A magyar kapusnak könnyek között ért véget a Montenegró elleni vb-meccs

D KOS20220621056
2022.06.22. 06:08 Módosítva: 2022.06.22. 06:08
A szavakat alig találva, láthatóan elérzékenyülve szorongatta kezei közt a meccs legjobbjának járó, Benedek Tiborról elnevezett díjat Vogel Soma, a magyar vízilabda-válogatott kapusa kedd este a Hajós Alfréd Sportuszodában. Csupán néhány perccel jártunk a pólócsapat Montenegró ellen elért 12–8-as győzelme után, amely nemcsak az önbizalom, de a csapatkohézió szempontjából is kulcsfontosságú volt – miként arról Märcz Tamás szövetségi kapitány is beszélt a medence partján állva.

„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk: ugyan az olimpia óta jelentősen fiatalodott a montenegrói keret, sikeréhes, elszánt fiatalok kerültek a csapatba, akik nagyon erős, fizikális vízilabdát tudnak játszani. Türelmesnek kellett lennünk” – kezdte értékelését a meccs után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás, aki hozzátette, a négygólos siker annak fényében különösen jó eredmény, hogy a csapat még odébb van a csúcsteljesítményétől.

„Sejtettem, hogy nem fogunk álomszerűen játszani, de ez nem is volt cél. A napokban még nagyon komoly fizikai terhelést kapott a csapat, a világbajnokság második hetében szeretnénk elérni a csúcsteljesítményünket. Még bőven van hová fejlődnünk, abból a szempontból is, hogy valódi csapattá kovácsolódjunk. A klubidény befejezése óta nem telt el olyan sok idő, minden nap jól jön a csapatépítéshez. Nem lebecsülve Brazíliát vagy Grúziát, akik szintén képesek nagyon kellemetlen vízilabdát játszani, túl vagyunk az előzetesen legkeményebbnek ígérkező ellenfelünkön, ez pedig pluszidőt adhat számunkra ahhoz, hogy az egyenes kieséses szakaszra még felkészültebbek legyünk” – tette hozzá.

Remek hangulat, remek közönség

S hogy mi lehet a kulcs a minél sikeresebb vb-szerepléshez?

Az alkalmazkodás, az alkalmazkodás és az alkalmazkodás. Napjainkban leginkább erről szól minden labdajáték. Legyen szó az ellenfél stílusáról vagy épp a játékvezetőkről. Az utóbbi időben trend lett, hogy labda nélküli szituációknál is nagyon hamar befújják a kiállítást, és az ilyen helyzetekben nagyon koncentrálnak kell lenni, minden játékosnak ott kell lennie fejben, hogy azonnal tudjunk reagálni a megváltozott játékhelyzethez. Nem volt rossz, amit ma nyújtottunk, de ilyen szempontból is van még hová gyorsulnunk és fejlődnünk

– jelentette ki. 

A tréner a Hajós uszoda hangulatáról is beszélt.

„Hogy mi tetszett igazán? A közönség. Nagy-nagy köszönettel tartozunk nekik, hogy ilyen sokan kijöttek és ilyen remek hangulatot teremtettek. Ugyan tudtuk jó néhány napja, hogy telt ház lesz, és az elmúlt években többször tapasztalhattuk, milyen fanatikus a magyar közönség, ez a ma este mégis extra volt” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

„Korábban nem volt még ilyen elismerésben részem – állt a tudósítók gyűrűjébe a meccs legjobbjának választott Vogel Soma, aki párás tekintettel kereste a szavakat, mikor a kezében tartott Benedek Tibor-díj plakettjéről kérdezték:

Óriási megtiszteltetés és nagyon-nagyon különleges élmény. Egy olyan személy arcképe van ezen a kis trófeán, aki fontos szerepet játszott a karrieremben, de nem csak az enyémben, a csapatban szinte mindenkijében. Borzalmasan sajnálom, hogy nincs itt közöttünk, és nem élhette át velünk ezt a mai napot, mindazt, amit a közönségtől kaptunk. Hatalmas elismerés, hogy ezt a díjat átvehettem.

„Jó értelemben, kisebb sokkhatás volt, amikor a fedett uszodából, ahol melegítünk, átértünk ebbe a medencetérbe. Elképesztő, mennyien jöttek ki, hogy szurkoljanak nekünk. Az ő kezük és hangjuk is benne volt ebben a győzelemben” – mondta a csordultig telt lelátók látványáról.

Nem csupán a víz hullámzott

„Számítottunk arra, hogy ez a meccs más lesz, mint azok, amelyeket a világligában játszottunk Montenegróval – tért át a találkozó elemzésére a négy negyed alatt 12 védést bemutató kapus. – Nagyon motiváltak voltak, és akkor sem álltak le, amikor négy-öt góllal el tudtunk lépni tőlük. Szívósak voltak, emiatt is merem kijelenteni: nagyon jó ellenfelek voltak.”

Furcsán hangozhat, de számunkra az egyenes kieséses szakaszban kezdődik majd igazán a világbajnokság, így ez a mai meccs kicsit inkább még a felkészülés része. Egy minden szempontból éles, komoly kihívást jelentő felkészülésé, amelyet sikerrel tudtunk venni. Két ennél valamivel könnyebbnek ígérkező meccs, két kötelező győzelem következik, amit arra kell felhasználnunk, hogy a lehető legjobb állapotban érkezzünk a negyeddöntőbe

– tekintett előre a Ferencváros 24 éves válogatottja.

„Montenegró megmutatta, kemény ellenfél, de bízom abban, hogy náluk keményebb riválisok ellen sem kerülünk bajba. Például ott lesz a vb talán legfontosabb meccse, a június 29-ei negyeddöntő – kezdte értékelését a két gólt szerző Jansik Szilárd.Az eleje kicsit talán döcögős volt, a közepe felé el tudtunk lépni, és az már egész jó volt. Utána viszont picit belealudtunk a meccsbe, kaptunk zsinórban három gólt, ami jelzi, van még min dolgoznunk.”

„Nem mindennap játszhatunk öt-hatezer ember előtt, az első percekben még szokni kellett a hangulatot, de nagyon jó élmény volt összességében a meccs. Bárhogy álltunk ­– bár annyira rosszul nem álltunk egyszer sem, talán egyszer voltunk hátrányban –, végig velünk voltak. Számítunk rájuk végük!” – mondta a közönségről.

A találkozó legeredményesebb magyar játékosa, a négy találatig jutó Zalánki Gergő önkritikus volt, majd szintén a hangulatról áradozott.

Első mérkőzésnek nem volt rossz, de azért itt-ott még hullámzó volt a játékunk, ami egy jobb csapat ellen nem biztos, hogy belefér. Javítanunk kell azokon az apró hibákon, amelyeket ma elkövettünk. Brazília és Grúzia ellen remélhetőleg lesz lehetőségünk csiszolni még ezt-azt a csapatjátékunkon, legyen szó akár a védekezésről, akár a támadásról. Talán nem olyan merész kijelentés, hogy ellenük nem lehet gond, és akkor ezzel a mai győzelemmel lényegében el is dőlt a csoportelsőség kérdése.

„Eszméletlen, micsoda támogatást kaptunk a lelátóról – azt viszont nem mondhatom, hogy meglepődtünk volna ezen. Óriási szerencsénk van azzal, hogy az elmúlt években már a sokadik hazai világeseményen szerepelhet a válogatott. Tudtuk, hogy nagyjából ez fog minket várni ma este, és ezúttal sem hagytak minket cserben a szurkolók. Fantasztikus érzés volt újra ilyen körülmények között szerepelni, bízom abban, hogy egészen a világbajnokság utolsó napjáig élvezhetjük majd még ezt a szeretetet és támogatást” – mondta az olasz Pro Reccóval idén Bajnokok Ligája-címet nyert pólós.

Férfi vízilabda-válogatottunk csütörtökön 21 órakor Brazíliával mérkőzik meg, majd SZOMBATON – szintén este kilenckor – Grúzia ellen zárja a csoportkört.

A kvartett győztese automatikusan a negyeddöntőbe kerül, így egy nappal többet pihenhet a csoportok második és harmadik helyezettjeihez képest, akik jövő hétfőn játszanak a legjobb nyolc közé kerülésért.

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI VÍZILABDA
Csoportkör, A csoport, 1. forduló
Montenegró–Magyarország 
8–12 (3–3, 1–3, 2–3, 2–3)
Korábban
Brazília–Grúzia 10–14 (2–2, 3–3, 3–6, 2–3)

Az Indexen kiemelt figyelemmel követjük a hazai vizes világbajnokságot, mellékletünkben minden fontos információt megtalál az eseményt illetően!

(Borítókép: Vogel Soma, a magyar válogatott játékosa, miután csapata 12–8-ra győzött Montenegró ellen a vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján, az A csoportban játszott mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 21-én. A mérkőzés legjobbjának járó, Benedek Tiborról elnevezett különdíjat a 19 lövésből 11-et hárító Vogel Soma kapta. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)