Totális magyar tarolás a fehérvári estében

DACSA202204300012
2022.09.18. 19:42 Módosítva: 2022.09.18. 21:26
A magyar férfiak még a nők remek teljesítményére is rátettek egy lapáttal a fehérvári Bregyó közben, az öttusázók Európa-bajnokságán. Bereczki Richárd, a KSI 26 éves versenyzője óriási fölénnyel győzött, Szép Balázs (UTE) hatalmas hajrával feljött másodiknak, és természetesen a csapatarany is a miénk lett. A lányok dobogós helyezéseivel együtt a magyar összmérleg imponáló: két-két arany és ezüst, egy bronz.

Nem volt kegyes az időjárás a férfiak versenyéhez a székesfehérvári Bregyó közben, az öttusa-Európa-bajnokság férfiversenyében. Illetve egy órával a kezdés előtt, amikor süvített a szél, és borzalmas fekete felhők gyülekeztek a koronázóváros felett, az emberben felmerült, hogyan lesz itt bónuszvívás – merthogy azt is szabadtéren rendezték az atlétikai versenyekről híres stadionban –, de aztán a lovaglás kezdete előtt kevéssel egy csapásra kiderült az ég, és elkezdődhetett a döntő.

A négy magyar közül a világbajnoki bronzérmes Szép Balázs, továbbá Bereczki Richárd és Demeter Bence hibátlanul teljesítette a pályát, Bőhm Csaba is mindössze egy gerendát vert, így előnyös pozícióból vághattak neki a mieink a bónuszvívásnak: Bereczki a második, Demeter a 3., Szép a 9., Bőhm a 11. helyről folytatta.

Közben Gallai István, a szövetség főtitkára azon kesergett, hogy a Tattersallban már havi 225 000 forintra emelkedett egyetlen öttusaló tartása, és akkor az állatorvosra, patkolókovácsra még egy fillért sem költöttek. Pedig Magyarország megpályázta a 2024-es világbajnokság megrendezését, és bizony, ha nyerünk, ott és akkor szükség lesz a négylábúakra.

Ha minden úgy történik, ahogy az borítékolható, az öttusasport utolsó előtti hagyományos versenyén, amelyen még lovaglásnak hívják az ötödik versenyszámot, és nem ninja-akadályversenynek... (Az utolsó ilyen a 2024-es párizsi olimpia lesz.)

Aztán majd meglátjuk, mennyire lesz népszerű az új rendszerű öttusa, mert jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpia műsorán már nem lesz modern pentatlon, sem lovakkal, sem azok nélkül.

Az úszásra a közeli városi uszodába ruccant át a mezőny, és ott aztán remekeltek a magyarok: mind a négyen az első hatban végeztek. Ennek megfelelően a laser run előtt így állt az élcsoport:

1. Bereczki 834 pont, 2. Demeter 825, 3. Łukasz Gutkowski (lengyel) 825, 4. Makszim Aharusev (ukrán) 824, 5. Kamil Kasperczak (lengyel) 820, ...7. Bőhm Csaba 813, ...9. Szép Balázs 810.

Ha izgultunk is valamelyest a befejező kombinált szám előtt, gyorsan eloszlottak a kételyeink, mert Bereczki Richárd magabiztos versenyzéssel növelte körről körre az előnyét. Fantasztikusan lőtt a KSI 26 éves klasszisa, akit idén már visszavonuló klubtársa, Kasza Róbert edzett, és ahogy az eredmény mutatja, nagyszerűen. Az utolsó sorozat után, amikor hat lövéssel találta el az öt korongot, már a levegőbe öklözött, és a közönség üdvrivalgása közepette tette meg az utolsó, gyakorlatilag tiszteletkörnek is beillő 600 métert. 

Mögötte viszont nagyot meccselt Szép Balázs és az ukrán Aharusev. Szinte egyszerre vágtak neki az utolsó 600 méternek, Szép pár lépéssel az ukrán előtt. Aztán Aharusev előzött, de Szép nem hagyta annyiban, 150-nel a vége előtt robbantott, és simán lehajrázta riválisát. Demeter a hatodik helyen ért be, így ő lett a győztes magyar trió harmadik tagja a hetedik Bőhm előtt, jóllehet azonos pontszámmal végeztek. 

Úgy gondolom, mindenképpen siker, hogy az első két helyet elhoztuk, sajnos a harmadikat nem, de a csapatarany így is fölényesen megvolt – értékelt Martinek János szövetségi kapitány. – Egyéni egy, kettő és egy csapatarany – ennél többet az ember nem kívánhat. Az első hétben benne volt mind a négy magyar, örülök, hogy ismét a régi fényében csillog a magyar öttusa.

A végén már elcsuklott a sokat próbált, kétszeres olimpiai bajnok legenda hangja...

Bereczki Richárd élete legnagyobb sikerét érte el ezzel az Eb-diadallal. És ebben már vastagon benne volt Kasza Róbert munkája is, aki nem is olyan régen még maga aratta a sikereket.

Tudtam, hogy jó pozícióból indulok, és bíztam is a jó futásomban, de végül a lövészetem lett a döntő – mondta a KSI versenyzője. – Az első két sorozatom kissé bizonytalanra sikerült, de aztán belelendültem, és alig hibáztam. Tudtam, ha jól lövök, akkor már meglesz az arany. A végén, amikor egyedül jöttem ki a lőállásból, már a közönségnek is futottam, annyira örültem. Az utolsó kör hatalmas élmény volt, köszönet a közönségnek, amiért kijöttek, és buzdítottak minket. 

Szép Balázs fantasztikus évet zárt, az alexandriai vb-bronzérme után most Eb-ezüst került a 23 éves újpesti öttusázó gyűjteményébe.

Úgy voltam vele, hogy eljövök ide, és teszem a dolgomat – mondta a világ legtermészetesebb hangján. – Bíztam a kombimban, a futás elég jól megy. Tegnap kicsit rosszul lőttem, próbáltam mára összeszedni magam, és jól is sikerült, tulajdonképpen a lövészetemnek köszönhettem az ezüstérmemet. Az utolsó kör nagyon izgalmas volt. Azért nem kezdtem bele rögtön a hajrába, mert azért elég hosszú az a 600 méter. Elém ment az ukrán, egy kicsit utaztam rajta, aztán 150-200-zal a vége előtt elkezdtem a hajrát. Sok gyorsítást végeztem mostanában, bíztam magamban. Egész jó évet zártam – mosolyodott el Szép Balázs. 

Az Európa-bajnokság végeredménye, egyéni:

1. Bereczki Richárd 1524 pont, 2. Szép Balázs 1512, 3. Makszim Aharusev (ukrán) 1510, ...6. Demeter Bence 1501, 7. Bőhm Csaba 1501.

Csapat

1. Magyarország (Bereczki, Szép, Demeter) 4537 pont, 2. Franciaország 4472, 3. Csehország 4367.

(Borítókép: Bereczki Richárd. Fotó: Kovács Anikó / MTI)