Gyökeresen megváltozott a NOB véleménye az orosz sportolókkal kapcsolatban

2023.03.28. 16:22
A sport az orosz versenyzők részvételével működik az ukrajnai háború ellenére is Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint.

„Az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók nemzetközi versenyeken való indulása működik” – erősítette meg Bach a NOB végrehajtó bizottsági ülésének keddi felvezetésén. A tanácskozás egyik fő napirendi pontja az, hogy miként lehetne visszaengedni az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi porondra, és hogyan indulhatnának ötkarikás kvótaszerző viadalokon.

Szinte mindennap látjuk ezt számos sportágban, leginkább a teniszben, kerékpározásban és egyes asztalitenisz-viadalokon. Az Egyesült Államokban látjuk a jégkorongot, Európában vagy más földrészen a kézilabdát és a futballt is. Egyik esetben sem történt incidens

– fogalmazott a német sportdiplomata az oroszok részvételéről.

A NOB elnöke kitért arra is, hogy azok az országok, amelyek területén a versenyek zajlanak, nagyon kevés kivétellel vízumot adnak oroszoknak és fehérorosznak, máshol pedig még munkavállalási engedélyt is kapnak ezek a sportolók. Ismét hangsúlyozta, hogy a politika nem lehet része a sportversenyeknek, és a sportolókat nem szabad megbüntetni az útlevelük miatt.

Nem fogunk olyan megoldást találni, amely mindenkinek tetszik. Lehet, hogy ezzel együtt kell élnünk

– mondta Bach.

Több ország szerint viszont csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a fehéroroszok által támogatott háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását. Ha ez nem történik meg, és az oroszok, fehéroroszok mégis versenyezhetnének a 2024-es párizsi olimpián, akkor Ukrajna akár bojkottálhatja is a játékokat.

Kedden 318 vívó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését, „katasztrofális hibaként” jellemezték, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a NOB fontolóra vette ezt. A vasárnap zárult újdelhi női ökölvívó-világbajnokságot tucatnyi ország bojkottálta az orosz-fehérorosz jelenlét miatt.

Bő egy évvel ezelőtt a világ még csak igyekezett magához térni az első sokktól, de néhány sportszervezet, például a NOB már aznap háborút elítélő nyilatkozatot adott ki, amelyben azt javasolta a tagszövetségeknek, hogy ne engedjék az orosz és belorusz sportolókat elindulni a különböző versenyeken.

Amennyiben viszont mégis nagyon muszáj, akkor csakis független színekben. Ennek hatására a tagszövetségek és egyéb sportszervezetek sorra vették vissza a sportesemények megrendezését az érintett és nevesített két országtól, elsősorban az oroszoktól. A közelmúltban pedig arról érkeztek a hírek, miként kerülnének vissza a tagszövetségek által tiltólistára tett két nemzet sportolói a nemzetközi vérkeringésbe, illetve hoznák magukat az olimpia látószögébe.