Nyílt levélben reagált az országváltási ügyre a Liu fivérek volt edzője

DEBRE20200123015
2022.12.22. 16:20
Hosszú huzavona után pont került Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ügye végére: a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség rendkívüli elnökségi ülésén úgy határozott, hogy az érintett sportolóknak nem kell visszatéríteniük a felkészítésükre szánt összeget. A testvérek korábbi edzője, Bánhidi Ákos nyílt levélben reagált a sportág berkeit felkavaró történésekre.

Bánhidi Ákos írásában sietett leszögezni, hogy mind Liuékkal, mind Csang Csing Linával kiváló a kapcsolata. Mint fogalmazott, nagyon nehéz és fájdalommal teli időszakon vannak túl, amely során minden tőle telhetőt elkövetett azért, hogy a fiúk továbbra is magyar színekben versenyezzenek, de ez végül nem történt meg.

A jelenlegi helyzethez vezető út olyan döntések eredménye, amelyre nem tudtam elegendő hatást gyakorolni

– fűzte hozzá a magyar válogatott menedzsere.

Liuék – most már volt – edzője védelmébe vette a hazai szakmát, és rámutatott, hogy Magyarországon szépen fejlődött a sportág a kínai edző érkezése előtt is.

„Lina nem Namíbiába érkezett korcsolyaedzőnek, hanem Magyarországra. Kis hazánknak addigra már olimpiai pontszerző helyezései voltak, és igen sok Európa-bajnoki érme. Az addigi eredménysor a megszállott versenyzők, edzők, vezetők, szülők húsz-huszonöt éves munkájának a gyümölcse volt. Lina érkezését megelőzően közel tíz évig dolgoztunk neves és kiváló kanadai edzőkkel, ez pedig igencsak hozzátett a tudásunkhoz” – jegyezte meg Bánhidi Ákos, aki meggyőződéssel állítja, hogy Lina itt-tartózkodása során legalább annyit merített a közép-európai edzésmódszerekből, mint amennyit a magyar szakemberek tanultak mindabból, amit ő Ázsiából hozott magával.

Bánhidi Ákos egy meglepő pletykára is reagált nyílt levelében:

„Napvilágot látott, hogy a Liu testvérek Lina edzései után gyakorta hánytak. Néhány napja együtt ebédeltem Shaoanggal és Shaolinnal, és azt kérdezgettük egymástól, vajon ki terjeszthet ekkora hülyeséget.”

„Még egy utolsó gondolat: a legmélyebb tisztelettel élem meg a Liu testvérek ragaszkodását Linához. És amennyire a fiúknak szükségük van Linára, úgy neki is szüksége van rájuk, hiszen a világ legjobb edzőjéhez a világ legjobb korcsolyázói illenek” – zárta gondolatait Bánhidi Ákos.

(Borítókép: Bánhidi Ákos 2020. január 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)