Vas Kata Blanka bronzérmes lett az Európa-bajnokságon

2022.11.05. 17:42
A harmadik helyen zárt Vas Kata Blanka a terepkerékpáros (ciklokrossz) női Európa-bajnokságon. A magyar versenyző egy ideig vezette a mezőnyt, de a verseny végén lemaradt a holland riválisokkal szemben.

A belgiumi Namurban zajló Európa-bajnokság 22 fős mezőnyéből hiányzott a címvédő Lucinda Brand, mivel egy hete eltört a jobb kézközépcsontja. A versenynaptár legnehezebbjei közé sorolt, az elmúlt napok esőzései miatt enyhén saras namuri pályán a tavaly ezüstérmet szerző, 21 éves magyar versenyző az első sorból indulhatott el.

Vas Kata Blanka jól kapta el a rajtot, és együtt tudott maradni az élmezőnnyel. Az MTI tudósítása szerint a nehéz, saras pálya kedvezhetett a hegyikerékpárban korábban olimpiai negyedik helyezést elérő magyar versenyzőnek, aki kiválóan kezelte a kerékpárt a számára ideális, enyhén saras pályán. A hatkörös verseny első köre végén 

a magyar kerékpáros a 20 éves holland versenyzővel, Fem Van Empellel együtt vezette a mezőnyt. 

A második körben már elhaladtak a depó bejárata mellett, amikor a holland riválisnak vissza kellett fordulnia egy defekt miatt kerékpárt cserélni, és ezzel több mint húsz másodpercet vesztett. Ezután Vas Kata Blanka két másik holland versenyző, Denise Betsema és a 2020-ban vb- és Eb-aranyérmes Ceylin del Carmen Alvarado társaságában haladt tovább az élen, a hatkörös verseny derekán azonban Fem van Empel utolérte őket.

A négyesről először Denise Betsema szakadt le, majd az emelkedőkön az utolsó előtti, ötödik körben Vas Kata is lemaradt. Carmen Alvarado egy elcsúszás miatt veszített időt, így az előzetesen is toronymagas favoritnak tartott van Empel egyedül maradt az élen, és magabiztos versenyzéssel első érmeként aranyat nyert a felnőttek között. Másodikként Alvarado ért célba,

a harmadik helyet pedig Vas Kata Blanka szerezte meg, akinek a célegyenesben még néhány nézővel is volt ideje pacsizni.

Az első helyre beérkező Fem van Empel a hivatalos eredmények szerint 50 perc 25 másodperc alatt teljesítette a távot. Alvarado 22 másodperc lemaradással futott be a második, Vas Kata Blanka pedig 36 másodperc lemaradással futott be a harmadik helyre.