Leborul az ír sajtó a Fradi „dörzsölt” támadójátéka előtt

D  YT20220818025
2022.08.19. 06:07
Más kategóriába tartozik a Ferencváros, mint az erősen tartalékos Shamrock Rovers, összegezve ez a véleménye az ír médiának az Európa-liga-playoff Fradi által 4-0-ra megnyert első összecsapása után.

Paul Buttner, a The Irish Times Budapestre kiküldött tudósítója szerint a Ferencváros látványos, minden hájjal megkent támadójátéka túl sok volt a Shamrock Roversnek, a 4–0-s eredmény a megannyi tartalékkal felálló ír bajnok ellen azt jelzi, hogy minden remény elszállt a bejutásra az Európa-liga csoportkörébe. További lesújtó – mármint az írek szempontjából lesújtó – következtetés, hogy a Fradi klasszissal a „Hoops” (ez a Rovers beceneve) fölött áll. 

A The Irish Sun munkatársa, Owen Cowzer arról ír, hogy a Roversnek most már fölösleges az Európa-ligával törődnie, készülhet a csapat a harmadik számú kontinentális sorozat, a Konferencia-liga csoportkörére. A lap egyszersmind idézi Stephen Bradley-t, a Hoops menedzserét, aki szerint „a Rovers egy jobb csapattól kapott ki csütörtök este”.

Miközben elismerem, hogy a Ferencváros a legjobb csapat, amellyel eddig Európában találkoztunk, meg kell mondanom, rettenetesen bosszant, hogy milyen gólokat kaptunk – füstölgött a szakvezető. – Mindenre felkészültünk, az történt, amire számítottunk, és mégis ordító hibákat követtünk el, különösen a harmadik gólnál. Az első gólt egy szögletrúgás előzte meg, nem vettük fel az embereinket. A második tipikusan olyan volt, amire előre felhívtam a figyelmet: lefutottak az alapvonalig, bepasszolták, gól. A harmadiknál mi adtuk a gólpasszt. Elképesztő. Amikor a második félidő elején berúgták a harmadikat. Minden eldőlt.

Bradley később még megismételte, hogy a továbbjutás kérdése immár lefutott. Mindez azonban nem tereli el a figyelmüket a vasárnapi, Dundalk elleni rangadóról. 

A The Irish Examiner újságírója, John Fallon leszögezi: egy osztállyal feljebb játszott a Ferencváros, mint a Shamrock Rovers. 

Hacsak nem történik csoda a visszavágón, a Shamrock Roversnek be kell érnie a Konferencia-liga főtáblájával azok után, hogy 4–0-ra kikapott a Ferencvárostól.

Már az is bónusz volt Stephen Bradley csapatának, hogy egy máltai és egy észak-macedón csapat kiütése után egy olyan nagyszerű együttessel kerülhetett szembe, mint a Ferencváros. Jöhet a Konferencia-liga, ami eredetileg is a célkitűzése volt Ray Wilsonnak, a klub főrészvényesének, hiszen az így bekasszírozott közel ötmillió euró (kétmilliárd forint) fedezi nemcsak az európai menetelés, hanem az egész éves szereplés költségeit.

A The Irish Examiner végkövetkeztetése: a Konferencia-liga színvonala jobban megfelel a Hoopsnak, mint a jóval erősebb Európa-ligáé.

(Borítókép: A ferencvárosi gól szerzője, Adama Traoré (j) a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének negyedik fordulójában játszott Ferencváros és az ír Shamrock Rovers mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 18-án. Fotó: Illyés Tibort / MTI)