Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását

GettyImages-1406231040
2022.09.04. 18:26
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását – ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.

Hivatalos! Rapport Richárd a mai naptól Romániáért fog játszani! Üdvözlünk a csapatunkban! 

– írta angol nyelvű Twitter-bejegyzésében a Román Sakkszövetség.

A 26 éves Rapport a világranglista tizenharmadik helyén áll 2754 Élő-ponttal, és a július 4-én zárult sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján a nyolcadik helyen zárt egy győzelemmel, kilenc döntetlennel és négy vereséggel.

A román szövetség már májusban elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport átigazolási eljárását. Utóbbi már román színekben ült asztalhoz a női Európa-bajnokságon.

Akkor Vlad Ardeleanu, a szövetség elnöke a közösségi médiában azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint Rapport Richárd, aki akkor még a világranglista ötödik helyét foglalta el, Romániát képviselheti. Hozzátette: mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el. Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt akarnak ápolni a magyar és a szerb szövetséggel.

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) korábban tiltakozott Rapport Richárd zászlóváltása ellen, és közölte: mindent megtesz, hogy a nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen.

Sajtóértesülések szerint a 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, aminek köszönhetően a sakkozónak a következő években valós esélye lehet a világbajnoki cím elnyerésére.

MTI

(Borítókép: Getty Images)