Hiába vannak eltiltva, az oroszok bejelentkeztek a súlyemelő-Eb-re

2023.02.20. 13:41
Jóllehet jelenleg tiltás van érvényben, az Orosz Súlyemelő Szövetség teljes csapattal bejelentkezett az idei Európa-bajnokságra, amelyre április 15. és 23. között kerül sor Jerevánban.

Minden esetre felkészülve benyújtottuk a jelentkezésünket az Európa-bajnokságon való részvételre, a továbbiakban a helyzetnek megfelelően fogunk cselekedni. Még nem tudjuk, hogy indulhatunk-e, mi reménykedünk

– mondta Ibragim Szamadov, a férfiválogatott vezetőedzője.

Az összes kategóriát, vagyis mind a tíz férfi és mind a tíz női súlycsoportot lefedő névsorban szerepel mások mellett a 2021-es Európa-bajnok Olga Tyo, a tavalyelőtti vb-bronzérmes Jana Szotyijeva, a kétszeres világbajnok Artyom Okulov, s helyet kapott a keretben az ólomsúly korábbi doppingmúltú két alakja, a 2012-es olimpiai ezüstérmes, sokszoros vb- és Eb-győztes Tatyjana Kasirina, illetve a 2014-es Európa-bajnok Alekszej Lovcsev is, akiknek letelt az eltiltásuk.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását követve tavaly márciusban felfüggesztette az összes orosz és fehérorosz sportoló, tisztségviselő és más hivatalos személy részvételét bármely nemzetközi vagy kontinentális eseményen. Az IWF azt is rögzítette, hogy az Ukrajnában háborút folytató Oroszországban és a Moszkvát az invázióban támogató Fehéroroszországban nem szerveznek sportági versenyeket.

A NOB januárban azt javasolta, hogy az ukrajnai háború támogatásában aktívan részt nem vevő oroszok és fehéroroszok számos feltétel teljesítése esetén, semleges státuszban indulhassanak nemzetközi versenyeken, bár a megengedő indítványt nem terjesztette ki automatikusan a jövő nyári ötkarikás játékokra.

A jereváni Európa-bajnokság az egyik állomása a 2024-es párizsi olimpiára kvalifikáló sorozatnak.

MTI

(Borítókép: Jana Szotyijeva a 2021-es súlyemelő-Európa-bajnokságon. Fotó: Sefa Karcan / Getty Images)