Magyar rokonságával vacsorázott a Gyulai Memorial után a világ legjobb súlylökője

DVAST20220808034
2022.08.09. 10:15
Joe Kovacs – alias Kovács Józsi – kétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, és a közelmúltban a eugene-i vb-n is ezüstérmet szerzett, tehát amennyiben a kiegyensúlyozott szereplést nézzük, a világ alighanem legjobb súlylökője. Nagypapája annak idején a Vas megyei Szentpéterfáról emigrált az Egyesült Államokba, és a „kis” Jóska még ma is tud néhány szót magyarul. Amint ezt hétfő este is bebizonyította Székesfehérváron, miután 22,89 méteres dobással győzött, és szólt egy pár szót a nézőkhöz. Majd elvitte vacsorázni népes szentpéterfai rokonságát.

A 33 éves súlylökőklasszis, Joe Kovacs mindig is büszke volt magyar nagypapájára, szentpéterfai rokonaira, egyáltalán, magyar örökségére. Nem csoda, hogy megragadta az alkalmat, és meghívta 12 szentpéterfai rokonát a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra, a székesfehérvári Bregyó Sportközpontba. A 183 centis testmagasságához 134 kilós óriás 22,89 méteres dobással, idei legjobbját beállítva magabiztosan győzött, a közönség nagy örömére.

Tizenkét magyar rokonom szurkolt nekem a nézőtéren, akiket ma este elviszek vacsorázni – nyilatkozta Kovacs a verseny után. – Tizenöt éve láttam őket legutóbb, csodás volt ismét találkozni a rokonsággal. Remek nap ez a mai, kész vagyok rá, hogy a Gyémánt Liga hátralévő három versenyén túldobjam a 23 métert. Alig várom az összecsapást a világbajnok honfitársammal, Ryan Crouserrel, akitől mindössze 5 centivel kaptam ki Eugene-ban.

A verseny befejeztével odakint, a stadionon kívül a rajongók nem akarták elengedni a roppant népszerű Kovacsot, aki legalább egy negyedóráig szelfizett még a magyar atlétabarátokkal. Aztán fel is rakott az Instagramjára egy fotót a rokonokkal, akik hatalmas magyar zászlóval érkeztek a versenyre, rajta a Szentpéterfa felirattal.

 A poszt szövege a következő:

Olyan csodás volt végre versenyezni Magyarországon. Mindig is erre vágytam. A nagypapám Magyarországról emigrált az USA-ba. Annyi, de annyi emléket osztott meg velem Magyarországról, és amikor kicsi voltam, egyszer voltam olyan szerencsés, hogy hazautaztam vele Szentpéterfára, a szülőfalujába. Nagyszerű verseny volt, izgatott vagyok a győzelmem miatt, és hogy háromszor is 75 láb fölé hajítottam a súlygolyót. A nap legjobb része mégsem ez volt számomra, hanem hogy eljöttek a rokonaim Szentpéterfáról, és szurkoltak nekem. A verseny után sztorizgattunk, megnéztük a régi fényképeket, és elterveztük, hogy újra találkozunk. Köszönöm, hogy eljöttetek! Szeretlek benneteket! És nagyon köszönöm Kovács László magyar súlylökőnek a különleges pólót, amit a magyar és az amerikai zászlóból varrt össze nekem és az érkezőben lévő ikergyermekeimnek.

(Borítókép: A későbbi győztes egyesült államokbeli Joe Kovacs a férfisúlylökés döntőjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen, Székesfehérváron 2022. augusztus 8-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla