Edzésnek jó volt: Keszthelyi Ritáék 17 gólos győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé

image 6483441 (76)
2022.06.26. 19:43
A magyar női vízilabda-válogatott 23–6-ra nyert az argentin csapat ellen a vizes világbajnokság keresztjátékában, ahol a tét a legjobb nyolc közé kerülés volt. A keddi negyeddöntőben Ausztrália vár majd a mieinkre.

Az olaszok elleni vereségnek ára volt. Ám szerencsére nem túl nagy: a magyar női vízilabda-válogatottra csoportmásodikként pihenőnap helyett újabb meccs várt vasárnap, ám, valljuk meg, nem olyan mérkőzés, ami miatt előzetesen túl sokat kellett volna aggódnunk. A B csoportban az Egyesült Államoktól 23–3-ra, Hollandiától pedig 29–6-ra kikapott Argentína legjobb esetben is egy kellemes kétkapuzást kiváltó ellenfélnek ígérkezett a nyolc közé jutásért. 

„Nem lett volna rossz pihenni, de az sem gond, hogy játszanunk kell. Így legalább nem esünk ki a ritmusból. Ha más nem, mint edzésjáték biztos hasznunkra lesz a vasárnapi mérkőzés is”mondta Leimeter Dóra két nappal korábban.

Ám a szavaknál fontosabbak a tettek, ezúttal pedig ebben sem volt hiba: a mieink két perc alatt kétgólos előnyre tettek szert úgy, hogy menet közben a kapufa kétszer is kisegítette a dél-amerikaiakat. A másik oldalon – a tokiói olimpia óta egyértelműen második számú kapusnak számító – Gangl Edina építhette nyugodtan az önbizalmát, négyből négy védéssel kezdett, Lara Romano lövése után például a világ legtermészetesebb mozdulatával pöckölgette meg a saját vállát, elég korán kezdve az ellenfél demoralizálását.  „Ennél sokkal több kell, ha rajtam akarsz kifogni” – üzente a Görögországban légióskodó kapus tekintete. 

Az első negyedben nem is kaptunk gólt, viszont Rybanska Natasa, Keszthelyi-Nagy Rita, Faragó Kamilla és Gurisatti Gréta révén dobtunk négyet is (4–0).

A második játékrész elején megtört Gangl sorozata, Cecilia Leonard szabaddobás után vette be a magyar kaput, válaszul Faragó megúszásból megszerezte az ötödik magyar gólt. Ez a negyed összességében kissé döcögősen indult, az argentinok 2–1-re vezettek is benne, négy perc és 5–2 után azonban ismét felpörgettük a tempót, és hatgólos sorozatot építettünk fel. Szilágyi volt az, aki a mieink közül elsőként triplázott a meccsen – a nagyszünetben az ő góljával 11–2 állt a Hajós Alfréd sportuszoda eredményjelzőin. 

A harmadik negyed közepén egy remek ejtéssel Gurisatti Gréta állt a háziverseny élére, az ötödik lövéséből a negyedik gólját szerezte a Dunaújvárosból távozó szélsőnk. A dél-amerikaiak időről időre egész szép akciókat vittek végig, de a befejezésekben nem jeleskedtek. Leonard volt az egyetlen, aki valamelyest kiemelkedett közülük, az első négyből három gólt is ő vállalt.

Védekezésben még ennyire sem voltak élesek: ahogy telt az idő, úgy nyílt egyre nagyobbra a két csapat közti olló fizikális szempontból is, Gurisattiék egyre gyorsabb, egyre zavartalanabb akciókkal keserítették az argentin kaput több-kevesebb sikerrel őrző Nahir Stegmayer életét. A harmadik szünetig újabb hat góllal terhelve a hálóját (17–5).

Az utolsó felvonásra beszállt Magyari Alda is, sokáig úgy tűnt, ő is megismétli Gangl első játékrészben mutatott bravúrját, ám kettő perccel a vége előtt csak-csak kapott egy gólt. Az összképen ez sokat nem rontott, mi ismét hatot dobtunk, ezzel 23–6-ra behúzva a mérkőzést. 

A magyar válogatott legeredményesebb tagja Gurisatti lett öt góllal, Szilágyi Dorka négy, Vályi Vanda és Faragó Kamilla három találatot tett a közösbe. A mezőnyjátékosok közül végül csak Parkes Rebecca és Mahieu Geraldine maradt gól nélkül.

„Szép volt, lányok, szép volt!” – skandálta a közönség, amikor még egy perc hátravolt a meccsből. Igazuk lett, újabb gól már nem született (23–6).

A negyeddöntőben Ausztrália vár a mieinkre – a két csapat a világbajnokság előtt együtt edzőtáborozott, így sok meglepetésre aligha lehet számítani. 

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI VÍZILABDA
A nyolc közé jutásért
Magyarország–Argentína 23–6 (4–0, 7–2, 6–3, 6–1)

(Borítókép: Magyarország–Argentína női vízilabda-mérkőzés 2022. június 26-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)