Nem lehet igaz: önkritikát gyakoroltak a játékvezetők!

GettyImages-1460411156
2023.01.30. 19:57
Óriási vihart kavart a szombati Boston Celtics–Los Angeles Lakers NBA-kosármeccs végkifejlete. A Kelták által hosszabbításban 125–121-re megnyert mérkőzés rendes játékidejének utolsó másodpercében, 105–105-ös állásnál a bírók nem fújtak be egy LeBron James ellen elkövetett nyilvánvaló szabálytalanságot, hosszabbításba torkollt a találkozó, ahol már a Boston felülkerekedett. James és Anthony Davis, a Lakers másik sztárja azóta tajtékzik, az NBA elismerte a tévedést, és vasárnap a bíróbizottság hivatalos közleményben is sajnálkozott. Mindez azonban már nem segít az utóbbi két hétben bírói tévedések áldozatául esett Lakersen.

Nem sok olyan példát tudunk említeni a sporttörténelemben, amikor egy bíró utólag elismerte, hogy hibázott. A futballban biztos, hogy nem, de a többi sportágban is ritkaság az ilyesmi.

Kivéve az NBA-t, a tengerentúli Nemzeti Kosárlabda Szövetség profi bajnokságát. Ott, amióta bevezették az Officiating Last Two Minutes Report intézményét, vagyis amióta közzéteszik a mérkőzések utolsó két percében elkövetett játékvezetői hibák listáját, illetve videófelvételét, egymást követik a mea culpák. Hogy ez jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, mert kétségtelen, hogy ez a gyakorlat némiképp aláássa a kosárlabdabírók tekintélyét. De hát erre szokták azt mondani, hogy ne tessék hibázni, és akkor nem kell mea culpázni.

A legfrissebb példa a szombati Boston Celtics–Los Angeles Lakers-mérkőzés, amelyet hosszabbításban 125–121-re megnyert a Celtics, de nem is került volna sor hosszabbításra, ha a rendes játékidő utolsó másodpercében, 105–105-ös állásnál Eric Lewis játékvezető befújja Jayson Tatum nyilvánvaló szabálytalanságát a ziccert dobó LeBron Jamesszel szemben. De nem fújta be, jött az overtime, amit már megnyert a Boston. Hiába volt a játékvezetői mentegetőzés már a lefújás után, nem megvárva az úgynevezett Last Two Minutes Reportot, ez már nem változtatott az eredményen.

De ezzel még nem volt végük a bocsánatkéréseknek. Olyasmi történt hétfőn, amire még az NBA-ben sem volt addig példa, nyilván az elementáris erejű felháborodás hatására, ami LeBron Jamestől, Anthony Davistől és Darwin Ham edzőtől indult ki. Az NBA-játékvezetők testülete bocsánatkérést publikált a szervezet hivatalos oldalán!

A szöveg magyarul a következő:

Ahogy mindenki más, a játékvezetők is követnek el hibákat. Mi is elkövettünk egyet tegnap este a meccs végén, és ez olyan nekünk, mintha beledöftek volna egy kést a gyomrunkba. Még sokáig nyomasztani fog bennünket ez a hiba, és álmatlan éjszakákat fog okozni, miközben minden törekvésünk arra irányul, hogy a lehető legjobb játékvezetők legyünk.

Mit lehet erre mondani? Ki vannak segítve LeBronék... Amúgy megszívlelendő, amit a másik Lakers-sztár, Anthony Davis mondott még az öltözőben:

Tatum faultolta LeBront. Világosan látható volt, de nem fújtak. Ez elfogadhatatlan. És fogadjunk, hogy semmi következménye nem lesz a bíróra nézve. Ez nem fair. Garantálom, hogy ha a játékvezetőkre is elkezdenének kiróni pénzbírságokat az elhibázott ítéletekért, ahogy a játékosokat is büntetik, akkor kevesebb rossz ítélet születne.

Hát ez nagyon valószínű, és lehet, hogy egyszer ennek is eljön az ideje. 

Több mint érdekes a Gunz nickname-mel publikáló tévés személyiség Twittere, aki kiszámolta, hogy a szóban forgó bíró, Eric Lewis játékvezetése mellett most már 16–1 a Boston Celtics mérlege az NBA-ben... Ez már statisztikailag is értelmezhető, a hibahatárt jócskán meghaladó részrehajlás. 

Mellesleg Gunz is ugyanazt mondta, amit Davis:

Amíg nem függesztik fel, bírságolják meg, vagy bocsátják el a játékvezetőket, addig ömleni fognak a téves ítéletek. És ezzel teljesen aláássák a bírók pártatlanságába vetett hitet. Ha bármelyikünk ekkora hibákat követne el a munkahelyén, pillanatokon belül az utcán találnánk magunkat. Ők azonban érinthetetlenek. 

Most még. De ki tudja, meddig. Talán egyetlen sportoló sem tud akkora hatást kifejteni a médián keresztül, mint LeBron James. Meglátjuk, mikor kezdik el bírságolni a játékvezetőket.

(Borítókép: LeBron James a Boston Celtics–Los Angeles Lakers NBA-kosármeccsen 2023. január 28-án. Fotó: Maddie Meyer / Getty Images)