Hetvennyolc évesen a saját határait feszegette

254 amatőr és profi versenyző mérte össze a tudását önmagával
2023.04.05. 17:04
Az ember először azt gondolná, hogy 60 év hatalmas távolság generációk között, viszont gyakran bizonyosságot nyer, hogy van olyan helyzet, mikor ezek a távolságok, különbségek, semmissé válnak. Egy ilyen eseményen jártunk, ahol a sport, a mozgás adta a fő csapásirányt, és a résztvevők a tinédzserektől egészen a szenior korosztályig képviseltették magukat, majd ugyanazt a versenyszámot teljesítették. Természetesen mindenki a saját kategóriájában.

Múlt szombaton az Angyalföldi Sportközpontban rendezték meg a harmadik Scitec Power Challenge-t, amely azt hivatott szolgálni, hogy Magyarország első számú súlyzós tömegsport rendezvénye legyen. Idén minden eddiginél többen, összesen 254 sportember képviseltette magát. 

A rendezvény különlegessége volt, hogy minden indulónak saját magával kellett megküzdeni, verseny célja ugyanis nem mások, hanem saját magunk legyőzése, ami arra készteti a sportolókat, hogy a saját szintjükhöz viszonyítva hozzák ki a legtöbbet magukból. Az erőpróbának öt száma volt: guggolás, fekvenyomás, felhúzás, mellről nyomás és húzódzkodás (férfiak) vagy állva bicepsz (nők), amelyekből kedvük szerint válogathattak az indulók, vagy részt vehettek akár az összes számban is.

Fontos megjegyezni, hogy az amatőrök és a profik külön kategóriában indultak, ezzel is abszolút biztosítva az egyenlő erőviszonyok mellett versenyzést. Mint megtudtuk, az edzőtermi edzés hazánkban már a második legnépszerűbb sporttevékenység a labdarúgás után, így nem volt csoda, hogy már szombat reggel 7 órakor zajlott a mérlegelés, és érkeztek a nevezettek.

A mérlegelést követően mindenkit saját testsúlyának és életkorának megfelelő kategóriába rangsoroltak és választották ki számára a gyakorlatonként használandó súlyt, aztán kezdődött a megmérettetés, ahol

A LEGNAGYOBB ELLENFELE MINDENKINEK SAJÁT MAGA VOLT.

Mint előbb említettük, a nevezettek között minden korosztály képviselőit meg lehetett találni, a legfiatalabb sportoló 13 éves volt, míg a legidősebb a 78. életévében járt. A 18 éves Turjanicza Zsombor végzős gimnazista, jelenleg az érettségire készül, de közben évek óta komolyan foglalkozik az edzéssel, testépítéssel. Lapunk kérdésére elárulta, hogyan ismerkedett meg a sportággal.

Pár évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni az edzéssel, testépítéssel, leginkább az iskolában átélt negatív élményeim miatt, aztán annyira megszerettem ezt az egészet, hogy hivatássá vált számomra, amelynek a jövőmben is jelentős szerepet szánok. Annak meg különösen örülök, hogy ilyen sokan neveztek a megmérettetésre, és egyáltalán nem zavar, sőt, motiváló hatással van rám, ha többen néznek, miközben végzem a gyakorlatokat

– mondta el Turjanicza Zsombor, aki vékony testalkata miatt korábban gyakran vált céltáblává az iskolában. Jelenleg hetente három-négy alkalommal látogatja az edzőtermet. 

És ha már szó volt a fiatal generációról, az úgynevezett szenior kategória és képviseltette magát, a verseny legidősebb indulója 78 esztendős volt.

Gyermekkoromtól kezdve aktívan sportoltam, de a testépítést 68-69 éves koromtól kezdtem el. Jártam Európa-bajnokságon, ahol ötödik helyezést értem el 70 éves koromban, aztán országos bajnokságra is neveztem, de egy idő után korosztályomban már nem volt ellenfelem, egyedül maradtam. Jelenleg a célom, hogy fekve kinyomjam a 90 kilót, és arra a kérdésre pedig, hogy meddig tervezem űzni ezt a sportágat, röviden az a válaszom, hogy ameddig bírom

– mesélt a testépítéssel kapcsolatos történetéről a rendezvény legidősebb résztvevője, Gellért József Károly. 

Hozzátette, hogy fiatal éveiben több sportágat is kipróbált, így például úszott, kerékpározott, futott, de mint elmondta, a testépítéssel csak idősebb korában ismerkedett meg. 

Ismétlésszámokból sem volt hiány a versenyen: egyetlen nap alatt a sportolók 958 gyakorlat során összesen 6239 guggolást, 5578 fekvenyomást, 6139 felhúzást, 3788 mellről nyomást, 1852 húzódzkodást és 2677 bicepsz gyakorlatot végeztek el.

„Újra bebizonyosodott, hogy a súlyzós edzést végzők tábora egyre nagyobb és sokszínűbb. Lehetnek hobbi sportolók vagy profi versenyzők, fiatalok vagy idősek, összeköti őket a fegyelem, az alázat és az a motiváció, hogy szorgalommal és kitartással minden nappal jobb teljesítményt tudnak elérni, önmaguk jobb változatai lehetnek. Ezeket a tulajdonságokat aztán az élet minden területén tudják kamatoztatni, ezáltal pedig a környezetük számára is jó példával és motivációval szolgálnak” – mondta el Nagy Szabolcs, az eseményt szervező cég marketing vezetője.

A rendezvényen abszolút győzteseket is hirdettek, de senki nem ment haza üres kézzel, mivel minden indulót oklevéllel díjaztak. Sőt, mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy arany, ezüst vagy bronz minősítést szerezzen az alábbiak szerint: az arany minősítéshez az öt gyakorlatban 100 ismétlést kellett teljesíteni, 85-100 ismétléssel ezüst minősítést lehetett szerezni, míg a 85 ismétlés alatt bronz minősítés járt.

Aki meg esetleg kedvet kapott ahhoz, hogy ne csak az edzőteremben mérettesse meg magát, annak idén még két lehetősége is lesz, mivel 2023-ban további két, a múlt szombatihoz hasonló versennyel készülnek a szervezők.

(Borítókép: Scitec Power Challenge)