Amerika is felfigyelt Dibuszék bravúrjára, Nyilasiék nyomában a Fradi

329X79K-highres
2022.10.28. 08:11 Módosítva: 2022.10.29. 08:57
Az idei Európa-liga-sorozatban nem először került a kontinentális szövetség honlapja, az UEFA.com címoldalára a Ferencváros bravúrja. A website kiemeli, hogy az 1974–1975-ös Kupagyőztesek Európa Kupája széria óta most először küzdötte el magát a csapat a tavaszi mérkőzésekig, ami 48 éves aszály megtörését jelenti.

Géczi István, Martos Győző, Nyilasi Tibor, Juhász István, Szabó Ferenc, Magyar István. Ilyen ferencvárosi legendák nyomába lépnek Kristoffer Zachariassenék, amikor márciusban ismét pályára lépnek, immár az Európa-liga nyolcaddöntőjében. Erre mutat rá az UEFA.com, a kontinentális szövetség honlapja, amelynek címoldalára kerültek a zöld-fehérek – a Manchester United társaságában –, idén már nem először.

A website Groupama Arénából tudósító munkatársa, Andy Clark kiemeli, hogy legutóbb az 1974–1975-ös kiírásban, azaz 48 éve érte meg a tavaszt Európában a Fradi, és akkor egészen a döntőig meneteltek Nyilasi Tiborék a KEK-ben, ahol 3–0-ra alulmaradtak a Dinamo Kijevvel szemben.

A honlap idézi Zachariassent, az FTC csoportelsőséget garantáló egyenlítő góljának szerzőjét:

Hihetetlen! Roppant nehéz csoportban vagyunk, igazán erős ellenfelek társaságában, és mégis a csoportunk élén végeztünk, ez elképesztő! Nem is tudom elmondani, milyen nagyszerű érzés elérni mindezt a fantasztikus szurkolóink előtt. Mámorító érzés!

Az AS Monaco honlapja azon siránkozik, hogy a hercegség csapata nem tudta megőrizni egygólos előnyét, és Zachariassen a 81. percben ki tudott egyenlíteni.

Milyen kár! Nem sikerült kihúzni 1–0-val a Ferencváros elleni mérkőzést! Döntetlennel kellett távoznunk Budapestről, és így muszáj lesz legyőznünk jövő csütörtökön Monacóban a Crvena zvezdát ahhoz, hogy bejussunk a legjobb tizenhat közé kerülésről határozó playoffba. 

A honlap a Monaco színeiben 82. gólját szerző Ben Yeddert dicséri, aki visszanyerte formáját, ám a 81. percben a frissen beállt Tokmac passza üresen találta Zachariassent a vendégek kapuja előtt, és a norvég beállította a végeredményt. 

Kegyetlen fordulat a hajrában!

Így fogalmaz a website.

Az American Soccer Now újságírója – aki a The NY Timesnál és a  Soccer Americánál is dolgozik – arról ír hogy Henry Wingo személyében egy honfitársuk végigjátszotta a 94 percet, és hogy az mennyire „cool”… 

No és hogy a Debrecen 2004-es bravúrja óta most jutott el első ízben a tavaszig magyar csapat az európai porondon. A jelek szerint erre a tengerentúlon is felfigyeltek. 

A sofascore.com nevű honlap statisztikai mutatók alapján értékel, és ezek szerint S. Mmaee és Aissa Laidouni volt a Ferencváros legjobbja Adama Traorét, Tokmac Nguent, Zachariassent és Pászka Lórándot megelőzve.

EURÓPA-LIGA
H-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Ferencváros–Monaco 1–1 (Zachariassen 81., ill. Ben Yedder 31.)
Crvena zvezda–Trabzonspor 2–1
Az állás: 1. Ferencváros 10 pont (8–8 – már biztosan csoportelső, ezzel nyolcaddöntős), 2. Monaco 7 (5–7), 3. Trabzonspor 6 (10–9), 4. Crvena zvezda 6 (8–7) 

(Borítókép: Kristoffer Zachariassen 2022. május 11-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)