Svájc legyőzésével nyitott a női kézilabda-válogatott Ljubljanában

DEBRE20221104017
2022.11.04. 19:53
A magyar női kézilabda-válogatott 33–28-ra legyőzte Svájcot az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken Ljubljanában.

Sikerével a magyar csapat nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé. Az ellenfél egészen a 48. percig tartotta magát, akkor még 24–23-ra vezetett. A mezőny legjobbja Klujber Katrin volt, aki kilenc gólt lőtt, Győri-Lukács Viktória és Vámos Petra hat-hat alkalommal talált be.

A magyarok vasárnap 18 órától Horvátországgal, kedden 20.30-tól pedig a címvédő Norvégiával találkoznak a szlovén fővárosban. A középdöntőbe a csoport első három helyezettje jut.

Mint arról korábban írtunk, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány húzott is egy merészet a felkészülési torna után azzal, hogy otthon hagyta a Győri Audi ETO két szélsőjét, Schatzl Nadine-t és Faluvégi Dorottyát, valamint a szintén formán kívül játszó Planéta Szimonettát.

Helyettük a jobbszélre egy új, a balszélre pedig egy régi-új arc érkezett: Töpfner Alexandra a Debrecen színeiben is remek teljesítményt nyújtott az ősszel. Korsós Dorina pedig, bár a németek és a románok ellen mérsékelt formát mutatott, a bukaresti Rapid színeiben előbb román bajnok lett, majd idén már a Bajnokok Ligájában teljesített magas szinten.

Első ljubljanai meccsén több hibával kezdett a magyar válogatott, a világversenyen újonc svájciakon látszott, hogy alaposan felkészültek ellenfelük játékából, és a hatodik percben már 5–2-re vezettek. Egy büntető és több ziccer is kimaradt, majd a védekezés némileg javult, ennek köszönhetően sikerült egyenlíteni, de támadásban továbbra is lassú és körülményes volt a válogatott.

Egyik csapat sem erőltette a gyors játékot, ezért szinte mindig felállt védőfallal szemben küzdöttek a felek. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány előbb minden mezőnyjátékosát lecserélte, majd 10–12-nél időt kért. Mindhiába, mert a 27. percben már tíz kihagyott helyzetnél tartott csapata, amely 14–12-es hátrányban volt a szünetben.

A folytatásban Szikora Melinda helyett Janurik Kinga védett, illetve visszatértek a kezdő mezőnyjátékosok, ám Klujber Katrin egy ütés következtében vállfájdalmakkal küzdött. Az első perc után a 37. percben vezetett ismét a magyar együttes (18–17). Amikor nem gyors, de legalább tempós akciót tudott vezetni a csapat, rendre betalált, ekkor viszont a védekezés nem működött hatékonyan. 

Egy 4–0-s sorozattal ellépett a magyar válogatott, majd a kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékra váltott, és az előnyét még növelni is tudta a dudaszóig.

Az MTI beszámolója szerint a mezőny legjobbjának a kilencgólos Klujber Katrint választották, a svájciak legeredményesebbje Tabea Schmid volt hat találattal. A kapusok közül Szikora négy, Janurik egy, Lea Schüpbach nyolc védéssel zárt.

Számítottunk rá, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, mert felkészültünk a svájciakból, és tudtuk, hogy nagyon gyorsan játszanak. A győzelemnek örülök, és a második félidőben mutatott játéknak is 

– nyilatkozta a mérkőzés után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. A szakvezető bízik benne,  hogy a következő fordulókban jobb játékkal éri el a győzelmet a csapat.

(Borítókép: Vámos Petra és a svájci Chantal Wick a női kézilabda-Európa-bajnokság Magyarország-Svájc-mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 4-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)  • Tippek
  • Hitelkártya