„Megpróbálunk mindent úgy csinálni, mintha nem lenne katasztrofális a helyzet”

GettyImages-1245503545
2022.12.10. 17:35
Újabb és újabb síparadicsomok nyitnak meg Európa-szerte. Ausztriában már több sítelep is várja a turistákat, de a szerb és a szlovák pályák is készen állnak a rohamra. Mi a helyzet a hazai sítelepekkel? Az Index felkereste a legnépszerűbb síelőhelyeket, hogy megtudjuk, mikor nyitnak a magyarországi központok.

Néhány hazai sípálya a jövő hétre tervezi a nyitást; a sítelepek szóvivői és illetékesei lapunk megkeresésére arról tájékoztattak, hogy valószínűleg az árak is emelkednek, méghozzá az energiaköltségek miatt.

Jövő héten már csúszhatunk

Eplény rövid tájékoztatása alapján már jövő héttől elkezdik a hóágyúzást a pályákon. A tervek szerint hétvégén már ki is nyitnak, ha az időjárás kedvező lesz.

A Mátraszentistván Sípark szóvivője, Erbeszkorn Tamás is erről számolt be, jövő hét végére tervezik a nyitást. Mint mondta, már a jövő héten elkezdik a hókészítést, és megpróbálják legalább a leghosszabb sípályát behavazni. Az üzemeltetők mínusz 7-8 fokos hőmérsékletre számítanak, amellyel akár teljes kapacitással el tudják indítani a pályát. „Ha minden jól megy, és kitart az időjárás, akkor tényleg kinyitunk a hétvégére” – fogalmazott a szóvivő.

Most úgy fordult az időjárás, hogy tartósan hideget mutat, bízunk abban, hogy ez kitart, és nem hiába hóágyúzunk

– mondta Erbeszkorn Tamás.

Itthon olcsóbb

A Mátraszentistván Sípark szóvivője azt is elárulta, hogy már a jövő hét közepén nyilvánosak lesznek a bérletárak. A tájékoztatás szerint szétnéztek a hasonló adottságokkal rendelkező külföldi sítelepeken, amelyek közel vannak Magyarországhoz, így biztosan állítják, hogy

a külföldi árakhoz képezik az árakat, ezért Mátraszentistvánon még mindig olcsóbban lehet síelni, mint a környező országokban.

A visegrádi Nagyvillám Sípályán a műanyag pálya már működik a síiskolával, ez két pálya nyitvatartását jelenti – tájékoztatta az Indexet a sípálya illetékese. Hozzátette: amint lesz tíz centiméter hó, a nagy pályákat is kinyitják.

Ha igaz ez a hidegbetörés, akkor jövő héten akár ki is tudunk nyitni. A felvonóink állnak, most zajlik a beüzemelésük

– mondta.

„Megpróbálunk mindent úgy csinálni, mintha nem lenne katasztrofális a helyzet”

Az árakkal kapcsolatban pedig arról tájékoztatta az Indexet a visegrádi sípálya illetékese, hogy drasztikus emelés nem várható. „Nem is tudunk, nem is akarunk, úgyhogy megpróbáljuk egy mérsékelt áremeléssel valahogy kiverekedni magunkat ebből a szezonból. Az energiaárak nagyot emelkedtek, de bízunk abban, hogy még többen jönnek, ha nem emelünk nagyon sokat” – tette hozzá.

Felkészültünk a télre, hóágyúzunk a télen, tehát minden úgy zajlik, ahogy eddig. Megpróbálunk mindent ugyanúgy csinálni, mintha nem lenne ez a katasztrofális helyzet

– fogalmazott.

A szomszédos országokban is körülnéztünk, hol várják a sípályák a tél szerelmeseit. Volt, ahol már december első hetében nyitott kapuk fogadták a vendégeket.

Ausztria

Van olyan osztrák sítelep, ahol már december első hetében elindult a szezon, Salzburgban a legtöbb hely már nyitva van. 2022. december 7-én indult a szezon Karintia legnagyobb síterepén, Nassfelden. Aki ott kezdi a síszezont, még egy különleges élménynek is a részese lehet, ugyanis december 10-én egy helyi sztár, Melissa Naschenweng pörgeti fel az idei síszezont. Előtte azonban egy osztrák partizenekar, a Die Draufgänger lép fel Tröpolachban, a sípálya völgyállomásán.

Szintén december 7-én nyitott meg a Weinebene is. A schladmingi síhinta négy hegye közül pedig kettő (Planai és Reiteralm) üzemel, hozzájuk csatlakozhat Hauser Kaibling és Hochwurzen is. Előbbin az összes pálya és lift üzemel a középállomások feletti részen – írja Síelők.hu.

Magas-Tátra

A szezon kezdetét vette Szlovákiában, a Magas-Tátrában is. A friss hó és a hóágyúk működése után körülbelül 50 centiméter vastag a hóréteg a Csorba-tó melletti pályákon. Szlovákiában jelenleg csak a Chopok északi oldala üzemel.

A szlovák sajtó szerint december 15-én nyit Vrátna, 16-án Rohács és Donovaly, december 17-én pedig Tátralomnic.

Szlovákiában egyébként a napokban fogadták el, hogy január 1-től az eddigi 20 százalék helyett csak 10 százalékos áfa terheli a síliftek üzemeltetését. A csökkenés a tervek szerint március 31-ig marad érvényben.

Szerbia

A szintén szomszédos Szerbiában is meghozta az időjárás a várva várt szezont. Szerbia legjobb síterepén az első napon a Karaman greben és Malo jezero pályák üzemeltek. Az időjárás-előrejelzések a következő időszakra havat és lehűlést ígérnek, amely segíteni fogja az üzemeltetőket új pályák megnyitásában.

Szlovénia

A Pohorje-hegység is várja a téli sport szerelmeseit, ahol az elmúlt napokban egy mediterrán ciklon 40-50 centiméter friss havat hozott. A kedvező időjárás miatt a Maribor-Pohorje sítelep már megnyitotta kapuit az Areh részen; Kope sítelepe is várja a turistákat.

A Júliai-Alpokban péntek reggelre 115 centiméteres hóréteget mértek, ettől függetlenül csak a jövő héten nyitnak. A szlovén rész az idén ismét összekötött az olasz oldallal (Sella Nevea), ahol már néhány pálya ezen a hétvégén is üzemel – írja a Síelők.hu.

Ugyanitt Vogel síterepe péntek reggel 53 centiméteres természetes havat mért, és itt is beindítják erre a hétvégére az első sílifteket. A Krvavec 43 centiméteres természetes hóval várja a tél szerelmeseit.

Szlovénia a következő szezonra jelentősen modernizálja síliftjeit. Kormányzati támogatásból 10 síterepen adnak át új felvonókat.

(Borítókép: Síelők Németországban 2022. december 10-én. Fotó: Uwe Zucchi / Picture Alliance / Getty Images)