Minden meccsüket megnyernék a női pólósok a hazai vb-n

20220616132631 PAP 6071
2022.06.16. 16:40 Módosítva: 2022.06.16. 18:37
Csütörtökön kialakult a magyar női vízilabda-válogatott végleges, 13+2 fős csapata a szombaton – a hölgypólósoknak hétfőn – kezdődő magyarországi vizes világbajnokságra. A csapathirdetést a szegedi edzőtáborban tartotta meg Bíró Attila szövetségi kapitány, az egyik újonc, Faragó Kamilla pedig nemes egyszerűséggel kijelentette: márpedig ők valamennyi mérkőzésüket meg akarják nyerni. Márpedig ez a formállogika szabályai szerint azt jelentené, hogy világbajnok lesz a válogatott.

A szegedi Tiszavirág Sportuszoda tavaly februárban nyitotta meg kapuit, de úgy csillog-villog, mintha kimondottan a 19. FINA-világbajnokságra építették volna. Ez azonban nem igaz, viszont – ahogy ezt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke hangsúlyozta – kapóra jött, hogy hazánk a sportlétesítmények terén ott van a világ élvonalában, mert a világbajnokságok történetében azt a példátlan bravúrt tudják megvalósítani, hogy négy helyszínen – a Margitszigeten, Szegeden, Debrecenben és Sopronban – rendezik a vízilabdatornát. 

A magyar női válogatott például a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában fogadja ellenfeleit, sorrendben Kanadát, Kolumbiát és Olaszországot. Ez a négy csapat alkotja az A csoportot, a magyarok mérkőzései így következnek:

Június 20., hétfő, 19.30: Kanada–Magyarország

Június 22., szerda, 21.00: Magyarország–Kolumbia

Június 24., péntek, 19.30: Magyarország–Olaszország

Bíró Attila – akinek ez már a nyolcadik világbajnoksága lesz, ebből három a női együttes élén, további három vb-n Kemény Dénes segítőjeként a férfiakkal dolgozott, két alkalommal pedig az új-zélandi női válogatottat dirigálta – a pénteki sajtótájékoztatón hirdette ki 13+2 tagú csapatát, amelynek két vb-újonca, Máté Zsuzsanna és Faragó Kamilla elkísérte a „főnököt” a sajtóeseményre. A 13+2 egyébként azt jelenti, hogy sérülés vagy egyéb vis major esetén két játékost menet közben lehet cserélni. A mi vb-válogatottunk így néz ki:

Kapusok: Magyari Alda, Gangl Edina; centerek: Rebecca Parkes, Geraldine Mahieu; védők: Máté Zsuzsanna, Natasa Rybanska; csatárok: Faragó Kamilla, Keszthelyi Rita (csapatkapitány), Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya, Garda Krisztina, Leimeter Dóra, Vályi Vanda. Tartalékok: Farkas Tamara, Horváth Brigitta.

A tokiói olimpián bronzérmes válogatottunkból Illés Anna, Gyöngyössy Anikó és Szűcs Gabriella kimaradt, helyükre a tavaly ősszel magyar állampolgárságot szerző Geraldine Mahieu, Faragó Kamilla és Máté Zsuzsanna került.

Lassan a végére ér a hathetes felkészülés – mondta Bíró Attila, aki hat éve irányítja a válogatottat, és a tokiói olimpián bronzéremre vezette a csapatot. – Tartalmas felkészülés volt, kezdve egy székelyföldi csapatépítő tréninggel, majd veszprémi és szegedi táborozással folytatva, amelyet fűszereztek az ausztrálok és az olimpiai és világbajnoki címvédő amerikaiak elleni edzőmeccsek. Szombaton megnéztük a lányokkal a Puskás Arénában a Magyarország–Németország labdarúgó Nemzetek Ligája-mérkőzést, a stadionban uralkodó varázslatos hangulat és a jó játék nagyon feldobta a csapatot. Szükség is volt erre, mert a bajnoki rájátszás rangadói egy kicsit megtépázták a csapategységet. Amúgy mindig azt vallottam, hogy a győzelmek kovácsolják össze legjobban a gárdát, ezért lenne jó három sikerrel túljutni a csoportmeccseken. Kitűnő körülmények között készültünk, jó volt itt Szegeden, távol a budapesti nyüzsgéstől dolgozni, szép nyugodtan. 

A világelső amerikaiak elleni edzőmeccsekről annyit mondott a kapitány, hogy az első összecsapás volt a sokkal szorosabb, mert akkor még érződött a vendégeken a jet lag.

Itt vannak a nagyágyúik a háromszoros olimpiai bajnok Maggie Steffensszel az élen – folytatta Bíró. – Jó lenne a döntőben találkozni velük, talán sikerülhet legyőzni őket, ahogy Tokióban is sikerült. 

Ehhez az egyik újonc, az UVSE-s Faragó Kamilla annyit tett hozzá, hogy ő minden mérkőzésnek egyformán vág neki: meg kell nyerni!

Vári Attila, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy február 7-én, alig több mint négy hónapja derült ki, hogy Magyarországon lesz a vizes világbajnokság. Mindennel rekordidő alatt elkészültek, most már csak a finomhangolás van hátra. Egy időben négy helyszínen játszanak majd. Felkészültek a szurkolók fogadására is, jegyek vannak még, bár csak korlátozott számban.

Én most már, pár nappal a rajt előtt elsősorban szurkoló vagyok – mondta a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető. – Nagyon komoly sorozaton van túl mindkét szakág. Bajnokság, kupa, nemzetközi kupa, válogatott meccsek, de ez mindenkinek kijutott, az ellenfeleknek is.

(Borítókép: Bíró Attila, Máté Zsuzsanna, Faragó Kamilla és Vári Attila. Fotó: Papajcsik Péter / Index)