Elesett a kínai műkorcsolyázó, honfitársai szerint nem eléggé hazafi

2022-02-07T035603Z 278502975 SP1EI270AXBEE RTRMADP 3 OLYMPICS-20
2022.02.08. 20:18
Meghurcolták Zsu Ji kínai műkorcsolyázót a kínai közösségi médiában, mert nem az elvártaknak megfelelően képviselte a Középső Birodalmat.

A fiatal hölgyet becsmérlő több száz kommentelő szerint az, hogy többször is elesett a performansza alatt, „gyalázatos” volt, és csak azt bizonyította, hogy nem eléggé hazafi. 

Pedig az Egyesült Államokban született Zsut aligha lehet hazafiatlansággal vádolni, hiszen 

2018-ban lemondott amerikai állampolgárságáról, hogy Kínát képviselhesse a korcsolyaválogatottban. 

Csakhogy vasárnapi bemutatkozásán akkorát esett, hogy az egész csapat átlagát lehúzta. Akkor indult a támadáshullám a kínai közösségimédia-oldalon, a Weibón. Ez nem tehetett jót, mert Zsu saját elmondása szerint alig bírt aludni, folyamatosan azt számolta, hány pontot kell szereznie másnap, hogy csapatát a dobogó közelébe vigye.

A nyomás nagy lehetett, már másnap kétszer esett el, így a válogatott elköszönhetett attól, hogy érem kerüljön a nyakukba. Zsu arcát a második esés után már könnyek áztatták. 

A kínai internet népének vérszemet kapó tagjai leginkább azt kérdőjelezték meg, hogy a műkorcsolyázó hazafi-e eléggé. Egyes kommentek annyira nyomdafestéket nem tűrők voltak, hogy a Weibo több száz posztot és fiókot törölt. 

Zsunak most a konfuciánus kultúrák egyik legkellemetlenebb elemével, az arcvesztéssel kell szembenéznie. Ez lényegében a nyilvános megszégyenülés terhe – az előadását nagy valószínűséggel milliók látták.

A hazafiasság kérdése pedig meglehet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök regnálásából fakad. Szakértők szerint Kínában évek óta egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hazafiasságra és a pártállam iránti lojalitásra

Ugyancsak kulturális elem az első kínai császár jogrendszerének megalkotója, Han Fej-ce filozófiája. Han elmélete viszonylag egyszerű volt: a jó teljesítményt meg kell jutalmazni, a rosszat durván megbüntetni. Éppen ezért az ünneplés tárgya az „igazi patrióta”, a 18 éves Elieen Gu, aki Kína legfiatalabb téli olimpiai bajnoka lett. Az mondjuk nem világos, hogy Gu, aki 2019-ben döntött úgy, hogy amerikai létére kínai színekben versenyez, lemondott-e amerikai állampolgárságáról. A kínai törvények ugyanis ezt megkövetelik. 

(BBC/CNN)

(Borítókép: Zsu Ji műkorcsolyázó elesik a téli olimpián 2022. február 7-én. Fotó:  REUTERS / Aleksandra Szmigiel)  • Tippek
  • Személyi kölcsön