Magyar aranyérem az ökölvívó-Európa-bajnokságon

2022.10.05. 13:12 Módosítva: 2022.10.05. 17:16
Nileborg Krisztián aranyérmet szerzett 70 kilóban az olaszországi Montesilvanóban rendezett junior (U16-os) ökölvívó-Európa-bajnokságon. A Stronghand Boxing Team versenyzője minden ellenfelét fölényesen, egyhangú pontozással verte.

Új csillag tűnt fel a magyar ökölvívás égboltján: Nileborg Krisztián a 70 kilogrammos súlycsoportban amatőr Európa-bajnoki címet szerzett az olaszországi Montesilvanóban. Igaz, hogy ez „csak” junior Európa-bajnokság, de akkor is Európa-bajnokság. És az utóbbi években gyengélkedő magyar boksznak úgy kell minden apró siker, mint egy falat kenyér. Ezért is volt annyira fontos az a két bronzérem, amit idén a jereváni felnőtt Eb-n szereztek a mieink Veres Roland (60 kg) és Kovács Richárd (64 kg) révén.

De vissza Nileborghoz! Azt tudni kell, hogy ökölvívásban a juniorkorosztály a 16 évesnél fiatalabb bunyósok terepe, itt lett Európa-bajnok a sokáig Svédországban élt magyar fiatalember. (A család odakint vette fel a svéd hangzású nevet, a fiát menedzselő édesapát is Nileborg Krisztiánnak hívják. A négygyermekes família 2019-ben költözött haza a skandináv országból.)

Szóval, Krisztiánnak kétszer kellett bokszolnia az aranyéremért. Először a negyeddöntőben verte 5–0-s egyhangú pontozással az ír Charles Valbergset, majd az elődöntőben ugyanilyen fölényesen a lengyel Igor Marek Rondost.

A keddi döntőben Jeranos Ohanjan lett volna az ellenfele, de az örmény bunyós sérülésre hivatkozva nem állt ki ellene. 

Nileborg a dobogón 3:18,20-nál.

A magyar ökölvívó – aki édesapja egyesületében, a Stronghand Boxing Team Benczúr utcai gymjében végzi az edzéseket Terebesi Csaba edző irányításával – már a tavalyi tbiliszi junior Eb-n is indult elsőévesként, de ott a későbbi győztes orosz versenyzőtől kikapott. Azóta veretlen a magyar srác, pedig nagyon sok tornán lépett szorítóba.