Betiltották a szurkolók kedvenc énekét!

wales
2023.02.28. 06:00
Nálunk az Éjjel soha nem érhet véget, Walesben viszont az egyik fő nemzeti szurkolói ének megkapta nyugdíjazását, miután a helyi rögbiszövetség (WRU) eltávolította a Delilaht a lejátszási listáról a Hat Nemzet-kupa előtt.

Tom Jones világslágere, amely egy féltékeny szeretőről szól, aki leszúrja hűtlen szerelmét, még 1967-ben „látta meg a napvilágot”, és még 56 évvel később sem merült feledésbe, mert egyfajta sporthimnusz lett a walesi szurkolóknak köszönhetően.

A meccs előtti Delilah felvétele: 

A Walesi Rögbiszövetség (WRU) ugyanakkor a mérgező kultúrával és a nőgyűlölettel kapcsolatos vádak miatt betiltotta a dalt, mivel a nőkkel szembeni erőszakot támogatja: a szöveg egyik részében arról énekel az előadó, hogy

ő ott állt nevetve, éreztem a késem a kezemben, és többé nem nevetett már.

A walesi válogatott hazai mérkőzéseinek helyt adó cardiffi Millennium Stadion (2016 óta Principality Stadion) szóvivője elmondta:

A Delilah nem csendül fel többet a Principality Stadion hangszóróiból a válogatottmérkőzéseken. A szövetség 2015-ben eltávolította a számot a szünetbeli lejátszási listájáról, és arra kérik a vendég előadókat, hogy a meccseket megelőző fellépéseik során se játsszák le ezt a számot, ahogyan a játék ideje alatt se csendüljön fel a dal. A szövetség elítéli a családon belüli erőszak minden formáját. Korábban szakértői tanácsot kértünk a dal cenzúrázásával kapcsolatban, és a tudatában vagyunk, hogy mondanivalója miatt problémás és felkavaró lehet.”

A Barry Mason által írt, Les Reed által megzenésített Delilah 1968-ban robbant be a köztudatba, amikor a brit listákon egészen a második helyig kapaszkodott fel.

A walesi sztárénekes több korai számával – köztük a Green, Green Grass of Home-mal – a szurkolók egyik kedvenc meccs előtti hangulatfokozójának számított az elmúlt évtizedekben a válogatott meccsein.

A tiltással kapcsolatban számítottak rá, hogy a szurkolók körében felzúdulást okozhat, de még a válogatott egyik fiatal játékosa, a 21 éves Louis Rees-Zammit is reagált a hírre a Twitter-oldalán, méghozzá gyorsan és velősen:

„Annyi mindent kéne megcsinálniuk, erre ez az első, amit tesznek…”

A walesi szövetség ügyvezető igazgatója, Nigel Walker arra figyelmeztetett, hogy a játék walesi jövője forog kockán a szervezetet megrázó nőgyűlölet, szexizmus, rasszizmus és homofóbia vádjai miatt.

A WRU mérgező kultúrájával kapcsolatos vádak egy dokumentumfilm miatt robbantak ki, mely következtében lemondott Steve Phillips vezérigazgató.

A vádak kezelésére egy független munkacsoportot állítottak fel.

Elmaradtak a sikerek

Ami a játékot illeti, a hétvégén a walesi válogatott harmadjára is alulmaradt a Hat Nemzet viadalán (Anglia 20–10-re nyert Cardiffban), ezzel pedig az utolsó helyen áll a hatosban két körrel a vége előtt.

A Hat Nemzet-kupa egy évente megrendezett válogatott torna Anglia, Franciaország, Írország, Olaszország, Skócia és Wales részvételével, utóbbi 2021-ben története 12. sikerét aratta, amivel Anglia (13) mögött a második helyen áll az örökranglistán a címvédő franciákat (10) megelőzve.

A 2023-as kiírásban eddig az írek állnak a legjobban (3–0), Skócia, Anglia és Franciaország is 2–1-gyel követi az éllovast, Olaszország és Wales még nyeretlen (0–3).

A walesi válogatott az utolsó két körben a római Olimpiai Stadionban, valamint a Saint-Denis-ben lévő Stade de France-ban lép pályára március 11-én és 18-án.

(Borítókép: Jane Barlow / PA Images via Getty Images)