Meghalt Magyarország első olimpiai érmes kajakozója

2023.01.17. 18:46
Meghalt Varga Ferenc, Magyarország első olimpiai érmes kajakozója. A nemzetközi szövetségben és edzőként is dolgozott, valamint megkapta a sportág legrangosabb elismerését, az Arany Érdemrendet.

Életének 98. évében meghalt Varga Ferenc olimpiai bronzérmes, világbajnok kajakozó, a sportág első magyar ötkarikás dobogósa. A gyászhírről kedden számolt be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amely saját halottjának tekinti az egykori kiváló sportembert.

Varga Ferenc, „Feró bá” – ahogy a sportágon belül ismerték – az 1952-es helsinki olimpián Gurovits Józseffel K–2 10 ezer méteren bronzérmes lett. Ez volt a sportág első magyar érme az ötkarikás játékok történetében. Varga Ferenc ott volt a magyar kajak-kenu sport számára legendás maconi világbajnokságon is 1954-ben, ahol tagja volt a K–4 10 ezer méteren bronzérmet szerző négyesnek. Utolsó magyar bajnoki címét 1966-ban, 41 évesen nyerte, de ezt követően, egészen 2017-ig rendszeresen indult a masters magyar bajnokságokon.

Varga Ferenc – aki dolgozott a nemzetközi szövetségben is, emellett egy ideig edzősködött – 2007-ben kapta meg a sportág legrangosabb elismerését, az Arany Érdemérmet. Végakaratának megfelelően szűk családi körben vesznek tőle végső búcsút – írta az MTI.