Beleszaladt a késbe a Fradi a belgrádi katlanban

2022-10-06T171925Z 60059060 UP1EIA61C4B9S RTRMADP 3 SOCCER-EUROP
2022.10.06. 20:40 Módosítva: 2022.10.06. 21:36
Nem úgy kezdődött, hogy ebből nagy verés lesz, hiszen az első 25 percben dominált a Ferencváros a Crvena zvezda ellen Belgrádban a labdarúgó Európa-liga H csoportjának 3. fordulójában. De aztán jött egy véleményes tizenegyes, és ettől kezdve nem volt megállás a lejtőn. Négy nap leforgása alatt másodszor kapott ki a magyar bajnok, még korai eldönteni, hogy ez hullámvölgy, vagy csak egy kisiklás. Egy biztos: ilyen még nem volt a Csercseszov-érában.

A szerb csapat stadionja felé közeledve a langyos koraőszi estében egyre szaporodtak a testpáncélt, rohamsisakot, pajzsot viselő készenléti rendőrök, sőt, a stadion közvetlen közelében már terepruhás katonák zordon tekintetétől kísérve tettük meg az utolsó métereket.

A ferencvárosi játékosok 18:55-kor futottak ki a gyepre Dibusz Dénes vezérletével, aki megtapsolta az őt köszöntő rajongókat. Amikor felzúgott a hajrá, Fradi!, a hazai közönség azonnal lehurrogta a vendégszurkolókat. 

Bő egy órával a kezdés előtt megismertük az összeállításokat, amiben akadt kisebb meglepetés. Például hogy nem Ryan Mmaee kezdett centerben, hanem Franck Boli. Az eltiltott Eldar Civicet a balhátvéd posztján Botka Endre helyettesítette, míg Botka helyét a jobb oldalon Henry Wingo foglalta el. A szerbeknél a ghánai Osman Bukari megsérült, nem játszhatott.

Crvena zvezda:  Borjan – Gobeljics, Erakovics, Dragovic, Rodics – Sz. Mitrovics, S. Sanogo, Kanga, Ivanics – Katai, Pesics.  Ferencváros:  Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Botka – Laidouni, Besic – A. Traoré, Zachariassen, Tokmac – Boli. 

Amúgy a 47 évvel ezelőtti emlékezetes KEK-elődöntő még a csütörtöki lapokban is téma volt, több újság is kétoldalas képes beszámolót közölt az 1975. április 23-án játszott Crvena zvezda–FTC mérkőzésről, amelyen a Fradi bravúros 2–2-es döntetlent ért el, és ezzel bejutott a sorozat döntőjébe. 

Nem ártott újból felidézni, hogy főleg a Ferencváros számára volt óriási tétje az összecsapásnak: feltételezett győzelem esetén, továbbá ha a Monaco–Trabzonspor találkozó döntetlennel végződik, már mindenképpen lesz magyar labdarúgó-csapat tavasszal is valamelyik európai sorozatban. Márpedig ilyesmire 2004 óta nem volt példa. Igen, mert ha szerencsésen alakulnak az eredmények, a Fradi harmadiknál rosszabb helyen már nem végezhet a H csoportban. 

Az egyelőre sereghajtó zvezda egy kicsit még a múltjából él, ez abból is látszik, hogy a Rajko Mitics Stadion wifi-hálózatának a neve: Bari1991.  A magyarázat: 1991-ben Bariban lett BEK-győztes a nagy Crvena zvezda Szinisa Mihajloviccsal, Robert Prosineckivel, Dejan Szavicseviccsel...

De vissza a mába! A találkozó természetesen hazai rohamokkal indult. A beharangozott negyvenezer nézőből legfeljebb 35 ezren voltak, vagy talán még annyian sem. A Fradi gyorsan felocsúdott, és átvette a játék irányítását. A 8. percben majdnem gólt is szerzett a vendégegyüttes, de Laidouni lövése szögletre vágódott a Gobeljicsről. Odaát ugyanő, Gobeljics veszélyeztetett, Dibusznak csemege volt a gyenge lövés. Jó volt látni, hogy a magyar bajnok uralta a mérkőzést, ami egyelőre gólban még nem nyilvánult meg. 

A 16. percben viszont majdnem a zvezda rúgott gólt Katai révén, de a csatár hét méterről, fordulásból kevéssel mellé lőtt. Nehezen hozták át a szerbek a labdát a felezővonalon, a Fradi presszingje megfojtotta a házigazdát. Viszont a 25. percben  hirtelen VAR-ozni kezdtek egy hazai fejes után, amelyből szögletre pattant a labda. Igen, de kiderült, hogy Wingo kezéről vágódott ki az a labda, és a belga bíró megítélte a büntetőt. Amit Kanga a jobb pipába bombázott. 1–0.

Ősrégi sportújságírói klisével élve a gól megfogta a Fradit, támadásban maradt a zvezda. A 34. percben – szerencsére – kimaradt a találkozó addigi legnagyobb helyzete. Katai beadását Dragovic 8 méterről a földre fejelte, és onnan fölé pattant a labda. De egy percre rá már nem volt mentség. Az addig is bizonytalankodó Botka elnézte Rodics beadását, Mitrovics ott volt, és 9 méterről a hálóba lőtt. 2–0

Lassan magához tért a Ferencváros, beszorította ellenfelét, és a vendégtábor is életre kelt, gól azonban szünetig már nem született.

De rögtön a szünet után sajnos született. Katait teljesen tisztán hagyták a Fradi védői, és a szerb csatár 18 méterről a jobb alsó sarokba zúdította a labdát. 3–0. Ezzel alighanem el is dőlt a meccs, most már arra kellett vigyázni, nehogy nagy zakó legyen belőle. Katai állítólag magyar származású, a dél-bácskai Szenttamás szülötte, a nagymamája volt magyar, onnan van a magyaros hangzású – Kátai – vezetékneve.

Az 56. percben Csercseszov kettős cserével próbált életet lehelni csapatába, Besic és Boli helyett Vécsei és Ryan Mmaee jött be. 

De még itt sem volt vége, sajnos. A 60. percben a gaboni Kanga majdnem a bal oldalvonaltól iszonyatos erővel rászúrta, a labda kifliszerűen kifelé kanyarodott, és Dibusz keze mellett a bal pipába vágódott. 4–0

A 71. percben váratlanul szépített az FTC. Wingo lement az alapvonalig a jobb oldalon, visszagurított, és az érkező Zachariassen a bal alsó sarokba lőtt. 4–1.

Marquinhos, Gojak és Pászka is bejött a magyar csapatba, de a lefújásig már nem változott az eredmény. 

Először kapott ki egymás után kétszer a csapat, amióta Sztanyiszlav Csercseszov az edzője.

Egy hét múlva jön a visszavágó, október 13-án a Groupama Arénában törleszthet a Ferencváros az aradi vértanúk emléknapján elszenvedett súlyos vereségért. 

Európa-liga, H csoport:
Crvena zvezda–Ferencváros 4–1
Belgrád, 35 000, v.: Visser (belga).
Gólok: Kanga (27. p., 11-esből, 60.), Sz. Mitrovics (35.), Katai (50.), ill. Zachariassen (71.)

A csoport másik mérkőzésén: Monaco–Trabzonspor 3–1

A csoport állása:
1. Ferencváros 6 pont
2. Monaco 6 pont

3. Trabzonspor 3 pont

4. Crvena zvezda 3 pont

(Borítókép: Marko Djurica / Reuters)