró Boli helyére. A 66. percben Wadji szöglet után a lécre fejelte a labdát, te jó ég, mit művel a Fradi-védelem! Futószalagon adják el Knoestlerék a labdákat, egyik Qarabag-helyzet a másik után. (Zárójeles megjegyzés: hat azeri futballista a pályán a Qarabag csapatában...)

Közben a Fradi is helyzetbe került, de addig tologatták a labdát, amíg felszabadított a vendégvédelem. A másik oldalon Wadjit nem lehetett tartani, a szenegáli majdnem rúgott még egy gólt. 

A 78. percben végképp lefőtt a kávé. Egy pazar azeri kontra végén a tarthatatlan Wadji a léc alá lőtt, 0–3. 

A 84. percben Tokmac helyett Marquinhos, Civic helyett pedig Pászka jött be, így már négy magyar volt a pályán. Sovány vigasz... A közönség elindult hazafelé, erre a B közép rázendített: „Hová mentek?!”. Rajtuk tényleg nem múlt. 

A 86. percben felcsillant némi remény, Adama Traoré öt méterről, ballal nagy gólt lőtt, 1–3. Idő azonban már nem volt, a vendégek a Fradi térfelén tartották a labdát, hiába hosszabbított öt percet a bíró. 

A vereséggel az FTC elbúcsúzott a Bajnokok Ligájától, az Európa-liga playoffban a Shkupi (északmacedón)–Shamrock Rovers (ír) párharc továbbjutójával találkozik.

Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, visszavágó:

Ferencváros–Qarabag 1–3 (0–1). G.: Traoré (86.), ill. Zoubir (7.), Wadji (54., 78.). Összesítésben 4–2-vel a Qarabag jutott tovább. 

(Borítókép: A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (b) és Toral Bajramov, az azeri csapat játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros–Qarabag visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)