Popovici történelmet írna, már 45-tel kezdődő világrekordot tervez

GettyImages-1241776299
2022.08.14. 10:19
David Popoviciról már Budapesten láttuk, hogy különleges srác, pedig a Duna Arénában még „csak” junior világcsúcsot úszott. Igaz, megnyerte a 100 és a 200 méteres gyorsúszást, amire egy vb-n 1973, az első világbajnokság óta nem volt példa. Akkor Jim Montgomery duplázott. Popovici most Rómában már behúzta a 100 gyorsot, ráadásul világcsúccsal, és még hátravan a 200, sőt, talán a 400 gyors is!

Én csak egy átlagos bukaresti srác vagyok, aki rendkívüli dolgokra képes.

Ezt mondta az Indexnek a budapesti vizes vb alatt David Popovici, a 17 éves bukaresti úszófenomén. A mondat első fele valószínűleg tartalmaz egy kis álszerénységet, a második rész viszont színtiszta igazság. Popovici szombaton 46,86 másodpercre javította a brazil César Cielo Filho ugyancsak Rómában, a 2009-es világbajnokságon úszott 46,91-es világrekordját, és jelenleg ő az egyetlen ember a Földön, aki már kétszer 47 másodpercen belül tudott úszni. (Egy nappal korábban az elődöntőben 46,98-as Európa-csúcsot dörrentett.)

Cielo Filho azonnal kirakott egy posztot a Twitterre, amelyen gratulált a világcsúcsa megdöntőjének:

A poszt attól különleges, hogy a brazil sportember hangsúlyozza, tudta, hogy előbb-utóbb eljön ez a pillanat, amikor lekerül a neve a csúcslistáról. És mégis tiszta szívből örül Popovici teljesítményének. Amit érdemes még egyszer megnézni: 

Popovici egy 22,74-es első ötvenre odavágott egy 24,12-es másodikat, aminek senki és semmi sem tudott ellenállni, legkevésbé Cielo Filho cápadresszes világcsúcsa. (Mielőtt a mai fiatalok azt hinnék, az csak egy üres duma, hogy a „shiny suit” sokat jelentett, nekik elárulnám, hogy én 2008 környékén tömködtem be a versenyúszó lányaimat egy ilyen szerelésbe, és állítom, összehasonlíthatatlanul áramvonalasabbak voltak, mint a textilruhában.)

Popovici 24,12-es második ötvenéről csak annyit, hogy bármennyire is szívrepesztő volt ez a hajrá – a fordulónál még nem is ő vezetett, hanem a francia Maxime Grousset –, egy nappal korábban, amikor 46,98-as Európa-csúcsot úszott, még ennél is jobban igyekezett, akkor 24,05 volt a második ötven, ez minden idők legjobbja a 100 gyors közben!

A bukaresti srác, miután megjavította a világcsúcsot, természetesen nyilatkozott. A BBC-nek például azt mondta, hogy Adam Peaty a példaképe annyiban, hogy a 100 méteres mellúszás királya az 56 másodperc elérését tűzte ki maga elé célul, ő pedig most már 45-tel kezdődő időt szeretne elérni a 100 gyorson. (Na, ez azért még odébb van, hiszen csak pénteken sikerült neki bemennie 47 alá...)

A 200 méter gyors világcsúcsát, az 1:42,00-t jóval nehezebb lesz megjavítani, mint a 100 méterét, mert Paul Biedermann ugyancsak 2009-ben, Rómában úszott rekordja erősebb, mint Cielo Filhóé volt – mondta Popovici a Swimswam.com-nak. – De megpróbálom, sőt, valószínűleg elindulok 400 gyorson is. Mikor próbáljam ki, ha nem itt, a világbajnokságon?

Az angolul tökéletesen beszélő bukaresti srác – Románia első férfi úszó világbajnoka – különben szeret beceneveket aggatni magára, az első a „Chlorine Daddy” (Klórpapa) volt, sokáig Mágusnak (Magician) hívták a kártyatrükkjei miatt, most pedig a világcsúcsjavítás után kitalálta magának a „Skinny Legend” (Sovány legenda) elnevezést. Mert bizony nem egy izomkolosszus, a 190 centijéhez legfeljebb 80 kilót nyom, viszont páratlan a vízfekvése és a mozgása gazdaságossága.

Adrian Radulescu, Popovici mindössze 32 éves, PhD tudományos fokozattal rendelkező edzője még Budapesten elmondta az Indexnek, hogy tanítványa növőfélben van, széltében és hosszában egyaránt.

Biztos, hogy sokat fog izmosodni, férfiasodni, és komoly feladat lesz megőrizni a helyes arányokat. Mert a nagyobb izomzat nyilván nagyobb erőt is kölcsönöz, viszont sokat elvesz az áramvonalasságból.

Popovici amúgy elárult egy titkot is az AFP-nek.

Amikor célba értünk, és felnéztem az eredményjelzőre, a másodikként célba érő Milák Kristóf csak ennyit mondott nekem: Welcome to the club, azaz isten hozott a klubban. Mármint a világrekorderek klubjában.

A 47 alattiak klubjában pedig csak négyen vannak: maga Popovici (két idővel), Cielo Filho (46,91), a francia Alain Bernard (46,94) és Caeleb Dressel (46,96). A román srác nagyon sajnálja, hogy nem tudott megmérkőzni Budapesten Dressellel, mert az amerikai úszó egészségügyi okok miatt visszalépett a 100 gyors döntőjétől.

Caeleb nagyon rendes, cool fickó – mondta Popovici Dresselről. – Amikor Tokióban az olimpián negyedik lettem, odajött hozzám, és kedvesen elbeszélgetett velem, biztatott. Nagyon jólesett. Borzasztóan sajnálom, hogy a világbajnokságon nem tudtunk összecsapni, majd Párizsban, az olimpián!

Az újdonsült világcsúcstartónak van egy fura szokása: a last call roomban behúzódik a sarokba, és onnan figyeli a többieket.

Szeretem nézni, ahogy a többiek izgulnak – mondta Brett Hawke, a korábbi ausztrál olimpikon podcastjában. – Én ugyanis tök nyugodt vagyok, nekem az úszás, a versenyzés és az edzés is jó móka, szeretem élvezni, és élvezem is. Erőt merítek abból, ahogy a többiek idegeskednek.

Popovici kapcsolata különleges az edzőjével, Adrian Radulescuval, akit a mai napig Mr. Adinak szólít. A fiatal mester már a gyermek Popovicit megismertette a filozófusok munkáival.

A sztoikusokat kiváltképp kedvelem – mondta David a fenti idézett podcastban. – Marcus Aurelius az egyik kedvencem. (Márai Sándornak is ő volt – a szerk.) Sokat használt nekem a sztoikus filozófia az eddigi pályafutásomban. És ami nagyon sokat segített, az a találkozások, beszélgetések a nagy úszókkal. Például meglátogatott engem Bukarestben Jim Montgomery, aki 1973-ban az első világbajnokságon, Belgrádban behúzta a 100-200 gyors kombót. Sokat beszélgettünk, elárult kulisszatitkokat, amiket most nem fogok megosztani, mert azért kulisszatitkok. 

A fiatal úszó kilencéves korában találkozott Radulescuval, és ez a találkozás alapjaiban megváltoztatta az életét.

Mr. Adi hihetetlenül türelmes velem – mondja. – Kiskoromban sokszor ellazsáltam az edzéseket, de ő sohasem veszekedett velem. Aztán magamtól rájöttem, hogy mi a jó nekem. Ma már ott tartok, hogyha eltávozást kapunk, én vagyok az első, aki visszatér az edzőtáborba. 

Az edző roppant széles látókörű szakember, példaképének a legendás John Woodent, Lew Alcindor (a későbbi Kareem Abdul-Jabbar)  egykori kosaras mesterét tekinti. Ő is úgy gondolkodik, mint a UCLA egykori trénere, azaz nem csupán a sportból áll az edző mestersége, a tanítványt az életre is nevelni kell, és fel kell vértezni a tudomány vívmányaival. A sztoikusokkal például Mr. Adi ismertette meg Davidot.

A népszerűség kérdése is egyre égetőbb probléma Davidnak.

Tavaly még a kutya sem ismert meg az utcán, idén tavasszal már tízből négyen felismertek Bukarestben, most meg tízből tízen – magyarázza. – Ezért ma már csak napszemüvegben, baseballsapkában, sőt, maszkban közlekedek, no és biciklin, nem a villamoson. Jogosítványom még nem lehet, csak szeptemberben töltöm be a tizennyolcat. De sebaj, az eredmények a népszerűséggel járnak, ezzel együtt kell élni. 

Popovici vasárnap a 200 gyors előfutamaival folytatja, a 400 gyors versenyei pedig szerdán kezdődnek. Szóval, nem fog pihenni Rómában. És mérget vehet rá, hogy Róma után már nem csak Bukarestben fogják felismerni az emberek. 

(Borítókép: David Popovici 2022. július 8-án. Fotó: Vasile Mihai-Antonio/Getty Images)