Vérfagyasztó videón, ahogy egy fóka megtámad egy triatlonistát

2022.09.16. 21:16
Fókák ritkán támadnak emberre, leginkább cápák vagy medúzák veszélyeztetik a tengerben úszó sportembereket. A minap mégis fókatámadásról kezdett el keringeni egy videó a világhálón. Az eset Kaliforniában, Malibu partjai előtt történt egy portugál triatlonistával. A sérülései nem súlyosak, de akkor is elgondolkodtató a sztori.

Vasco Vilica portugál profi triatlonista sportága legjobbjai közé tartozik, a pénzdíjas Super League Triathlon versenysorozat múlt heti, müncheni állomásán második helyen végzett.

Azóta már a világ túlsó végén, a kaliforniai Malibu partjai előtt, a Csendes-óceánban versenyeznek, illetve rendezik az úszást. Vilica úszóedzést tartott, amikor...

Amikor, úgy látszik, egy olyan területre tévedtem, amely annak a fókának volt a felségterülete, amely hirtelen beleharapott a karomba – idézte fel a félelmetes esetet a sportoló. – Megijedtem, és el akartam úszni onnan, távol akartam tartani magamtól a fókát, de az követett. Szaglászott, mint egy kutya, és nem tágított. 

Így tempóztak egy darabig egymás mellett, amikor egy hullám Vilicához lökte a fókát.

Ekkor megpróbáltam ellökni magamtól, de ő ezt támadásnak vette, és ismét beleharapott a karomba. De úgy, hogy összezárult az állkapcsa, és nem akarta elengedni a karomat. Igyekeztem szétfeszíteni az alsó és a felső fogsorát, de nem ment. Ekkor szerencsére egy jókora hullám elsodorta tőlem a fókát, én meg gyorsan kiúsztam a partra, ahol a vízimentők ellátták a sebeimet. 

Az erős neoprén ruha a harapások jó részét felfogta, csak egy helyen tudtak behatolni a fóka fogai az úszó húsába, de a kezét komoly vágások voltak attól, hogy megpróbálta szétfeszíteni az állat állkapcsát. Az orvosok végül engedélyt adtak a portugál triatlonistának, hogy részt vegyen a hétvégi versenyen.