Milák Kristóf földöntúli világcsúccsal világbajnok

image 72192707 (3)
2022.06.21. 19:05 Módosítva: 2022.06.22. 05:38
Kedden elérkeztünk a 19. FINA világbajnokság fénypontjához, legalábbis számunkra: Milák Kristóf döntőjéhez a 200 méter férfi pillangón. A szám világcsúcstartója nem ábrándította ki a Duna Arénát megtöltő 5200 szurkolót, és saját világcsúcsát megjavítva, 1:50,34 perccel megvédte világbajnoki címét. Kapás Boglárka bejutott a 200 méter női pillangó döntőjébe, Hosszú Katinka viszont búcsúzott. Kós Hubert is finalista 200 vegyesen, mi több, Németh Nándor is 100 gyorson, országos rekorddal.

Kedd este fél Magyarország ott akart lenni a Duna Arénában. Igen, mindenki napjaink – talán Liu Shaoang és Szilágyi Áron mellett – legnagyobb magyar sportolójára, Milák Kristófra volt kíváncsi a 200 méteres pillangóúszás döntőjében.

Ami eddig történt itt a 19. FINA világbajnokságon, az csak Milák keddi nagy úszásának felvezetése volt, ami pedig ezután jön, az nem több, mint a lecsengés. No persze kivéve, ha pénteken száz pillangón megveri Caeleb Dresselt...

Hősünk újabb megkoronázásáig hátravolt még két döntő és a hatalmas érdeklődéssel várt férfi száz gyors két elődöntője, az egyikben a tinizseni román David Popovici-csal, a 200 gyors hétfői győztesével, a másikban a hétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok amerikai Caeleb Dressellel. (No meg a mi két fiunkkal, Németh Nándorral és Szabó Szebasztiánnal.)

Gondoltuk mi.

Csakhogy fél hatkor jött a hír: Dressel visszalépett a 100 gyors elődöntőjétől!

Mindenki arra tippelt, megijedt Popovicitól... Aztán újabb negyedórával később megkaptuk az amerikai csapat hivatalos magyarázatát: orvosi – azaz egészségügyi – okokból lépett vissza a sprinter, és az is kétséges, hogy a továbbiakban tud-e még versenyezni a Duna Arénában. Szóval elképzelhető, hogy számára véget ért ez a világbajnokság. Kár, mert nagyon fentük a fogunkat egy Popovici–Dressel-meccsre száz gyorson, és persze egy Milák–Dressel-párharcra, a tokiói olimpia döntőjének visszavágójára 100 méter pillangón.

A 800 férfi gyors a kétszeres Európa-bajnok ukrán Mihajlo Romancsuk és az olaszok legendája, Gregorio Paltrinieri – a címvédő – nagy küzdelmét hozta. Legalábbis sokáig úgy tűnt, csakhogy 700 után a 22 éves amerikai Bobby Finke robbantott, behúzta magával a célba a német nyílt vízi úszó Florian Wellbrockot, őt ketten lettek az arany- és az ezüstérmesek, Romancsuk a harmadik, Paltrinieri pedig még a dobogóról is lemaradt.

Hiába, újabb bizonyíték arra, hogy a jenkik nagyon eltalálták a formaidőzítést erre a vb-re.

200 női gyorson kínai győzelem született, majd drukkolhattunk a két magyarért, Németh Nándorért és Szabó Szebasztiánért a 100 méter gyors első elődöntőjében.

Előbbi 47,96-ot úszott, utóbbi 48,19-et. Németh holtversenyben a 8-9. időt teljesítette, Szabó nem jutott döntőbe. Hogy Németh döntős-e, az csak később derült ki. (Döntős lett, mert megnyerte a szétúszást, ráadásul 47,69 másodperces új országos csúccsal!)

Az viszont biztos, hogy David Popovici, a románok 17 éves csodaúszója 47,13 másodperccel tovább javította saját junior világcsúcsát, 22 századra került a brazil César Cielo Filho 2009-ből, a római világbajnokságról datálódó cápadresszes világcsúcsától, a 46,91-től. És könnyen lehet, hogy Dressel akkor sem tudta volna legyőzni őt a szerdai fináléban, ha egészséges...

Közben már bemutatták a 200 méter férfi pillangó döntőseit, a 4-es pályán Milák Kristóffal és a 7-esen Kenderesi Tamással. Néhány bennfentes arról sugdolózott, hogy a 20 éves francia Leon Marchand-tól tartania kell olimpiai és világbajnokunknak, úgyhogy egy picit – egészen picit – izgultunk, de nem sokáig. Nem, mert féltávnál már 99 századdal jobb volt Milák a saját világcsúcsánál, és végül döbbenetes előnnyel, 1:50,34 perces új világcsúccsal megvédte világbajnoki címét, és természetesen megkapta az ezért járó 50 000 dolláros csekket is. Kenderesi 1:55,20-szal hatodik lett.

Először Virth Balázzsal, Milák edzőjével tudtunk beszélni arról, hogy miként tudta megosztani a figyelmét két tanítványa között.

A felkészülés során nem volt könnyű, Bogiban kevesebb munka volt, Kristófnál pedig minden apró rezdülésre, visszajelzésre nagyon oda kellett figyelnem. Most pedig olyannyira nem sikerült megosztani a figyelmemet, olyannyira összetorlódtak az események, hogy azt sem tudom, Kristóf milyen részidőket úszott... Hogy ez életem legboldogabb napja? Hm... remélem, hogy még lesz ennél boldogabb is.

Milák Kristóf világcsúcstartóhoz illően nemzetközi sajtóértekezletet tartott.

Szerintem pont három év telt el a legutóbbi egyéni rekordom óta, szerényen megfogalmazva, ami, ugye, világcsúcs volt. Már itt volt az ideje, hogy megjavítsam ezt az időt. Nem gondoltam, hogy egy friss edzőváltás után, ilyen korán sikerülni fog, viszont annyira új környezetbe nem kerültem, hiszen korábban is dolgoztam már együtt Virth Balázzsal, csak nem ilyen intenzíven. Természetesen a hazai közönség segített, meg sunyiban a kis kérésem, tudniillik megkértem a helyszíni műsorközlőt, Gundel Takács Gábort, hogy az utolsó hatvan méteren lelkesítse a közönséget, hogy ezt az elképesztő időt még jobb idővé tegyük. Aztán olyan jól sikerült a lelkesítés, hogy elvitt magával a szurkolósereg, kicsit túl gyorsan kezdtem, ezért a végére nem maradt annyi erőm, mint szerettem volna. Úgyhogy nem volt okos úszás...

Mondta ezt Milák egy világcsúcsjavítás után...

Aztán volt egy újságíró, aki már azt firtatta, miért nem úszott Milák 1:49-cel kezdődő időt...

Nekem még az 1:50-es idő sem fordult meg a fejemben a középdöntő után, legfeljebb 1:51-re éreztem képesnek magam. Mindenki úgy feladja nekem a leckét, 1:49 így, 1:49 úgy... Rajta vagyok a dolgon, egy kis idő kell hozzá. Szeretném minél hamarabb megúszni. Reméljük, nem tíz évig fog állni a világcsúcsom...

Ezek után az Index érdeklődött a 100 méter pillangóról is, ami csütörtökön kezdődik, a döntő pedig pénteken lesz.

A 100 méter pillangó? Ha most nem itt kellene ülnöm, hanem pihenhetnék, az biztos jobb lenne. De ez csak vicc. Pihenéssel, evéssel és további készüléssel remélhetőleg ugyanolyan jó eredményt és helyezést fogok elérni, mint a 200 pillangón. Csak az úszásom után értesültem arról, hogy Dressel lemondta a 100 méter gyorsot, de mindegy is, nem tudom, indul-e a 100 pillangón, de azt szeretném, ha indulna, és drukkolok neki, hogy rendbe jöjjön.

Befejezésül még megemlítették az 50 000 dolláros jutalmat, amit a világcsúcsért kapott. Milák nem nagyon akart a pénzről beszélni, annyit azonban elismert, hogy pénzből élünk, de ő mindig a világcsúcsok, az időeredmények hajhászásáért fog úszni.

Nem érdektelen a swimswam.com szaklap segítségével kontextusba helyezni Milák nagyságát.

  • A történelem 12 legjobb 200 méter pillangós ideje közül nyolc Miláké.
  • Milákot senki sem tudta 1,17 másodpercnél jobban megközelíteni.
  • Ezt a valakit úgy hívják, hogy Michael Phelps.
  • Milák 51,89-cel fordult a második százra, ez az idő 100 méter pillangón is igen jónak számít.
  • A második száz viszont tőle lassúnak számított, 58,45 volt.
  • Három éve, Kvangdzsuban egy 52,88-as első százra úszott egy 57,85-ös másodikat, így jött ki az 1:50,73.

Hosszú Katinka a 200 méter női pillangó első elődöntőjében 2:10,64-gyel, a győztes amerikai Flickingertől csaknem öt másodperccel lemaradva hetedik lett, és nem került be a döntőbe. Kapás Boglárka viszont megint előrántott a tarsolyából egy szédületes második százat, és bejött harmadiknak a futamában 2:07,89-cel, ami összesítésben a nyolcadik helyhez és a döntőbe jutáshoz volt elegendő! A kanadai Summer McIntosh pedig 2.05,79 perccel junior világcsúcsot javított. Ami a férfiaknál Popovici, az a 15 éves kanadai lány a nőknél! 

A 200 méter vegyes döntőjében, a férfiaknál, ott lesz Kós Hubert, miután 1:57,23 perccel az ötödik időt úszta, Török Dominik 2:00,71-gyel tizenötödikként kiesett.

Döntők

800 m férfi gyors 1. Bobby Finke (amerikai) 7:39,36 perc, 2. Wellbrock (német) 7:39,63, 3. Romancsuk (ukrán) 7:40,05.

200 m női gyors: 1. Jang Csün-hszüan (kínai) 1:54,92 perc, 2. Mollie O'Callaghan (ausztrál), 3. Tang Mu-han (kínai) 1:56,25.

200 m férfi pillangó: 1. Milák Kristóf 1:50,34 perc, 2. Leon Marchand (francia) 1:53,37, 3. Tomoru Honda (japán) 1:53,61, ...6. Kenderesi Tamás 1:55,20.

50 m férfi mell: 1. Nic Fink (amerikai) 26,45 mp, 2. Nicolo Martinenghi (olasz) 26,48, 3. Michael Andrew (amerikai) 26,72.

4×100 m mix vegyes váltó: 1. Egyesült Államok 3:38,79 perc, 2. Ausztrália 3:41,34, 3. Hollandia 3:41,54. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)