A nőket már lenyomta, most a férfiak rekordja a cél

GettyImages-1246498814
2023.01.26. 13:03
Mikaela Shiffrin kegyelmi állapotban írja át az alpesi sí rekordlistáját. A 27 éves amerikai szőkeség azok után, hogy kedden 83. világkupa-győzelmével megdöntötte honfitársnője, Lindsey Vonn csúcsát, szerdán a kronplatzi dupla óriás-műlesikló viadal második menetét is behúzta, így már 84 elsőségnél tart, s ha minden jól megy, szombaton és vasárnap a csehországi Spindleruv Mlynben beállíthatja a svéd Ingemar Stenmark 86 vb-sikerből álló abszolút rekordját.

Nagyon úgy néz ki, hogy Mikaela Shiffrin mostanában nem tud hibázni. Az amerikaiak kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok alpesi sízője kedden fölényes győzelmet aratott a dél-tiroli Kronplatzban rendezett óriás-műlesikló világkupafutamban, majd szerdán a második napi versenyt is behúzta, és így már 84 elsőségnél tart. Ami azt jelenti, hogy egyfelől már felülmúlta honfitársnője, Lindsey Vonn női rekordját, amelyet a lesiklókirálynő 82 vk-elsőséggel tartott, másfelől csupán két győzelemre áll Ingemar Stenmark abszolút rekordjától, amelyet a svéd 86 vk-diadallal tart 1989 óta. 

Egyszersmind tizedik világkupasikerét aratta a 2022–2023-as szezonban, 2019 óta nem volt arra példa, hogy egy idényben legalább tízszer győzzön. Továbbá ez volt élete 19. vk-győzelme óriás-műlesiklásban, és már csak egy elsőség hiányzik ahhoz, hogy ebben a szakágban is utolérje a rekorder svájci Vreni Schneidert.

Akárhogy is nézzük, Shiffrin kegyelmi állapotba került, gyakorlatilag nem tud hibázni.

Pályafutásának mérlege egészen döbbenetes: életében 239 világkupaversenyen indult, és 84-szer győzött, azaz 35,1 százalékos a győzelmi aránya, durván minden harmadik versenyét megnyerte.

A második kronplatzi verseny megnyerése után az amerikai klasszis intim részleteket is megosztott a riporterekkel.

Miután kedden megdöntöttem a női rekordot a 83. győzelmemmel, annyira fel voltam dobva, hogy egyszerűen nem tudtam elaludni. Özönlöttek a gratuláló sms-ek, mindegyiket meg akartam válaszolni, míg végül leragadt a szemem. De éjfélkor felébredtem, aztán hajnali háromkor, majd ötkor is, és mindig ettem valamit, mert annyira éhes voltam. Amikor végre reggel felkeltem, úgy éreztem magam, mintha egy tank ment volna keresztül rajtam. Ráadásul éppen menstruálok, úgyhogy biztos voltam benne, pocsékul megyek

– mondta.

Ehhez képest az első futamban 51 századot vert a második helyezett svéd olimpiai bajnok Sara Hectorra, majd a másodikban önmagához képest biztonsági futást mutatott be, de abban a menetben is a második legjobb időt teljesítette, és végül 82 századmásodperces hatalmas előnnyel győzött a norvég Ragnhild Mowinckel és további 37 századdal Hector előtt. Valahogy így:

Végtére is csak kétszer egy percről volt szó, ilyen rövid időre össze tudtam szedni magam

– mondta a győzelme után, mintha ennél egyszerűbb nem is lenne a világon.

Úgy tűnik, Shiffrin már nem is tudja számontartani a győzelmeit.

A szezon előtt nem voltak különösebb céljaim, úgy számoltam, hogy négy-öt versenyt nyerek, és az már nagyszerű lesz. Erre most már a kilencediket nyertem, ha minden igaz

– jegyezte meg.

Ami nem igaz, mert a szerdai a tizedik győzelme volt az idényben…

Olyan kirobbanó formában van, hogy nem kizárható, behúzza a szombati és a vasárnapi világkupaversenyt is a csehországi Spindleruv Mlynben. Több okból is megvan az esélye. Egyrészt a kedvenc szakágában, műlesiklásban lesz a két megméretés, abban a számban, amelyikben mindkét olimpiai győzelmét aratta, és amelyben 51 világkupa-győzelme van a 84-ből. Másrészt a cseh–lengyel határnál, az Óriás-hegységben fekvő hegyi üdülőhely különösen kedves Shiffrinnek, mivel 2011. március 12-én, egy nappal 16. születésnapja előtt itt indult élete első világkupaversenyén.

És ha szombaton és vasárnap is nyerne Spindleruv Mlynben, akkor beállítaná Ingemar Stenmark 86 vk-győzelemből álló abszolút rekordját. 

(Borítókép: Mikaela Shiffrin az alpesisí-világkupa női óriás-műlesiklásán  2023. január 24-én. Fotó: Alain Grosclaude / Agence Zoom / Getty Images)