16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Tóth Zita az óriás-műlesiklás első futama után búcsúzott

2022.02.07. 09:11
A szakági világkupában éllovas Sara Hector áll az élen a női alpesi síelők óriás-műlesiklásának első futama után a pekingi téli olimpián. Tóth Zita nem tudott lejönni a pályán, így kiesett.

A svéd 6-os rajtszámmal nagyon stabilan, hiba nélkül, jó tempóban síelt a napsütéses időben, mínusz 11 fokos hidegben a jencsingi zónában, a Hsziaohajte-hegységben kialakított pályán. Rögtön utána következett a címvédő Mikaela Shiffrin, de az amerikai nem sok időt töltött a pályán, a kemény felületen az egyik kapuvétel nem sikerült neki, kicsúszott.

Hector mögött az osztrák Katharina Truppe a második három tized hátránnyal, míg a harmadik helyről az olasz Federica Brignone várja – 42 százados lemaradással – a közép-európai idő szerint 7.30-kor kezdődő második futamot.

Tóth Zita, aki a megnyitón Kékesi Mártonnal együtt vitte a magyar zászlót, 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben, de nem tudott lejönni a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán, már a pálya első részén, a 10. kapunál rontott.

Tóth az MTI-nek elmondta, hogy hibázott, és ebből tanulnia kell.

Nagyon nehéz volt a pálya. A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak, a szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan

– mondta a 19 éves magyar versenyző, aki szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Szepesi Bertold, az alpesisícsapat vezetője az MTI-vel közölte: a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy most a női pálya meredekebb legyen, mint a megszokott, mert elvileg nem lehetne a szintkülönbség 400 méternél több, most viszont 424 méter volt.

Az első részen alig volt tapadás a jég miatt, és még az átlagnál is meredekebb volt ez a szakasz. A legnagyobbak, például Shiffrin is, hibáztak, amikor a belső lécre került a testsúlyuk, és kicsúsztak. Zita az első időmérőpontnál a 40. hely környékén állt, majd utána esett ki

– jegyezte meg.

Tizenkilencen nem tudtak lejönni a pályán, ketten el sem indultak, egy versenyzőt pedig kizártak.

(via MTI)  • Tippek
  • Bankszámla