Parádés magyar siker Kanada ellen, női pólósaink Argentínával meccselnek a nyolcért!

PAP 0128
2022.06.24. 22:04
A magyar női vízilabda-válogatott 11–7-re legyőzte a kanadaiakat a világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, ezzel az A jelű kvartett második helyén zárt. A mieinkre vasárnap kora este Argentína vár majd a negyeddöntőért. Az ágak ráadásul egész kedvezően alakultak, a háromszoros címvédő Egyesült Államokkal például csak a döntőben futhat össze Bíró Attila csapata.

Múlt nyáron, a világliga playoffjában ugyan viszonylag simán, négy góllal nyert a magyar női vízilabda-válogatott a kanadai ellen, előtte rendre szoros meccseket vívott egymással a két gárda. Ugyanazon a nyáron, szintén a világligában például 13–12-re nyertek az észak-amerikaiak, előtte pedig két gólgazdag meccsen, a 2019-es vb-n (15–14) és a szintén 2019-ben rendezett világliga-meccsen (16–14) a mieink nyertek.

A két válogatott a 2017-es vizes vb-n is összeakadt a Hajós Alfréd Sportuszodában: annak a történetnek viszont nem lett jó vége. A Bíró Attila vezette nemzeti csapat 6–4-re kikapott, ráadásul mind a négy találatot egyetlen negyedben, a másodikban dobta – ezt követően több mint 16 percet át gólképtelen volt. Ezzel pedig szertefoszlott az álom, hogy hazai medencében érmet ünnepeljenek Keszthelyi Ritáék. Legalábbis arra az évre... 

Visszatekintve, a 2017-es 4. hely inkább volt kifutott eredmény, mint korszakos váltópont a kanadai női vízilabdázás történetében. Előtte Oroszországban 11., utána Dél-Koreában 9. volt a juharleveles együttes. 

Míg az öt esztendővel ezelőtti meccs egy álom végét jelentette, addig ezúttal szó sem volt ilyesmiről. Mivel a mieinket szerdán legyőző Olaszország Kolumbia ellen is nyerni tudott, az már az első ráúszás előtt eldőlt, a magyar válogatott legjobb esetben is második lehet csak a csoportban, így vasárnap mindenképpen játszania kell a negyeddöntőért. A valódi kérdést az jelentette, vajon ki lesz a hétvégi ellenfél? A messze nem egy súlycsoportot képviselő Hollandia vagy Argentina? 

Az első negyed nem hozott sok gólt, majd' három percet kellett várni az elsőre – azt viszont mi szereztük: Szilágyi Dorka ötméteresből volt eredményes. Nem sokkal később Gurisatti Gréta növelte kettőre a fórt. Ez azonban még az olaszok ellen is ment... A kanadaiak közel hat percnyi játék után kettős emberelőnyben tudták csak feltörni a magyar védelmet, ezzel 2–1-re módosítva az állást.

A folytatásban is mi irányítottuk a játékot. Bíztató jel volt, hogy az olaszok ellen az egész meccsen mindössze négy védésig jutó Magyari Alda ezúttal már alig tíz perc után ugyanennyinél járt. Gurisatti a 10. minutumban növelte ismét kétgólosra a különbséget, de a kanadaiakat ennyivel még nem lehetett leszakítani. Hiába léptünk el újra meg újra kettővel, menetrendszerűen jött a szépítés. A félidő hajrájában Leimeter Dóra kivideózott találatára Axelle Crevier válaszolt egy – meg kell hagyni – szépségdíjas ejtéssel kiszorított helyzetből (5–4). 

Fordulás után végre megtört a sorminta, Keszthelyi-Nagy Rita találata után Sohi Gurpret méterekkel hajította a jobb felső mellé a labdát, az ellentámadásból pedig Szilágyi 7–4-re módosította az állást.

Magyari Alda jelentkezett újabb nagy védéssel, majd egy elkapkodott emberelőny után volt szerencsénk a kipattanóval, s ha már egyszer visszakerült hozzánk, Keszthelyi nem jótékonykodott vele, a kapu jobb oldalába pattintotta. Alig két perc leforgása alatt tekintélyes előnyre tett szert a magyar csapat. Ezúttal a kapufa is minket segített, egy újabb emberfór pedig lehetőséget biztosított arra, hogy öttel is ellépjünk. Bíró időt  kért, Keszthelyiék pedig mágnestáblára illő módon járatták meg a labdát, hogy aztán utóbbi jobb kézzel kilője a hosszút – csaknem teljesen szétzilálva a kanadaiakat (9–4). Az észak-amerikai csapat szépíteni sem tudott a harmadik negyedben. 

Ez már éremesélyeshez méltó teljesítmény volt, különösen (az olaszok ellen a lányok által is a kelleténél gyengébbnek nevezett fórhátrányos) védekezésben. 

A negyedik ráúszást is mi hoztuk el, Vályi Vanda nem sokkal később már a 10. magyar gólt küldte a hálóba. „Álé-álé, Magyarországé álé" – zengte a lelátó, amely csak akkor halkult el rövid időre, amikor Kanada bő 11 perces gólcsend végére pontot téve szépített a hajrá kezdetén. A győzelem azonban úgy sem került veszélybe, hogy két újabb fórt kihasználva három gólra is visszajöttek még a kék sapkás kanadaiak. Leimeter két perccel a vége előtt lezárta a meccset, mint utóbb kiderült 11–7-tel kialakítva a végeredményt. 

Ezzel eldőlt, hogy a mieinkre vasárnap Argentína vár majd, s ha sikerül a korántsem lehetetlennek ígérkező feladatot teljesíteni, úgy a negyeddöntőben Ausztráliával mérkőzhetnek Magyari Aldáék. 

Az ágak ráadásul úgy alakultak, hogy a legutóbbi három vb-t megnyert Egyesült Államokkal legfeljebb a döntőben futhatunk majd össze. 

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
Női vízilabda
Csoportkör, A csoport, 3. forduló
Magyarország–Kanada 11–7 (2–1, 3–3, 4–0, 2–3)
Korábban

Olaszország–Kolumbia 31–5 (5–2, 7–0, 6–2, 13–1)

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 5 pont, 2. MAGYARORSZÁG 4, 3. Kanada 3, 4. Kolumbia 0 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Bérelnék
  • Bankszámla