Hősként várták haza az iráni falmászónőt, aki hidzsáb nélkül versenyzett

2022.10.19. 09:02
A teheráni repülőtéren hatalmas tömeg fogadta azt az iráni falmászónőt, akit sokan hősnek tartanak, amiért fedetlen hajjal versenyzett Szöulban.

Ugyan a hivatalos álláspont szerint Elnaz Rekabi fejéről véletlenül esett le a hidzsábja a dél-koreai fővárosban rendezett Ázsiai Bajnokságon, sokan szkeptikusak az Instagram-oldalán megosztott közleménnyel kapcsolatban. Korántsem biztos, hogy szabad akaratából – vagy egyáltalán ő – publikálta a szöveget, amelyben azt írta:

A verseny időzítése és a hirtelen kezdés miatt nem tudtam felvenni a hidzsábom.

Irán törvényei szerint a nők kötelesek hidzsábbal elfedni a hajukat, a karjukat és a lábukat pedig laza ruházattal eltakarni. A női sportolóknak akkor is be kell tartaniuk az öltözködési szabályokat, amikor hivatalosan képviseli országukat egy külföldi versenyen – írja a BBC.

Hősként fogadták

Rekabi szerda hajnalba utazott haza. A repülőtéren hatalmas tömeg várta, az emberektől rengeteg ölelést és több csokor virágot is kapott. A közösségi médiában megosztott felvételeken több száz rajongó látható, amint tapsolnak, és azt skandálják, hogy

Elnaz egy hős!

Komoly alapjuk volt az aggodalmaknak

Miután megjelentek az első felvételek, amin hidzsáb nélkül látható, Elnaz Rekabi barátai aggódni kezdtek érte, mivel egyikük sem tudta őt elérni, többen azt feltételezték, hogy eltűnt. Az eset után kedd reggel Irán szöuli nagykövetsége közleményt tett közzé, amelyben azt írták, hogy október 18-án reggel felszállt a gépe Dél-Koreából, hogy hazatérjen a csapat többi tagjával Iránból. Az Iráni Iszlám Köztársaság dél-koreai nagykövetsége minden Elnaz Rekabival kapcsolatos rémhírt határozottan visszautasított.

Korábban egy iráni sportolónőről, Szadaf Hademről tudni, hogy hidzsáb nélkül versenyzett. Az ökölvívó 2019-ben kérvényezte, hogy Franciaországban maradhasson, mert hazájában elfogatóparancs volt érvényben ellene, mivel rövidnadrágban, hidzsáb nélkül szállt ringbe.

Iránban szeptemberben halálos áldozatokat követelő tüntetéssorozat kezdődött Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nőt szeptember közepén a rendőrök őrizetbe vették, mert nem viselte a nők számára kötelezően előírt hidzsábot. Szemtanúk elmondása alapján a fiatal nőt a rendőrök megverték, ezután kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.