Harminc éve a legnagyobb kihívás előtt áll a magyar sport

D  VG20220601024
2022.09.28. 15:57
Elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség, amelyen elfogadták a nyári világversenyekről készült kapitányi beszámolókat, illetve azt a javaslatot, hogy ezúttal csupán egy minicsapat vesz részt decemberi, melbourne-i rövidpályás világbajnokságon. A grémium hosszabban foglalkozott a következő hónapok legégetőbb gondjával, az uszodák nyitvatartásával – számolt be róla az úszószövetség.

Elnöki beszámolójában Wladár Sándor röviden összefoglalta az elmúlt hónapok történéseit, kiemelve, hogy a FINA minden idők legjobb világbajnokságának minősítette a júniusi budapesti eseményt, amiért külön köszönetet mondott a szervezőbizottság tagjainak.

A nyári viadalokon kifejezetten jól szerepeltünk, különösen az utánpótlásversenyeken, hiszen a junior Európa-bajnokságon elsők, a világbajnokságon másodikok lettünk az éremtáblán, a nyílt víziek szintén első helyen végeztek, ilyenre szerintem még nem volt példa, azaz nyugodtan kihúzhatjuk magunkat

– idézi az úszószövetség Wladár Sándort.

A MÚSZ elnöke ugyanakkor rögtön figyelmeztetett: miközben az eredmények elsőrangúak, a következő időszak rendkívül nehéznek ígérkezik.

„Szerintem a magyar sport a rendszerváltás óta a legnagyobb kihívás előtt áll a teljesen elszállt energiaárak miatt. Rengeteget kell dolgoznunk, lobbiznunk, hogy az uszodák nyitva maradjanak. És látjuk, hogy ez miért életbevágó: a Covid-lezárások miatt mára a cápakorosztályban harmadannyi versenyző maradt, mint a megelőző években – ha most is hasonló helyzet alakulna ki, az hosszú távon beláthatatlan károkat okozna a magyar úszósportnak.”

Elképesztő repjegyárak

Wladár Sándor arról is beszélt, hogy az edzőtáborozás-versenyeztetés területén is újfajta támogatási rendszer kialakítása van napirenden, mert „teljesen elszálltak a repjegyárak, a szállásköltségek, az árfolyamok, csak a három fő világverseny, Róma, Lima és Seychelles több mint százmillió forintba került. Az elnökség bölcs döntésével igyekszünk egy olyan szisztémát kidolgozni, hogy a válogatottak, az utánpótlás érdeke ne sérüljön.”

Igaz, hogy ezúttal nem veszünk részt nagyobb csapattal a decemberi, melbourne-i rövidpályás vb-n, de azt nem a spórolás jegyében javasolta Sós Csaba szövetségi kapitány.

„Ha kimennénk, az akklimatizáció tizenegy nap lenne, egy hét a verseny, utána visszaakklimatizálódás egy hét, rögtön jön karácsony, azaz kiesne négy-öt hét, márpedig ismerve a versenynaptárt, hogy 2024-ben februárban is lesz vb, ez az utolsó nyugodt felkészülési időszak, amikor olyan munkát lehet végezni, amivel szintet lehet lépni” – szögezte le a szakvezető.

A kapitány hozzátette: két specialistától, Szabó Szebasztiántól és Jakabos Zsuzsannától nem kívánta elvenni az indulás lehetőségét, annál is inkább, mert a FINA két úszónak és edzőnek fedezi az utazási és kint tartózkodási költségeit.

Mi lesz az uszodákkal?

Az ülésen – reflektálva Wladár Sándor felvetésére – az elnökség hosszabban foglalkozott a következő hónapok legnagyobb kihívásával, az uszodák nyitvatartásával. A MÚSZ naprakész információs bázisában az ország összes uszodája szerepel – e szerint körülbelül ötven százaléknál vehető biztosra, hogy nem zár be, a másik felénél a fenntartók ezután hoznak döntést.

Szita Károly kaposvári polgármester, az elnökség tagja a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként rövid összefoglalót adott arról, milyen húsbavágó dilemmákkal néznek szembe a települések, ugyanakkor hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége elkötelezett amellett, hogy a lehető legtovább nyitva tartsák a létesítményeket

Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke a Szőnyi úti létesítmény gazdájaként néhány döbbenetes adatot osztott meg a jelenlévőkkel, illetve rövid áttekintést adott arról, hogy megfelelően képzett és tapasztalt üzemeltetési csapattal rendkívüli megtakarítások érhetők el. Mint mondta, a BVSC-ben nyolcszázezer kilowattóra áramot fogyasztanak egy évben, miközben akad olyan vidéki uszoda, amely feleakkora, és mégis 1.4 milliót „eszik meg”, „holott nincsenek nagy titkok, csak nem mindig a kézikönyv szerint kell haladni, hanem a józan észre hallgatni”- A MÚSZ mindenesetre hamarosan útmutatót állít össze az uszodák üzemeltetőinek, melyek a legfontosabb lépések, amelyekkel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás, anélkül hogy az a sportolás minőségének romlását eredményezné.

Török Enikő, a sportszakmai csoport vezetője mindehhez annyit tett hozzá, hogy folyamatos az egyeztetés a sportállamtitkársággal, a régióvezetőkkel, illetve a Magyar Vízilabda Szövetséggel – a cél az, hogy a régióközpontok uszodái mindenképp maradjanak nyitva, és hogy se a klubokban folyó szakmai munka ne szenvedjen kárt, se az Úszó Nemzet Programban érintett gyermekek úszásoktatása ne szakadjon félbe – zárja közleményét a szövetség.

(Borítókép: A Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda versenymedencéje az átadása napján, 2022. június 1-jén. Fotó: Varga György / MTI)