A pólósok könnyedén mondták fel a japán leckét

KA1 0108
2023.03.12. 09:22
A magyar férfi vízilabda-válogatott könnyedén igazolta a papírformát, és tízgólos különbséggel kerekedett Japán fölé a zágrábi világkupa-selejtező harmadik fordulójában. Varga Zsolt együttese két győzelemmel és egy vereséggel várja a folytatást.

Vámos Márton és a duplázó Angyal Dániel góljával 3–0-ra megléptek a magyarok, aztán a japánok ötméteresből szépítettek. Csakhamar Vámos is a második gólját szerezte, emberelőnyből volt eredményes, amire az ázsiaiak ugyancsak fórból válaszoltak (4–2) – számolt be a találkozóról az MTI.

A második nyolc perc elején létszámfölényben Manhercz Krisztián kapásból pattintott lövéssel vette be a japánok kapuját, majd Molnár Erik kiállítás után növelte az előnyt. Japán gólra érkezett az újabb magyar találat, Német Toni húzta be a labdát, aztán ismét zárkóztak az ázsiaiak, végül Német a dudaszó pillanatában lőtte ki távolról a bal alsó sarkot (8–4).

Vismeg Zsombor sikeres ötméteresével nőtt tovább a különbség, majd Vámos centerben oldotta meg szépen a feladatát, aztán a japánok értek fel gyorsan a kapu elé, és zárták le pontosan a támadásukat. Burián Gergely is feliratkozott a góllövők közé, nem sokkal később Manhercz bombázott távolról a kapuba, majd Fekete Gergő értékesített egy pontos passzot. A negyedet az ázsiaiak szépítő gólja zárta le  (136).

A negyedik negyedben Fekete ötméterest értékesített, aztán emberelőnyből is eredményes volt, közben pedig Vogel Soma 14–6-os vezetésnél ötméterest hárított fejjel. Ezután mégis betaláltak a japánok, de aztán Vigvári Vendel és Német lőtt még gólt (17–7).

Varga Zsolt szövetségi kapitány a szövetség hírlevelében kifejtette: „Japán ellen mindig nagyon oda kell figyelni – tavaly nyáron az első kétkapus gyakorlásokon szerintem akadt olyan alkalom, amikor kikaptunk tőlük, mert annyira nehéz volt ráhangolódni erre a nagyon különleges harcmodorra. Aztán ha sikerül, utána már nincs gond, ahogy a Benu Kupán sem volt aztán, csak pontosan tudni kell, hogy melyek azok az elemek, mozzanatok, amikor észnél kell lenni.”

A találkozó legjobb játékosának megválasztott Fekete Gergő kiemelte: „Szerintem mindannyian elfáradtunk, mert nagyon sokat kellett úszni ellenük, állandóan fordultak, azaz egy pillanatra sem lankadhatott a figyelmünk.”

A kétgólos Manhercz Krisztián elmondta: „Japán ellen mindig különleges mérkőzéseket vívunk, hiszen az összes olyan taktikai elemet, ami bármelyik másik csapat ellen működik, azt itt félre lehet tenni, annyira mást kell csinálni ellenük. Ezt ma is sikerült megoldanunk.”

A zágrábi tornán a magyarok hétfőn az amerikaiakkal, kedden pedig az Európa-bajnok horvátokkal találkoznak. Mivel a sorozat döntőjének Los Angeles ad otthont, így az amerikaiak automatikusan továbbjutók, mellettük a csoport két legjobb csapata szerepelhet a végjátékban.

Eredmény, selejtező, A csoport (Zágráb), 3. forduló:

Magyarország–Japán 17–7 (4–2, 4–2, 5–2, 4–1)

A magyar csapat gólszerzői: Vámos, Német, Fekete 3-3, Angyal, Manhercz 2-2, Molnár, Vismeg, Burián, Vigvári Ve.

Az A csoport állása: 1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 6 (35–22), 3. Horvátország 6 (41–35), 4. Egyesült Államok 6 (39–36), 5. Franciaország 0 (22–34), 6. Japán 0 (25–43)

Az I-es divízió B csoportjában a spanyolok, a görögök, a montenegróiak, a szerbek, a georgiaiak és az ausztrálok szerepelnek Podgoricában. A II-es divízió selejtezője május 1-től 7-ig Berlinben lesz. A döntőbe az I-es divízió hat, valamint a II-es divízió két legjobb csapata jut be.

(Borítókép: Kovács Anikó)