16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Tovább dagad a sakkbotrány, több mint százszor csalhatott az új kiskirály

52332002538 a65a4a698d o
2022.10.05. 11:14
Egy friss jelentés szerint Hans Niemann sakknagymester több mint száz online partiban csalt.

Magnus Carlsen sakkvilágbajnok nemrég illegális módszerek alkalmazásával vádolta meg riválisát, a 19 éves amerikai Hans Niemannt. Most egy friss jelentésben az áll, hogy a fiatal sakkozó rengetegszer csalhatott az interneten.

A chess.com 72 oldalas vizsgálati jelentéséről a Wall Street Journal számolt be, e szerint pedig Niemann állítólag több mint száz játékban csalt. A nagymester korábban bevallotta, hogy 12 és 16 éves korában valóban segítséget vett igénybe, ám úgy tűnik, ennél sokkal többről van szó.

Az oldal olyan különféle csalásészlelő eszközöket használ, köztük olyan elemzéseket, amelyek összehasonlítják a lépéseket a sakkmotorok által ajánlottakkal, amelyek minden alkalommal képesek legyőzni a legnagyobb emberi játékosokat is.

A WJS szerint Niemann elismerte a jelentésben szereplő vádakat, és egy időre kitiltották az amatőrök és sakknagymesterek körében egyaránt népszerű oldalról. Az információk szerint Niemann legutóbb 2020-ban csalt, többek között pénzdíjas versenyeken is. 

Úgy gondolom, hogy Niemann – még a közelmúltban is – többet csalt, mint amennyit elismert

– fogalmazott szeptember végén Magnus Carlsen, aki akkor nyíltan megvádolta ellenfelét. Elmondása szerint az amerikai a kritikus helyzetekben nem volt feszült, sőt nem is teljesen a játékra koncentrált. Az első incidens kettejük között szeptember elején történt. A St. Louis-i Sinquefield Kupán a norvég meglepetésre kikapott Niemanntól, és pályafutása során előszőr lépett vissza egy tornától. 

Niemann ekkor elismerte, hogy tinédzserként több online játékban is csalt, de állítása szerint személyesen, sakktáblánál ez sosem fordult elő. A sakkszövetség a múlt héten jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az ügyben.

Csalás vagy nem csalás? 

A sakkban továbbra is komoly kihívást jelent a jogsértések azonosítása. Ennek fő oka, hogy egy csaló nagymesternek nagyon kevés segítségre van szüksége. Egy topjátékos számára elegendő lehet néhány aprócska lépés egy kritikus helyzetben, hogy saját javára billentse a mérleget. Ez megnehezíti a csalással kapcsolatos állítások bizonyítását, kivéve persze, ha egy játékost tetten érnek, ha telefont használ a mellékhelyiségben, fülhallgatót visel, vagy jelet kap valakitől a közönségből.

A jelentés egyébként foglalkozik Niemann játék utáni elemzésével is a Carlsen elleni meccse során, mely a legjobb játékosok szerint azt mutatja, hogy nem igazán érti a megjátszott lépéseket. 

(Borítókép: Hans Niemann. Fotó: Grand Chess Tour / Flickr)  • Hírek
  • Hírek