Roger Federer bejelentette visszavonulását

GettyImages-1406522533
2022.09.15. 15:41
Roger Federer, minden idők egyik legjobb teniszezője 41 éves korában, húsz Grand Slam-torna-győzelemmel a háta mögött bejelentette, hogy visszavonul.

Federer a jövő pénteken kezdődő és szeptember 25-én, vasárnap befejeződő Laver-kupa után vonul vissza a versenyszintű teniszezéstől.

A testem egyértelmű üzenetet küldött számomra az utóbbi időkben

– írta Twitter-oldalán a svájci legenda, aki hiába dolgozott keményen, hogy visszatérjen a versenyformájába.

„Több mint 1500 mérkőzést játszottam 24 év alatt. Fel kell ismernem, mikor kell befejeznem a pályafutásomat” – folytatta Federer, egyúttal üzent a sportágnak is: 

Szeretlek, és sohasem hagylak el.

„Az összes ajándék közül, amelyet a tenisztől kaptam az évek alatt, a legnagyobbat kétségkívül azok az emberek adták, akikkel útközben találkoztam: a barátaim, a versenyzők és mindenekelőtt a szurkolók, akik életet adnak a sportnak” – folytatta Federer, majd hozzátette, hogy a jövőben is teniszezik még, csak már nem Grand Slam-versenyeken és nem a Touron.

A svájci elárulta, hogy keserédes döntést, mert hiányzik neki majd minden, amit a sportág adott, ugyanakkor van mit ünnepelni.

Az egyik legszerencsésebb embernek tartom magam a Földön

– szögezte le a legenda, aki elismerte, hogy különleges tehetséget kapott a teniszezéshez, és ezt olyan szinten tette, amit soha nem is képzelt volna, ráadásul sokkal tovább tartott, mint azt valaha is gondoltam volna.”

A feleségének, Mirkának is köszönetet mondott, aki minden percet átélt vele. „Ő melegített be a döntők előtt, számos mérkőzést nézett végig, még nyolchónapos terhesen is.”

Epikus meccsekkel emelte új magasságokba a tenisz sportágát

„Rengeteg epikus mérkőzéshez volt szerencsém, amelyeket soha nem felejtek el. Tisztességesen, szenvedéllyel és intenzitással küzdöttünk, és mindig igyekeztem mindent megtenni, hogy tiszteletben tartsam a játék történetét” – írta a 21. század egyik legnagyobb sportikonja, hozzátéve, hogy

egymást hajtottuk, és együtt új szintre emeltük a teniszt.

Federer a szurkolóknak is hálálkodott, mondván: „Soha nem tudjátok meg, mennyi erőt és hitet adtatok nekem. Az az inspiráló érzés, amikor telt házas stadionokba és arénákba sétáltam be, életem legnagyobb izgalmai között volt. Nélkületek ezek a sikerek magányosnak tűntek volna, de így örömmel és energiával töltöttek el.”

Az elmúlt 24 év a turnén hihetetlen kaland volt. Bár néha úgy érzem, mintha 24 óra alatt elrepült volna, ugyanakkor olyan mély és varázslatos volt, hogy úgy tűnik, mintha már teljes életet éltem volna le.

– írja a nyolcszoros wimbledoni bajnok, aki szerencsésnek tartja magát, hogy több mint 40 különböző országban játszhatott. „Nevettem és sírtam, éreztem örömöt és fájdalmat, és mindenekelőtt hihetetlenül élőnek éreztem magam.”

Amikor a tenisz iránti szeretetem elkezdődött, még labdaszedő gyerek voltam szülővárosomban, Bázelben. Csodálattal figyeltem a játékosokat. Olyanok voltak számomra, mint az óriások, és elkezdtem álmodozni. Az álmaim arra késztettek, hogy keményebben dolgozzak, és elkezdtem hinni magamban

– idézte fel a kezdeteket Federer.

Az utóbbi időben sérülésekkel bajlódott, a 2021-es Wimbledon óta pedig nem is ragadott ütőt, miután a harmadik térdműtétjén is átesett.

Húsz Grand Slam-torna-győzelem, 310 hét a világ tetején

Federer 1998-ban, 16 évesen mutatkozott be a profik között, 2003-ban pedig már az első Grand Slam-sikerét ünnepelhette Wimbledonban. Összesen hússzor nyerte meg a GS-t, Wimbledonban nyolcszor, a Roland Garroson egyszer, a US Openen ötször, az Australian Openen hatszor győzött a fináléban. Utolsó Grand Slam-torna-győzelmét 2018-ban, 36 évesen ünnepelhette Melbourne-ben.

Először 2004-ben volt világelső, összesen pedig 310 hetet töltött a csúcson, ebből 237-et egymást követően, ami egészen 2021 februárjáig rekordnak számított, akkor a szerb Novak Djokovics megelőzte. Nála többször csak a spanyol Rafael Nadal (22) és Djokovics (21) nyert Grand Slamet a férfi egyesben.

Hol is kezdjük? Megtiszteltetés számunkra, hogy tanúi lehettünk az utazásodnak, és láthattuk, ahogy a szó minden értelmében bajnokká váltál

– írták a wimbledoni verseny hivatalos Twitter-oldalán.

Roger Federer dominanciája

A hússzoros Grand Slam-torna-győztes svájci legenda összesen 103 tornán diadalmaskodott, aminél többet csak Jimmy Connors nyert (109). Pályafutása alatt 1251 mérkőzést nyert. Füvön 2003 és 2008 között 65 mérkőzést nyert meg sorozatban, aminek minden idők egyik legnagyobb wimbledoni döntője vetett véget Nadal ellen – a spanyol végül öt szettben győzött.

Federer elképesztő dominanciáját fémjelzi, hogy 2006-ban és 2007-ben 41 mérkőzését nyerte meg sorozatban, valamint 2003 és 2005 között 24 döntőt nyert meg úgy, hogy közben egyet sem veszített. Ebben az időszakban top tízes játékosok ellen is 24 meccset nyert megszakítás nélkül. 2005 és 2006 között egymásután 17 torna döntőjébe jutott be.

Grand Slam-tornákon 369 mérkőzést nyert meg, és minden GS-tornán legalább ötször döntőbe jutott.

Aranyérmet nyert párosban – Stan Wawrinkával – a 2008-as pekingi olimpián, Londonban pedig ezüstérmet egyesben 2012-ben.

Federer volt a legidősebb világranglista első helyezett 36 évesen 2018-ban, és a legtöbb egymást követő héten első helyen álló játékosként (237) is ő tartja a rekordot az ATP-ranglista történetében (1973 óta). A legtöbbször a bázeli (10), a hallei (10), a wimbledoni (8), a cincinnati (7) és az ATP Finals- (6) tornákon győzött. Pályafutása alatt összesen 130,5 millió dollárt, vagyis 53,3 milliárd forintot teniszezett össze.

(Borítókép: Roger Federer köszönti a közönséget a 2022-es wimbledoni bajnokság hetedik napján, 2022. július 3-án Londonban. Fotó: Shi Tang / Getty Images)