Sós: Hosszú már tett be annyit a bankba, hogy most kiveheti a kamatot

2022-08-11T174143Z 1881429437 UP1EI8B1D5IHZ RTRMADP 3 EUROPEAN-C
2022.08.12. 11:22
Sós Csabának, az úszók szövetségi kapitányának pluszörömet okozott, hogy pénteken a századik magyar Eb-aranyérem éppen a fia, Dani 24. születésnapján született. A szakvezető beszélt az Indexnek a váltók összeállításának rejtelmeiről is.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya – a hagyományoknak megfelelően – nemcsak a versenyzőit, hanem önmagát is csúcsra járatja a római Európa-bajnokságon. Például ezúttal is telitalálat volt a végül aranyérmet szerző férfi 4×200-as gyorsváltó összeállítása, az optimális sorrend megérzése.

Már a budapesti világbajnokságon Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf sorrendben akartam vízbe küldeni a srácokat, de a Duna Arénában délelőtt Ricsi annyira jól úszott, sőt, még arról beszélt, hogy délután ennél is jobb lesz, hogy hagytam a selejtezőbeli sorrendet, azaz Ricsi kezdett, és Nándi volt a második. Pláne, hogy Nándi megemlítette, neki ez így jó. Aztán Ricsi a döntőben elmaradt reggeli teljesítményétől. Most viszont minden tökéletesen klappolt, ennek az eredménye az aranyérem

– mondta az Indexnek a mester.

Akinek a fia, Dani, éppen az Európa-bajnokság nyitónapján ünnepelte huszonnegyedik születésnapját, vagyis az ő ünnepe egybeesett a magyar úszósportéval, hiszen a századik Eb-aranyérmünket szereztük. Sós ezután beszélt a női 4×200-as váltóról is.

Hosszú Katinka túl van már pályafutása zenitjén, a két percen kívüli részidő is mutatja, hiszen tudott ő valaha 1.55-öt is 200 gyorson. De aki bírálja őt, és arról beszél, hogy ki kellett volna hagynom a váltóból, az ne felejtse el, hogy Katinka éveken keresztül a hátán cipelte a magyar úszósportot. Pénzügyi szakzsargonban fogalmazva rakott ő már be annyit a bankba, hogy most kivehesse a kamatot

– fogalmazott a kapitány, aki hozzátette, hogy a staféta utolsó úszója, Ábrahám Lilla Minna hatalmasat repesztett, előtte nagyszerű jövő áll. 

Sós fenntartás nélkül dicsérte Verrasztó Dávidot, a 400 méter vegyes ezüstérmesét.

Dávid tényleg azért úszik, mert szereti ezt a sportágat, minden ő, csak nem megélhetési úszó – hangsúlyozta. – Az ő egzisztenciája már rendben van, nem szorul rá az állami finanszírozásra. Sőt, azzal, hogy visszatért az Ausztriában élő és dolgozó Fehérvári Balázshoz edzeni, még ő vállalt anyagi áldozatot. Most annyira megjött a kedve, hogy tudomásom szerint elindul a 200 mellen és a 200 pillangón is. 

Milák Kristóf további versenyzését pedig velünk, a szurkolókkal együtt nagyon várja a szakember.

Tényleg az Eb egyik csúcspontja lehet a 200 gyors, amelyiken a 17 éves világbajnok, David Popovici vár Kristófra. Természetesen Popovici az esélyes, akit mi elneveztünk a román Miláknak, de Kristófnál soha nem lehet tudni!

(Borítókép: Pádár Nikoletta, Hosszú Katinka, Kesely Ajna és Ábrahám Lilla Minna a dobogón ünnepel, miután bronzérmet szerzett a női 4×200 méteres gyorsúszás döntőjében 2022. augusztus 11-én. Fotó: Antonio Bronic / Reuters)