Cristiano Ronaldót sárba tapossa a portugál sajtó

32K98T2-highres
2022.09.28. 17:09
A legolvasottabb portugál sportlap, az A Bola gyilkos címlappal rukkolt ki a Spanyolországtól elszenvedett 1–0-s vereség másnapján. A borítón kategorikusan kijelentik, hogy kevesebb Ronaldóra van szükség ahhoz, hogy Portugália több legyen. „Menos Ronaldo mais Portugal”, szó szerinti fordításban: kevesebb Ronaldo, több Portugália. Sanyarú napok járnak az ötszörös aranylabdásra.

Nekiesik a portugál média a labdarúgó-válogatott csapatkapitányának, Cristiano Ronaldónak a Bragában Spanyolország ellen 1–0-ra elveszített Nemzetek Ligája-mérkőzés után. A találkozón a 37 éves csatár százkilencvenegyedik alkalommal öltötte magára a címeres mezt, de nemcsak hogy képtelen volt góljai számát (117) növelni, két óriási helyzetet még ki is hagyott, és egyáltalán nem hagyott nyomot maga után a mérkőzésen. Hacsak azt nem számítjuk nyomnak, hogy a lefújás után dühében a földre dobta a csapatkapitányi karszalagot. 

A portugál média rendesen neki is ment a sztárnak, nem is elsősorban a karszalag földre hajítása, hanem a mutatott pocsék játék miatt. Az A Bola egyenesen címlapot szentelt Ronaldónak, ezzel a szöveggel: „Kevesebb Ronaldo, több Portugália”. Magyarul: jobban járna a portugál válogatott, ha a csapatot nyolcadik éve irányító szövetségi kapitány, Fernando Santos egyszerűen kihagyná, sőt, ki sem vinné a katari világbajnokságra. 

A kritika kőkemény, és nem csak a kapitányra vonatkozik: 

Diogo Costa, Vitinha és Ronaldo. Olyan, mintha hárommal kevesebben lettünk volna a pályán, mert ők hárman semmit sem mutattak.

A lap egyenesen odáig megy, hogy Ronaldo játéka nemcsak önmagában szánalmas, hanem még akadályozza is Bruno Fernandest abban, hogy kiteljesedjen. 

A számok kíméletlenek: Ronaldo idén a válogatottban összesen két gólt szerzett, mindkettőt a Svájc elleni NL-csoportmérkőzésen. A Manchester Unitedben pedig mindössze egyetlen gól áll a neve mellett a 2022–2023-as bajnokságban, miközben nyolc mérkőzésen szerepelt. 

Spanyolország ellen két óriási helyzetet puskázott el, ezek közül az első:

A második, a találkozó 94. percében, amely az 1–1-es döntetlent és Portugália négyes döntőbe jutását jelentette volna:

Volt még egy eset, amikor egyszerűen lefutották a csatárt, és elcsenték tőle a labdát. Így:

És hogy még jobban fájjon Ronaldónak a vereség és a halvány játék, itt van az örök rivális Lionel Messi, a nemezis, akihez folyton mérik a portugál sztárt. Nos, Messi szinte a Portugália–Spanyolország-találkozóval egy időben két káprázatos gólt lőtt Jamaicának az argentin válogatott által 3–0-ra megnyert felkészülési mérkőzésen.

Persze Jamaica nem Spanyolország...

(Borítókép: Cristiano Ronaldo az UEFA Nemzetek Ligája A-csoport 2-es labdarúgó-mérkőzésén Portugália és Spanyolország között a bragai Municipal Stadionban 2022. szeptember 27-én. Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP)