Hírességek Csarnokába iktatták Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát

2022.12.04. 12:09
Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozó Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

„Több évtized munkájának az elismerése, amibe a sakkozóként elért eredményeim mellett a sakk oktatási eszközként való használatát és a nők sakk iránti orientációjának ösztönzését népszerűsítő munkám is beletartozik” – mondta beszédében Polgár Judit.

A sportág halhatatlanjainak első magyar tagja szerint tovább kell dolgozni azért, hogy minél többen és minél több lány megtapasztalja a sakk szépségét és előnyeit.

Minden alkalmat megragadok, hogy közvetítsem az üzenetet a lányoknak és a környezetükben élőknek: törekedjenek arra, hogy a legtöbbet hozzák ki tehetségükből. Ha nem korlátozzuk a lányokat, ha kitartásra bátorítjuk és inspiráljuk őket, és építjük az önbizalmukat, akkor az élet bármely területén sikeresek lehetnek

– mondta a Hírességek Csarnokába való beiktatási ceremónián.

Lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat

Shannon Bailey, az intézmény vezető kurátora inspirálónak nevezte Polgár Juditot, egyúttal lenyűgözőnek tartotta a sakk népszerűsítése terén tett lépéseit és az elkötelezettségét, amivel lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat.

A 46 éves Polgár Judit 1988-ban és 1990-ben sakkolimpiát nyert a magyar női csapat tagjaként. Pályafutása későbbi részében az MTI szerint kizárólag férfiakkal versenyzett, egyedüli női játékosként jutott 2700 Élő-pont fölé, 2004-ben pedig pályafutása csúcsaként nyolcadik volt a világranglistán. Visszavonulását 2014-ben jelentette be.

A sakkozó Hírességek Csarnokának tagjait a nemzetközi szövetség (FIDE) javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként 2001-ben a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan.

Polgár Judit, a világ legsikeresebb női sakkozója egy interjúban mesélt hihetetlen karrierjéről és a Vezércselhez kötődő viszonyáról.  • Hírek
  • Hírek