Gáll András győzött az öttusázók nyílt magyar bajnokságán

2023.02.19. 21:06 Módosítva: 2023.02.20. 05:40
Gáll András, a Trion SC sportolója nyerte a férfiak versenyét a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságon, az öttusázók hagyományos budapesti idénynyitóján – számolt be róla az MTI.

A második helyen a francia Léo Bories, a harmadikon pedig a német Pele Uibel végzett. A magyar bajnoki dobogóra Gáll mellé a negyedikként záró Szép Balázs és a hatodik helyen célba érkező Koleszár Mihály állhatott fel.

A férfiverseny csütörtökön kezdődött a selejtezővel, két csoportban 62-en küzdöttek a továbbjutásért. A mezőny mindkét feléből 18 öttusázó folytathatta szereplését. Pénteken rendezték a rangsoroló vívást, szombaton pedig két 18 fős csoportban az elődöntőt, melyből az első kilenc-kilenc versenyző – köztük hét magyar  jutott a vasárnapi fináléba.

A 19 éves Gáll 21 győzelemmel és 14 vereséggel fejezte be a körvívást, majd vasárnap hibátlanul lovagolt, 2:00.38 perccel harmadik lett a 200 méteres úszásban, a lövészetekkel megszakított 5 × 600 méteres futást pedig a legjobb idővel, 9:50.53 perccel teljesítette, így nagy fölénnyel végzett az élen.

Örömversenyzés volt. Végig élveztem, mert azt csináltam, amit szeretek, az öttusát

– mondta az MTI-nek.

Az egyenletesen magas szintű teljesítményéből a vívást és a lovaglást emelte ki. Nem nyomasztotta, hogy Bories mögött másodikként kezdte a kombinált számot, azaz éremesélyes volt, mert, mint megjegyezte, a futás az egyik erőssége, sok atlétikai versenyen is indul.

Bíztam benne, hogy jó leszek

– tette hozzá.

Bőhm Csaba hetedik, Tamás József nyolcadik, Marosi Ádám tizedik, Viczián Bence 14. lett.

A hazai legjobbak közül hiányzott a tavalyi Európa-bajnok Bereczki Richárd, illetve Demeter Bence, előbbi bokasérülés, utóbbi betegség miatt nem tudta vállalni a részvételt.

ÖTTUSA NYÍLT MAGYAR BAJNOKSÁG

FÉRFIVERSENY

1. Gáll András (Trion SC) 1550 pont

2. Léo Bories (francia) 1523

3. Pele Uibel (német) 1519

4. Szép Balázs (UTE) 1515

...6. Koleszár Mihály (KSI SE) 1505

NŐI VERSENY

1. Gulyás Michelle (UTE) 1438 pont

2. Kerenza Bryson (brit) 1430

3. Malak Iszmail (egyiptomi) 1413

... 5. Réti Kamilla (MAFC) 1388

... 7. Bauer Blanka (BHSE) 1384

A világkupasorozat szűk egy hónap múlva Kairóban kezdődik, újabb egy hónapra rá Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa-játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bathban.