Nem a 170 góljáért tisztelik Haalandot, hanem egy szívet melengető gesztusáért

GettyImages-1424231848
2022.09.30. 19:16
Erling Braut Haaland a Transfermarkt becslése szerint a maga 150 millió eurós árcédulájával ez idő szerint a földkerekség második legértékesebb futballistája a 180 milliósra taksált Kylian Mbappé mögött. A norvég center úgyszólván mindennap megdönt egy rekordot a Manchester City csapatában, rajongói – és a klub alkalmazottai – azonban tisztelettudó, figyelmes magatartásáért is imádják.

Az alábbi videó a napokban került ki a világhálóra, amiből kiderül, hogy a 22 éves labdarúgót a szülei megtanították arra, hogy tisztelni kell mások munkáját, még ha az illető „csak” a szertáros, vagy manapság divatos előkelő elnevezéssel a „kit manager” a klubnál. Íme a jelenet, ami a City alkalmazottjánál is elismerésre talált, ami a hálás hátba veregetésből is leszűrhető:

Persze nem elsősorban ezért a tulajdonságáért szerződtette a nyáron a Manchester City, amely klubban sorra dönti a rekordokat. Első 7 bajnokiján 11, a kupameccseket is beleszámítva első 10 meccsén 14 gólt szerzett. Íme az eddigi rekordjai az Etihad Stadionban:

  • A West Ham Unitednek és a Sevillának rúgott góljával ő lett a klub első olyan játékosa, aki a PL-ben és a BL-ben is betalált a debütálása alkalmával.
  • Haaland első öt bajnokiján 9 gólt szerzett, ezzel megdöntötte Sergio Agüero (City) és Micky Quinn (Coventry City)  csúcsát, akik első öt meccsükön nyolcszor voltak eredményesek.
  • Ő lett a City történetében az a játékos, aki a leggyorsabban (hat fordulóban) eljutott tíz gólig. Ha ebben a tempóban halad, 60 bajnoki góllal zárja a szezont.
  • Haaland első húsz BL-mérkőzésén 25 gólt szerzett (22-t a Borussia Dortmund, 3-at a City színeiben), ami rekord. Az eddigit Ruud van Nisterlooy és Robarto Soldado tartotta első húsz BL-mérkőzésén elért 16-16 góljával.
  • Öt bajnokira volt szüksége ahhoz, hogy két mesterhármast szerezzen (a Crystal Palace és a Nottingham Forest ellen), az eddigi csúcstartónak, a szenegáli Demba Bának ehhez 21 meccs kellett.                                                                                

A góltermése így oszlik meg:

Ha csak a norvég válogatottban, a Red Bull Salzburgban, a Borussia Dortmundban és a Manchester Cityben nyújtott teljesítményét vizsgáljuk, akkor még sokkolóbbak a számok: 148 mérkőzésen 150 gól. Ezek az adatok már a negyvenes, ötvenes évek magyar világklasszisainak produkcióját idézik, amikor például Puskás Ferenc 85 válogatott meccsen 84, Kocsis Sándor 68 mérkőzésen 75, Deák „Bamba" Ferenc 20 válogatottsága alkalmával 29 gólt szerzett.

Végül nézzük meg a City színeiben 7 bajnokin szerzett 11 gólját. Egyik szebb, mint a másik:

 Végül egy szimpla matematikai fogalom, az aránypár igénybe vételével extrapoláljuk, azaz előrevetítjük Haaland prognosztizálható góltermését a Premier League 38 fordulós szezonjára, feltéve, hogy sérülés(ek) nem rövidítik meg a norvég óriás idényét. Amennyiben 7 fordulóban 11 gólt szerzett, akkor 38-ban 60-at fog, ha tartja a jelenlegi tempót. Még belegondolni is hátborzongató. 

A Premier League szezoncsúcsát 34 góllal holtversenyben Alan Shearer (1994–1995) és Andy Cole (1993–1994) tartja, a jelenleg is aktív játékosok közül Mohamed Szalah szerezte a legtöbbet, 32-t, a 2017–2018-as idényben. Ezt majdnem megduplázhatja Haaland.

Vasárnap már folytathatja is a gólgyártást a 15.00 órakor kezdődő városi derbin a Manchester United ellen, hazai pályán, az Etihad Stadionban. 

(Borítókép: Erland Braut Haaland 2022. szeptember 14-én. Fotó:  Alex Livesey - UEFA / UEFA / Getty Images)  • Tippek
  • Babaváró hitel