Milák fél gőzzel is a világ előtt, a 4×200-as gyorsváltónk csúccsal döntős!

PAP 7252
2022.06.23. 12:01
Minden napra jut egy fejezet a Milák-hőskölteményből, csütörtökre kettő is, a 100 méter pillangó elő- és középfutama, továbbá a 4×200-as gyorsváltó. Utóbbiban Márton Richárd, Holló Balázs és Németh Nándor is írt néhány bekezdést. Mindenesetre Milák óriási esélyese a rövidebb pillangószámnak is, Caeleb Dressel távollétében kiemelkedik a mezőnyből.

Hát folytatódik a Milák Kristóf-show!

Sajnos már csak péntekig, mert akkor lesz a 100 méteres pillangóúszás döntője itt, a Duna Arénában, a 19. FINA Világbajnokságon, úgyhogy élvezzük ki minden másodpercét, amíg tehetjük.

Csodalényünk csütörtök reggel a száz pillangó hatodik előfutamába nyert besorolás a hétből, és szemmel láthatóan lazán, könnyedén utasította maga mögé a mezőnyt, toronymagasan a legjobb időt (50,68 mp) úszva. Az utána következő második idő a kanadai Joshua Liendo Edwardsé, csaknem három tizeddel gyengébb ennél (50,97). Miután Caeleb Dressel egészségi okokból visszalépett – ez már szerdai hír –, nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne Milák Kristóf állna fel a dobogó tetejére péntek este. 

Szabó Szebasztián kihagyta ezt a számot, visszalépésének oka prózai: pihenten akart kiállni az 50 méter gyors előfutamára. 

Jól is tette, hogy rákészült a legrövidebb sprintszámra, beállította a debreceni országos bajnokságon elért egyéni csúcsát, a 21,99-et, amivel a 12. helyen került az elődöntőbe. 

Tényleg azért léptem vissza a 100 pillangótól, mert egyrészt ez a szám annyira nem ment nekem az utóbbi időben, másrészt pihenten akartam versenyezni. Az elődöntőben talán sikerül egy 21,8-at úsznom, ami elég lehet a döntőhöz

– mondta Szabó a vegyes zónában.

Molnár Dóra, a budafokiak büszkesége, Horváth Tamás tanítványa alaposan kitett magáért 200 háton. A 16 éves, mosolygós kislány ugyan nem javította meg egyéni csúcsát, de a 2.10,88 perc bőven elég volt az elődöntőbe jutásra, a hetedik helyen masírozott be, a tapasztaltabb Burián Katalin pedig kilencedikként.

Úszhattam volna egy kicsit gyorsabban is – mondta Molnár Dóra. – Hogy aláírnék-e egy hetedik helyet a döntőben? Előre nem írok alá semmit, de délután az elődöntőben mindenképpen jobbat akarok úszni, akár egyéni csúcsot is!

50 méter pillangón Varga Dominika 26,91-et úszott, elmaradt legjobbjától, a 26,14-től, a 24. idővel nem jutott tovább.

A 4×200-as férfi gyorsváltónk viszont talpra ugrasztotta a Duna Aréna délelőtti, félházas közönségét. Úgy kezdődött az egész, hogy Márton Richárd két másodperccel megjavította élete legjobbját, 1:46,52 perces, abszolút hitelesíthető – mivel nem repülőváltásos – idővel a második helyen indította Németh Nándort, aki 1:47,17-et repesztett, tartotta a második helyet, utána viszont Holló Balázs az élre tempózta magát! Ideje 1:47,03, és erre tett rá Milák Kristóf egy 1:46,74 perces utolsó kétszázat. A staféta 7:07,46 perces idővel nemcsak megnyerte a futamát, hanem csaknem két tizeddel megjavította az országos csúcsot is (7:07,67).

A kvartett ugyanabban az összetételben úszik, mint 2017-ben, Indianapolisban, amikor juniorvilágcsúccsal aranyérmes lett – csak férfiak lettek a tinédzserekből a lepergett öt év alatt. Itt, a Duna Arénában végül a harmadik idővel lett finalista a staféta, este a dobogóért úsznak Milákék, bár valószínű, hogy az amerikaiak, az ausztrálok, de a britek is „upgrade-elik” majd a váltójukat. 

Nehéz lesz 100 pillangón is úsznom, meg utána a 4×200-as döntőben, okosan, ésszel akarok tartalékolni – mondta Milák, aki a hajrában már láthatóan visszafogta magát. – Határozott, értékelhető úszást kell letennem. 

Márton Richárd alig bírt az örömével, de azt mondta, még több mint fél másodperc van ebben az úszásban. Németh Nándor ismét elmondta, hogy a reggeli úszás nem kenyere. Holló Balázs pedig arról beszélt, hogy estére ez a legendás váltó talán még legendásabb lesz. 

Úgy legyen!

A csattanó keservesre sikeredett, mert a női 800 előfutamában Késely Ajna, a szám Eb-ezüstérmese 16 másodperccel elmaradt legjobbjától, 8:38,64 percet úszott, és ez csak a tizenkettedik idő volt, márpedig nyolcan jutnak be a döntőbe… A húszéves versenyző valószínűleg ki lehetett borulva, mert átszáguldott a vegyes zónán, még a rádió tudósítójának sem állt meg.

Az esti program 18 órától:

100 m NŐI GYORS – Döntő
100 m FÉRFI PILLANGÓ – Középdöntő (Milák Kristóf)
200 m NŐI HÁT – Középdöntő (Molnár Dóra, Burián Katalin)
50 m FÉRFI GYORS – Középdöntő (Szabó Szebasztián)
200 m NŐI MELL – Döntő
200 m FÉRFI HÁT – Döntő (Telegdy Ádám, Kovács Benedek Bendegúz)
50 m NŐI PILLANGÓ – Középdöntő
200 m FÉRFI MELL – Döntő
4x200 m FÉRFI GYORSVÁLTÓ – Döntő (Magyarország)

(Borítókép:  Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd és Milák Kristóf.  Fotó: Papajcsik Péter / Index)