Győztes búcsú a vb-től: Montenegrót másodszor is megverte, 7. lett férfipóló-válogatottunk

PAP 1738
2022.07.03. 13:59
A magyar férfivízilabda-válogatott 8–6-ra legyőzte Montenegrót a hazai rendezésű világbajnokság utolsó versenynapján, ezzel megszerezte a 7. helyet.

A héten már nem először idézett szaunát a 26-os busz. A margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda felé közlekedő, a világbajnokság miatt egyébként sűrűbben is járó busz tömve volt, ahogy az Árpád hídról a szigetre gördült. Biztató jel volt ez a magyar férfivízilabda-válogatott egyetlen, a kora délutáni programban lejátszott mérkőzése előtt. S legyünk őszinték, nem is a meccs időpontjával volt az igazi gond, sokkal inkább a tétjével: hazai pályán, másfél héten át telt ház előtt játszva mindössze a 7. hely megszerzéséért ugrottak vízbe pólósaink.

Aztán az már egyáltalán nem festett jól, amikor a busz megállt a Palatinus fürdő bejárata előtt, és a tömeg kétharmada leszállt róla. Ők a medence partja helyett inkább medencében kívánták eltölteni a jóval 30 Celsius-fok feletti meleggel, szikrázó napsütéssel és enyhe széllel valóban inkább vízbe csábító délutánt.

Ha azt mondjuk, a Hajós hangulatát és jó harmadig telt lelátóját össze sem lehetett hasonlítani a múlt keddivel, amikor szintén a két csapat találkozott egymással, akkor lehet, enyhén fogalmazunk. Az egész miliő valahogy sokkal közelebb állt egy felkészülési meccshez, mint az akkorihoz. Igaz, a játékosok bevonulása sem tükrözte azt az óvatos optimizmust és merő ambíciót, amit tizenkét napja figyelhettünk. Ez a meccs – a válogatott tagjainak elmondása szerint – semmi másról nem szólt, mint a becsületről. Hogy – ha már egyszer játszani kell – Märcz Tamás tanítványai a hazai vb-től ne sorozatban három vereséggel köszönjenek el. 

A meccs első góljára egészen a hatodik percig kellett várnunk, az a Nagy Ádám szerezte, aki az USA elleni helyosztón talán a legkellemesebb meglepetést szolgáltatta a csapatból, és három góljával kifejezetten jó estét zárt. Más kérdés, hogy így sem tudott minek örülni... 

Ez az egy találat pedig elég is volt ahhoz, hogy megnyerjük az első negyedet. Bár Montenegró motivációiról sokat elárul az is, hogy az egyébként nem túl magas színvonalat hozó játékrész végén még 18 másodpercük lett volna támadni, ők viszont inkább lepörgették az órát (1–0). 

A második játékrészt Zalánki Gergő értékesített büntetőjével kezdtük (2–0). Az ő szempontjából a 7. helyen túl a gólkirályi címről is szól(hatot)t a meccs, ez volt a 15. találata a vb-n, ahhoz, hogy a legeredményesebb támadóknak járó díjra reális esélye legyen, minimum 18-ig kellett volna jutnia. Burián Gergő aztán fórból már háromgólosra növelte a különbséget. A 12. percben jártunk, amikor Montenegró először talált a kapunkba, Lévai Márton hat védés után Dusan Matkoviccsal szemben maradt először tehetetlen (3–1). A negyedet így is simán nyertük, a nagyszünetben pedig 5–2-vel fordultak a csapatok. 

Montenegró a harmadik nyolc percre sem lett sokkal acélosabb, ezt 3–1-gyel nyerte a magyar válogatott. Az utolsó negyedet megnyomták Matkovicsék, az utolsó két percre fel is zárkóztak két gólra, de így sem érezhettük, hogy komoly veszélyben forogna a győzelem (8–6). Ennek örülhetnénk is, de aligha találunk olyan embert a lelátón vagy a csapatban, aki ne akart volna jobban megizzadni, ha ez egyet jelent a komolyabb téttel – mondjuk egy éremcsatával. 

A 7. pozíció ugyanis még mindig 36 éve nem látott mélypontot jelent: legutóbb 1986-ban Madridban történt meg, hogy ne sikerült volna legalább a hat közé jutni a világbajnoki mezőnyben. Mind a mai napig a spanyolországi 9. hely a legrosszabb vb-szereplésünk. 

Szép kihívás lesz innen újra játékba lendülni és az augusztus végi, Horvátországban, Splitben rendezett Európa-bajnokságra összeszedni a csapatot, még akkor is, ha a keretben biztosan lesznek változások. 

A találkozó közben a Hajós lelátóján szárnyra kapó pletyka alapján pedig az sem biztos, hogy csak a keretben... 

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFIVÍZILABDA
A 7. helyért
Magyarország–Montenegró 8–6 (1–0, 4–2, 3–1, 1–3)
Később
Bronzmérkőzés
14.30: 
Görögország–Horvátország
Az 5. helyért
17.00: Szerbia–Egyesült Államok
Döntő
20.00: 
Olaszország–Spanyolország

Az Indexen kiemelt figyelemmel követjük a hazai vizes világbajnokságot, mellékletünkben minden fontos információt megtalál az eseményt illetően!

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)