Magyar szerelmespár a világ tetején

DEBRE20220821009
2022.09.17. 21:37
Seychelles-ből Love Island: a nyílt vízi úszócsalád szerelmespárja fantasztikusat alkotott a junior-világbajnokság legidősebb korosztályában: Betlehem Dávid a férfiaknál, Fábián Bettina pedig a hölgyeknél lett világbajnok 10 km-en – és Szimcsák Mira még egy bronzérmet is szállított. A minden idők legfölényesebb vb-győzelmét arató Dávid előtt álló perspektíváról annyit, hogy három hónapon belül megnyerte a junior-Eb-aranyat, majd a vb-aranyat is – a sportág történetében eddig erre egyvalaki volt képes: Rasovszky Kristóf.

Hogy Betlehem Dávid a királykategória abszolút favoritja a junior-világbajnokságon, ahhoz kétség sem férhetett: egy éve remekel már a felnőttek között is, vb-ezüst, Eb-érmek a váltóban, legutóbb egyéni bronz a FINA-világkupa kanadai állomásán – plusz az elmúlt két évben junior-Európa-bajnok lett, mellékesen – olvasható a Magyar Úszószövetség hírlevelében. – Ám hogy ennyivel jobb a többi tizenévesnél, az azért mellbevágó volt – a római (felnőtt) Eb-hez hasonlóan itt is faképnél hagyta a mezőnyt, és ezúttal a többieknek esélyük sem volt arra, hogy utolérjék. Olyannyira, hogy a végén a junior-vb-k történetének legfölényesebb diadalát aratta Dávid: 4:32 percet vert a másik két, érmes helyre beérkező olasz srácra – ahogy mondani szokták, már lezuhanyzott és átöltözött, amikor a következő célba ért...

Sajnos, másik indulónkat, Hambardzumyan Arshakot kizárták: a sárga lapos figyelmeztetés után követett el még egy olyan szabálytalanságot, amit nem toleráltak a bírók – kár érte, pedig a 4. helyen haladt, azaz értékes pontokat szerezhetett volna.

Dávid egyébként megismételte Rasovszky Kristóf történelmi dupláját: 2016-ban Rasó volt az első a sportág történetében, aki ugyanabban az idényben Európa-bajnok és világbajnok lett 10 km-en a juniorok között – azóta pedig, tudjuk, milyen szédületes pályát futott (úszott) be.

A hölgyeknél Fábián Bettina és Szimcsák Mira jóval komolyabb küzdelmet vívott az élbolyban, 7500 méterig egy hatfős csapat csatázott, mígnem az utolsó körben a két magyar és a spanyol Candela Sanchez leszakította a többieket, és egymás között döntötte el az érmek sorsát. A hajrá pedig tökéletesen sikerült Fábián Bettinek: a legjobbkor kapcsolt maximális sebességfokozatba, és végül két másodperccel a hispán előtt ért a panelhez, míg Mira néggyel Sanchez után érkezett a célba.

Ennél tökéletesebben aligha alakulhatott volna a vb második napja, ráadásul egy hollywoodi forgatókönyvíró is megirigyelhetné a romantikus végkifejletet, elvégre a két világbajnok az életben egy párt alkot, ráadásul, mint Bettike elárulta, Dávid nagyon sokat segített neki az utolsó napokban a lelki hangolódásban, amit a közös videóinterjújuk végén kicsorduló örömkönnyek és egy hatalmas ölelés jelzett a legjobban.

(Borítókép: Betlehem Dávid. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)