2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Nekiment a csíkszeredai csapatnak a román jégkorongszövetség: „Romániában vagyunk, nem Magyarországon”

DNAND20220409016
2023.02.02. 16:39
A Román Jégkorongszövetség (FRHG) a román bajnokság szabotálásával vádolja a magyar Erste Ligában is szereplő Csíkszeredai Sportklubot, amiért nem állt ki egy brassói mérkőzésre.

A mérkőzés január 28-án lett volna, azonban a székelyföldi csapat a találkozó előtt, nagyszámú sérült és beteg játékosára hivatkozva a mérkőzés elhalasztását kérte, de ezt a brassói vezetésű csapat nem fogadta el. 

Ettől függetlenül a sportklub nem utazott el a mérkőzésre, így 5–0-s eredménnyel zárult az összecsapás, a pontokat pedig a Corona kapta meg. Másnap viszont már az Erste Ligában várt mérkőzés a sportklubra a FEHA 19 ellen, amelyet 7–3-ra megnyert.

Négy nappal később a bukaresti szövetség a sajtónak kiküldött közleményben azzal vádolta a Csíkszeredát, hogy „elkerüli a hazai bajnokság mérkőzéseit, hogy az Erste Ligában játsszon, bár a sportminisztériumon keresztül közpénzből működik”.

A FRHG szerint a sportklub hozzáállása nélkülözi a sportszerűséget, a tiszteletet és a megfontolást, ellenpéldának hozva fel a szintén Erste Ligá-s brassói klubot, amely képes volt egymást követő napokon mérkőzéseket játszani a két bajnokságban – írta meg a Nemzeti Sport.

Ezt követően Alexandru Smeu, a román szövetség versenybizottságának elnöke durván nekiment a székelyföldi klubnak.

Először is Romániában vagyunk, nem Magyarországon, a Csíkszeredát pedig senki sem kényszerítette, hogy benevezzen a nemzeti bajnokságba. Dühít, hogy vannak Romániában bejegyzett és működő klubok, amelyek közönnyel, sőt megvetéssel kezelik a versenyt, amelyre beneveztek, prioritásként kezelik a határon túli, magyarországi összecsapásokat

– fogalmazott Smeu. 

Hódos László, a sportklub elnöke úgy kommentálta az esetet: „Halasztást kértünk, nem kaptuk meg, ez van.” 

A lap szerint a bukaresti szövetség számára azért lehet fontos ez a történet, mert alig két hét múlva közgyűlést kell tartania, amelyet Novák Károly Eduárd sportminiszter hívott össze.

A miniszter tavaly ősszel felfüggesztette a FRHG szeptemberi közgyűlésének határozatait, mert úgy vonták meg a szavazati jogot kluboktól, hogy meg sem jelölték a szabályzat hivatkozott cikkelyét. Ezek a klubok többnyire székelyföldi, erdélyi klubok voltak.

A tisztújító közgyűlésen a székelyföldi jelöltek többségét sem engedték elindulni, az elnökségbe így csupán Hódos László került be. A szövetség 2022 végén a sportminisztériumtól kapott állami támogatásról is önként lemondott.

Korábban is volt már probléma

Tavaly májusban Alexandru Halauca, a Román Jégkorongszövetség elnöke azért akarta sürgősen összehívni a szervezet ügyvezető testületét, mert a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt énekelték el a székely himnuszt egy, a két ország közötti tét nélküli mérkőzésen a ljubljanai divízió 1/A-s világbajnokságon.

Akkor azt is kifogásolták, hogy Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke is a magyar szektorban ült.

(Borítókép: Az SC Csíkszereda játékosai ünnepelnek, miután a jégkorong Erste Liga döntőjének ötödik mérkőzésén 5–3-ra győztek a magyar bajnok FTC-Telekom ellen, és ezzel 4–1-re megnyerték a párharcot a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán 2022. április 9-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)