Keményen megbüntetheti Ronaldót a botrányos interjúért a Manchester United

32L32JA-highres
2022.11.15. 10:02
A világsajtó egyetért abban, hogy a Piers Morgannek adott tévéinterjú, illetve az abból kiszivárogtatott részletek Cfristiano Ronaldo manchesteri pályafutásának a végét jelentik. A Metro újság úgy tudja, a klub egymillió fontra fogja büntetni elégedetlen játékosát, aki már meg is tartotta első tréningjét a katari világbajnokságra készülő portugál válogatott edzőtáborában.

A Piers Morgannek adott televíziós interjúból vasárnap este kiszivárogtatott első részletek még csak a bevezetőjét jelentették a Cristiano Ronaldo és a Manchester United között most már nyilvánvalóan kitört totális háborúnak. A mellőztetése miatt haragos ötszörös aranylabdás labdarúgó az interjúban számos erős kijelentést tett, amelyek közül a legkeményebbek a következők:

  • Ronaldo nem tiszteli Erik ten Hagot, a MU edzőjét, amiért a mester sem tiszteli őt.
  • A klub elárulta Ronaldót azzal, hogy a kispadra száműzi.
  • Tiszteletlenül viselkedtek vele szemben, amikor elvesztette újszülött gyermekét.
  • Jobban néz ki, mint az őt bíráló egykori csapattárs, Wayne Rooney.

Az interjúnak – amelyet a lehető legkellemetlenebb időpontban szivárogtattak ki, a Fulham ellen az utolsó pillanatban kivívott 2–1-es bajnoki győzelmet követően, elvonva a figyelmet a Manchester United sikeréről – óriási a visszhangja. A klub hétfőn válságértekezletet tartott, a hírek szerint – ez a Metro információja – egymillió fontra (mintegy 450 millió forint) büntethetik az egyrészt a MU engedélye nélkül nyilatkozó, másrészt az egyesületre nézve rendkívül káros kijelentéseket megfogalmazó 37 éves csatárt. Nem ez lenne az első bírság a portugál klasszissal szemben: Ronaldót egyszer már kétheti fizetésének megvonásával bírságolták, amikor még októberben a Tottenham elleni meccs vége előtt bement az öltözőbe. A portugál játékos egyheti fizetése jelenleg 443 000 font – már a nyári, 25 százalékos csökkentés után. 

Hétfő délután a klub rövid nyilatkozatban reagált a Ronaldo-interjúra:

A Manchester United vezetősége is érzékelte a médiavisszhangot, amelyet a Cristiano Ronaldóval készült interjú váltott ki. A klub úgy tervezi, a teljes tényállás megismerése után reagál. Addig is készülünk tovább az idény második felére, szeretnénk megragadni a pillanatot, lendületet, a hitet és azt az összetartást, ami a játékosok, a menedzser, a stáb és a szurkolók közt kialakult 

– olvasható a közleményben.

Most már Rio Ferdinand, a klub legendás játékosa is Ronaldo ellen fordult, pedig korábban mindig védelmébe vette egykori játékostársát, még a Jamie Carragherrel folytatott nyilvános tévévitájában is. 

A Piers Morgan-interjúig mindig megvédtem Cristianót, az volt az álláspontom, hogy a klub kommunikációja nem megfelelő. Most azonban, azok után, hogy nekiment a menedzsernek, sőt a tulajdonos Glazer családnak is, úgy gondolom, nincs számára visszaút. Nem tudom elképzelni, hogy még egyszer magára öltse a Manchester United mezét 

– fogalmazott Ferdinand.

Közben újabb részletek látnak napvilágot az interjúból. Ronaldo kritizálta a klubot 2005 óta tulajdonló Glazer családot is.

Glazeréket nem érdekli a klub, csak a pénz. Marketingklubot csináltak egy futballklubból. A marketing révén haszonra tesznek szert, de maga a futball nem izgatja őket. A szurkolóknak mindig igazuk van, úgy gondolom, joguk van megtudni az igazságot. Én a legjobbat akarom a Manchester Unitednek, ezért tértem vissza ide a nyáron. Szeretem ezt a klubot, de sajnos olyan folyamatokat érzékelek, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a Manchester United versenyezzen az olyan topklubokkal, mint a Manchester City, a Liverpool vagy akár az Arsenal. Úgy gondolom, a következő két-három évben a klubnak nehéz lesz felvennie a versenyt ezekkel az egyesületekkel 

– hangzik el az interjúban. 

A továbbiakban Ronaldo nekiment Wayne Rooney-nak és Gary Neville-nek, korábbi játékostársainak is, akik több alkalommal is bírálták őt. A minap előfordult, hogy a pálya szélén állt néhány tévékommentátor, Ronaldo valamennyiüket üdvözölte, kivéve Neville-t. 

A keddi Manchester Evening News című helyi lapban olyasmi jelent meg, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: bírálták Sir Alex Fergusont, a klub „szent tehenét”, minden idők legsikeresebb MU-menedzserét, amiért augusztusban rábeszélte Ronaldót, hogy a helyi rivális City helyett a Unitedet válassza.

A lap megszavaztatta olvasóit, és a válaszadók 83 százaléka úgy véli, hogy azonnal fel kell bontani Ronaldo szerződését.

Időközben Ronaldo, miután mindent felrobbantott maga körül az Old Traffordon, hazatért Portugáliába, és már posztolt is egy Twitter-üzenetet a válogatott edzőtáborából, ahol a vasárnap kezdődő katari világbajnokságra készülnek:

Az üzenet, mintha mi sem történt volna korábban, így szól: 

Minden idegszálammal a válogatottban folyó munkára összpontosítok. Egységes csapat vagyunk, egyetlen célunk van: valóra váltani a portugál nemzet álmát.

Ronaldo sohasem titkolta, ez az álom a világbajnokság megnyerése, amivel feltenné a koronát pályafutására. 

Portugália a H csoportban szerepel, Uruguay, Dél-Korea és Ghána társaságában, első mérkőzését november 24-én, jövő csütörtökön Ghánával játssza. 

(Borítókép: Cristiano Ronaldo 2022. október 9-én. Fotó: Oli Scarff / AFP)