Meghalt a legendás műkorcsolyázó, Czakó György

F  SZ19540110003
2023.02.10. 17:10
Meghalt a magyarországi műkorcsolyázás legendás alakja. Czakó György 89 éves volt.

Életének nyolcvankilencedik évében meghalt a háromszoros magyar bajnok műkorcsolyázó, olimpikon Czakó György. Az egykori sportoló halálhírét lánya, Horváthné Czakó Krisztina jelentette be csütörtökön a Facebook-oldalán. 

Kedves ismerőseim! Édesapám, Czakó György örökre elaludt. Csodás ember volt, sokan ismertétek, kérlek, ha tudtok, egy pár sorban írjatok valami szép közös emléket e fénykép alá. Köszönöm

– írta bejegyzésében a híres műkorcsolyázó lánya.

Meghatározó alak volt, filmben is szerepelt

Czakó György az ötvenes években meghatározó alakja volt a hazai műkorcsolyának.

Róla nevezték el az úgynevezett Czakó ugrást is. 

1954-ben Jurek Eszterrel végzett a páros bajnokság harmadik helyén. Amatőr pályafutását jégrevü követte, amihez 1958-ban csatlakozott. A Magyar Jégrevü szólistájaként számos műsorban és a Napfény a jégen című filmben is szerepelt.

A jégrevü megszűnése után gépészmérnökként dolgozott egy tervezőirodában, mellette edzősködött is. Dolgozott a Dunaújvárosi Kohász, a BSE, a Zuglói SE sportolóival, majd a Budapesti Korcsolyázó Egylet elnöke volt. Tanítványa volt lánya, Czakó Krisztina, aki a kilencvenes években hétszeres magyar bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes lett. 

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezte ki a családnak és a műkorcsolyázók közösségének.

(Borítókép: Czakó György műkorcsolyázó bajnok bemutatót tart a Műjégpályán 1954. január 10-én. Fotó: Szécsényi József / MTI)