Az utóbbi negyven év legnagyobb katasztrófája rázta meg a futballvilágot

2022-10-02T033535Z 1057370933 RC2RSW9V6FA5 RTRMADP 3 SOCCER-INDO
2022.10.02. 06:09 Módosítva: 2022.10.02. 08:55
Minden idők második legtöbb halálos áldozatot követelő stadionkatasztrófája rázta meg Indonéziát és a futballvilágot. Az indonéziai Malang városában az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3–2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói berohantak a pályára, és amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, pánik tört ki. Az első jelentések szerint 129-en haltak meg, többségüket agyontaposták. Az áldozatok száma valószínűleg még nem végleges.

Gyászol Indonézia és a futballvilág.

Szombaton az Arema Malang–Persebaya Surabaya bajnoki labdarúgó-mérkőzés 3–2-es vendéggyőzelemmel ért véget a kelet-jávai városban, mire a csalódott hazai drukkerek a lefújás után elárasztották a pályát; a rendőrség könnygázt fújt a tömegre, kitört a pánik, mindenki a kijárat felé kezdett rohanni, és a tumultusban agyontaposták egymást az emberek. Harmincnégyen a stadionban vesztették életüket, a többiek a kórházban.

Eddig 129 halottat jelentettek, legalább háromszázan kórházba kerültek, de sokuk állapota olyan súlyos, hogy a halálos áldozatok száma valószínűleg növekedni fog. 

A zavargások átterjedtek a stadiont övező utcákra, felgyújtott rendőrautókról is érkeztek hírek, továbbá az is kiderült, hogy a halottak között két rendőr is van. Az első hírek szerint 127-en vesztették életüket, de közben ez a szám 129-re emelkedett.

Az Indonéz Labdarúgó Szövetség egy hétre felfüggesztette a küzdelmeket a BRI Liga 1 nevű bajnokságban.

A tragédiát követően Joko Widodo indonéz elnök országszerte elrendelte a labdarúgó-mérkőzések biztonsági felülvizsgálatát, adta hírül az AFP. Widodo arra utasította sport- és ifjúsági miniszterét, az országos rendőrfőkapitányt, valamint az indonéz labdarúgó-szövetség vezetőjét, hogy azonnali hatállyal értékeljék a kialakult helyzetet és mérjék fel a többi sportesemény esetleges biztonsági kockázatait.

Jövő májusban és júniusban Indonézia rendezi az U20-as világbajnokságot, de ezek után nem tudni, hogy a FIFA mit fog lépni.

A 129 halott – és ki tudja, mekkora lesz a végső szám – azt jelenti, hogy ez minden idők második legtöbb halálos áldozatot követelő futballstadion-katasztrófája.

A történelem legsúlyosabb, futballal kapcsolatos tömegszerencsétlenségei:

  • 1964, Lima: Peru–Argentína válogatott mérkőzés, 328 halott
  • 2022, Malang, indonéz bajnoki mérkőzés, 129 halott
  • 2001, Accra (Ghána), bajnoki mérkőzés, 126 halott
  • 1989, Hillsborough, Liverpool–Nottngham Forest, 96 halott
  • 1988, Katmandu (Nepál), bajnoki mérkőzés, 93 halott
  • 1996, Guatemala City, Guatemala–Costa Rica válogatott mérkőzés, 90 halott
  • 2012, Port Szaíd (Egyiptom), Al-Masry–Al-Ahly bajnoki meccs, 79 halott
  • 1968, Buenos Aires, Estadio Monumental, River Plate–Boca Juniors derbi, 71 halott
  • 1982, Moszkva, Luzsnyiki Stadion, Szpartak Moszkva–HFC Haarlem UEFA-kupa meccs, 66 halott
  • 1971, Glasgow, Ibrox, Rangers–Celtic, 66 halott

Frissítés!

Időközben a The New York Times jelentette, hogy a Nemzeti Emberjogi Bizottság nevű indonéz kormányközeli szervezet információi szerint a halottak száma 153-ra emelkedett, sőt, az Arema futballklubnál már 182 halottról tudnak.

Az AFP hírügynökség hivatalos adatokra hivatkozva közölte, 174 halálos áldozatról tudni, később azonban ezt a számot 125-re módosították. 

Egy fotoriporter szerint, aki a stadionban dolgozott, a rendőrség volt a legfőbb okozója a tragédiának azzal, hogy indokolatlan mennyiségben fújta a könnygázt a pályára berohanó szurkolókra.

Emiatt tört ki a pánik, sokan már a könnygáztól eszméletüket vesztették, és őket taposták agyon a kijárat felé menekülők. Állítólag a FIFA szabályzata tiltja a könnygáz használatát ilyen esetekben, ugyanakkor Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke védelmébe vette embereit, mondván, hogy a pályán kitört az anarchia, és ezért kellett könnygázt alkalmazni. 

(Borítókép: Antara Foto /  Ari Bowo Sucipto /  Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport