Üstökösként robbant be az újonc, Van Gerwent is meglepte

GettyImages-1453666610
2023.02.03. 07:05
Az újonc Chris Dobey nyerte a darts Premier League első fordulóját Belfastban, a fináléban a címvédő Michael van Gerwent óriási csatában, döntő legben győzte le.

A 32 éves angol játékos szenzációs napokon van túl: vasárnap megnyerte karrierje első Masters-tornáját, majd bejelentették, hogy tagja lesz – korábban kétszer, 2020-ban és 2021-ben is csak kihívóként jutott szóhoz – a Premier League 2023-as mezőnyének. Az első fordulót csütörtök este Belfastban rendezték, a fogadóirodák a legnagyobb oddsot az újonc Dobey győzelmére adták, azaz a legesélytelenebbnek őt tartották.

Ez azonban nem feszélyezte az angol dartsozót: a negyeddöntőben a kétszeres világbajnok Peter Wrightot búcsúztatta, az elődöntőben Nathan Aspinallt fektette két vállra. Döntőbeli ellenfele, Michael van Gerwen a vb-döntő visszavágóján Michael Smitht győzte le elsőként, majd a négy között a belga Dimitri Van den Bergh sem tudta őt megállítani.

A döntő sem okozott csalódást: Dobey a második legben dobott egy bigfisht, azaz 170-es kiszállót, majd fej fej mellett haladtak 5–5-ig, így jöhetett a mindent eldöntő leg. Itt az újonc angol ismét előhúzott a kalapból egy nagy kiszállót, 160-ról fejezte be a leget, ezzel megnyerte élete első Premier League-estéjét. 

DARTS PREMIER LEAGUE 2023
1. FORDULÓ, BELFAST
NEGYEDDÖNTŐ
Dimitri Van den Bergh–Jonny Clayton 6–2
Michael van Gerwen–Michael Smith 6–3
Chris Dobey–Peter Wright 6–3
Nathan Aspinall–Gerwyn Price 6–4

ELŐDÖNTŐ
Michael van Gerwen–Dimitri Van den Bergh 6–4
Chris Dobey–Nathan Aspinall 6–4

DÖNTŐ
Dobey–Van Gerwen 6–5

Folytatás egy hét múlva, február 9-én Cardiffban. Jövő héten csütörtökön az első körben az alábbi párharcokat rendezik (ágrajz szerint):

  • Michael Smith–Jonny Clayton
  • Nathan Aspinall–Peter Wright
  • Gerwyn Price–Chris Dobey
  • Michael van Gerwen–Dimitri Van den Bergh

(Borítókép: Chris Dobey és Michael van Gerwen a döntőben. Fotó: Luke Walker / Getty Images Hungary)